Jan Tomše

Nedelja,
17. 11. 2013,
15.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 17. 11. 2013, 15.56

8 let, 5 mesecev

Koliko ste pripravljeni plačati za oglas za študentsko delo?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Fakultete imajo zelo različno politiko v zvezi z objavo ponudb za študentsko delo. Nekatere zanje zaračunavajo, druge jih objavljajo brezplačno, tretje pa sploh ne.

"V našem podjetju smo potrebovali pomoč, zato smo se obrnili na ekonomsko fakulteto v Ljubljani s prošnjo za objavo ponudbe za študentsko delo v trženju. Na vprašanje, kakšen je postopek objave, sem v odgovor po elektronski pošti prejel naročilnico za plačilo oglasnega prostora v višini 150 evrov brez vštetega davka na dodano vrednost," nam je izkušnjo z ljubljansko ekonomsko fakulteto opisal mlajši podjetnik iz Ljubljane.

Kot pravi, je namesto naročilnice pričakoval predvsem interes fakultete za objavo ponudbe, prek katere bi lahko ponudil delo enemu izmed fakultetnih kolegov; tudi sam je namreč diplomiral na omenjeni fakulteti. Toliko bolj je opisani odziv pričakoval v času, ko so brezposelni mladi, ki ne morejo do službe, kar je ena od perečih težav Slovenije, dodaja.

150 evrov plus davek za objavo oglasa na ekonomski fakulteti Ekonomska fakulteta v Ljubljani objavo oglasov oziroma ponudb za delo zaračunava. Cene so različne, od 150 evrov brez vštetega davka na dodano vrednost za objavo na spletnih straneh in oglasni deski fakultete ter pošiljanje študentom po elektronski pošti, do višjih zneskov, na primer 200 evrov brez davka za posredovanje seznama kandidatov iz baze življenjepisov ali 300 evrov za storitev, pri kateri kandidate, ki ustrezajo kriterijem delodajalca, pokličejo in preverijo, ali jih ponudba zanima. Sicer pa na fakulteti ponujajo tudi dražje oblike iskanja primernih kandidatov za delodajalce, možnost dostopanja do baz z življenjepisi in podobno.

S povezovanjem ponudbe in povpraševanja se na fakulteti ukvarja karierni center, kjer, kot piše na spletni strani, skrbijo za pomoč pri načrtovanju poklicne poti, študentom omogočajo neposreden stik z delodajalci in skrbijo za njihovo stalno informiranost o trgu dela.

Še vedno smo cenejši od časopisov in agencij, pravijo na EF Na fakulteti so nam pojasnili, da oglaševanje prostih delovnih mest izvajajo od leta 2000, zato ne izkoriščajo sredstev iz razpisa za sofinanciranje razvoja in izvajanja dejavnosti kariernih centrov v visokem šolstvu, ki je bil izdan leta 2010.

Na vprašanje, ali plačljivost oglasov morda ne pomeni sita za tiste delodajalce, manjša podjetja, ki si takšen strošek težje privoščijo, in ali so morda razmišljali, da bi v teh časih cene za objavo spustili ali celo odpravili plačljivost, na fakulteti odgovarjajo, da so cene oglaševanja pri njih neprimerljivo ugodnejše od tistih, ki jih imajo za tovrstne storitve zaposlitvene agencije in časopisi.

V povprečju sto povpraševanj letno "Podjetja se že vrsto leto v zvezi z iskanjem novih sodelavcev s področja ekonomije in poslovnih ved obračajo na naš center, saj dobijo hitro in kakovostno storitev in najustreznejše kandidate."

Na fakulteti pravijo, da imajo v povprečju sto povpraševanj po študentih in diplomantih na leto. Po kandidatih, ki bi jim želeli ponuditi delo, sicer največ povprašujejo podjetja in ustanove, ki se ukvarjajo z računovodstvom, revizijo, bančništvom, financami, trženjem in poslovno logistiko.

Brezplačna objava na pravni in elektrotehniški fakulteti ter na FDV-ju O tem, kako je z objavo ponudb za delo študentov, smo povprašali še nekatere druge fakultete, ki delujejo v okviru ljubljanske univerze.

Na pravni fakulteti pravijo, da oglase objavljajo brezplačno. Letno prejmejo pet ali šest prošenj za objavo oglasov za študentsko delo ali zaposlitev diplomantov fakultete, občasno tudi za volontersko delo. Objavljajo jih na oglasni deski v prostorih fakultete. Nanje se največ obračajo odvetniške pisarne, redkeje podjetja.

Podobno tudi na fakulteti za elektrotehniko pojasnjujejo, da podjetjem omogočajo brezplačno oddajo oglasov in ponudb za delovna mesta, predvsem za študentska, pa tudi za druge oblike dela. Za objavo jih najpogosteje zaprosijo podjetja, ki potrebujejo inženirje. Ponudbe objavljajo na spletni strani in na oglasni deski fakultete.

Tudi fakulteta za družbene vede oglase za študentsko delo, praktično usposabljanje in zaposlitev objavlja brezplačno, objavo zagotovijo na svoji spletni strani.

Strojniki in humanisti z Aškerčeve brez oglasov na fakulteti Nasprotno so nam s strojne fakultete sporočili, da oglasov delodajalcev, ki bi želeli ponuditi delo njihovim študentom in diplomantom, ne objavljajo. Da tovrstnih oglasov ne objavljajo, pojasnjujejo tudi na filozofski fakulteti.

Objava pri študentskih servisih okoli 20 evrov Za primerjavo smo za ceno objave ponudbe za študentsko delo povprašali še pri študentskih servisih. S celjskega študentskega servisa Studentski.si so nam sporočili, da objava stane med 10 in 30 evrov, odvisno od tega, ali ponudbo objavijo le na spletni strani ali pošiljajo tudi SMS-sporočila in kandidate pokličejo. Podjetjem, s katerimi sodelujejo dolgoročno, oglase objavljajo brezplačno.

Primerljivo ceno za objavo oglasov zaračunavajo tudi na e-Študentskem servisu iz Ljubljane. Za oglase, objavljene na spletni strani in v poslovnih enotah servisa, je treba odšteti 20 evrov, temu se prišteje še davek na dodano vrednost, medtem ko je za poslovne partnerje objava oglasov brezplačna.