Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
12.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 12.44

7 let, 12 mesecev

Koalicija še enkrat enotno za družinski zakonik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družinski zakonik v središče postavlja otrokove pravice in ne ruši tradicionalne družine, so dan pred obravnavo zakonika v DZ ponovno poudarili koalicijski poslanci.

"Pomembno je, da neka politična opcija ne nabira političnih točk na račun neke manjšine in njihovih pravic," je dejal Levanič. Izpostavil je številne novosti družinskega zakonika, ob čemer verjame, da bo dokument tudi sprejet. Pri istospolnih partnerstvih gre za pravice otrok Pri urejanju istospolnih partnerstev Levanič poudarja, da ne gre za privilegiranje ene skupine ljudi ali zgolj za odpravljanje diskriminacije istospolnih partnerjev, ampak za pravice otrok. Veliko argumentov, ki takšni rešitvi nasprotujejo, se po njegovih besedah lahko zavrne s strokovnimi utemeljitvami. Dejstvo je, da otroci v takšnih družinah živijo, in naša naloga je, da njihove pravice uveljavimo, je še poudaril poslanec.

"NSi družinskemu zakoniku nasprotuje zaradi reševanja problematike istospolnih" Kljub deklarativnemu zavzemanju za solidarnost in pravičnost NSi ostro nasprotuje sprejemanju družinskega zakonika izključno zaradi reševanja problematike istospolnih skupnosti, menijo v Mladi liberalni demokraciji (MLD), podmladku LDS. Tako so tudi prepričani, da bodo morali v Zboru za vrednote najprej razčistiti, kakšne so njihove vrednote.

Enakost pred Bogom, enakost pred zakonom V MLD menijo, da bo predlog družinskega zakonika "celovito in napredno urejal zelo specifično družinsko problematiko". Sprašujejo se, kakšno je stališče NSi do ključnih krščanskih vrednot, "ki pravijo, da smo vsi Božji otroci". "Zakaj to isto ne velja tudi za že tako stigmatizirane skupine, kot so homoseksualci? Če smo pred Bogom vsi enaki, zakaj NSi in Zbor za vrednote ne dopuščata enakosti pred zakonom?" se sprašujejo.

V Mladi Sloveniji - podmladku NSi so v odzivu zapisali, da podpirajo matično stranko pri njenih prizadevanjih, da se družinski zakonik ne sprejme v obstoječi obliki. Oblika kot je predlagana, namreč po njihovem uničuje osnovno družbeno celico - družino. "V podmladku NSi spoštujemo istospolno usmerjene, nikakor pa ne bomo pristali na izenačevanje zveze istospolnih parov s heterospolnimi," so zapisali.

"Uničuje se vse, kar bi moralo biti nedotakljivo" Nova Slovenija je, kot navajajo, Zbor za vrednote "ustanovila prav zato, ker se prav pod levo vlado, v kateri sodeluje tudi LDS, uničuje vse, kar bi moralo biti nedotakljivo. Zbor za vrednote je odgovor tistim, ki rušijo osnovne človeške vrednote - poštenost, solidarnost, resnicoljubnost in tudi družino. Prav zaradi pomanjkanja teh vrednot, je danes Slovenija v takšni krizi, iz katere nas kot kaže ta vlada ne bo izpeljala", so prepričani v MSi.

Opozicija vztraja, da je zakonik nesprejemljiv Za opozicijske stranke SDS, SLS in SNS je družinski zakonik, ki istospolne skupnosti izenačuje s heteroseksualnimi ter jim daje možnost posvojitve otrok, nesprejemljiv. "Predlagani družinski zakonik sicer vsebuje vrsto dobrih rešitev, a je nesprejemljiv, ker bistveno spreminja razumevanje družine oziroma zakonske zveze," je zapisal poslanec SDS Franc Cukjati. Po njegovih navedbah bomo prvič v zgodovini slovenskega prava ignorirali in razvrednotili naravno biološko usmerjenost družine v novo življenje, s katero "vsak, predvsem demografsko ogrožen narod, stoji in pada".

"Degradacija klasične zakonske zveze na nivo homoseksualne skupnosti" SDS se sicer zavzema za pravno ureditev istospolne partnerske zveze, poudarja poslanec, a nasprotuje "degradaciji klasične zakonske zveze na nivo homoseksualne skupnosti". "Ta po svojih naravnih zakonitostih ne bo nikoli plodna in po svojem reproduktivnem ter vzgojnem pomenu enakovredna urejeni klasični družini," je zapisal. Če bo zakonik kljub močnemu nasprotovanju javnosti sprejet, bodo v SDS zanj zahtevali referendum, je napovedal Cukjati.

Jelinčič: V kratkem lahko pričakujemo še legalizacijo pedofilije Tudi v SNS po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča pravice istospolnih do posvojitve otrok ne bodo podprli. Če bi bila omenjena pravica sprejeta, lahko namreč v kratkem pričakujemo, da bodo legalizirali tudi pedofilijo in poroke z živalmi, je dejal poslanec.

Morebitni referendum bodo v SNS podprli Če bo prišlo do referenduma o zakoniku, ga bodo v SNS podprli. Prepričani so tudi, da ustavno sodišče takšnega referenduma nima pravice preprečiti. Morebitni referendum bo sicer po Jelinčičevih besedah pokazal, kaj ljudje razmišljajo, "še posebej, ker se je z afero bulmastifi pokazala vsa sprevrženost določenega najvišjega političnega sloja Slovenije". Prvak SNS še ocenjuje, da takšni predlogi kažejo na veliko krizo vrednot v Sloveniji.

Presečnik: Koalicija manipulira s podatki Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik meni, da je zakonik potreben, a se v SLS ne strinjajo zlasti z možnostjo posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev. Meni, da se bo vlada referendumu izognila le, če bo umaknila sporne določbe. Ob tem je tudi napovedal, da bo SLS morebitni referendum podprla. Presečnik je še prepričan, da koalicija manipulira s podatki, da je otrok, ki živijo pri istospolnih partnerjih, okoli sto. Kot je pojasnil, je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v odgovoru na poslansko vprašanje navedlo, da podatkov o tem nimajo.

ZNP opozarja na politične pritiske pri poročanju o zakoniku Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pa opozarja, da je prišlo do političnih pritiskov pri poročanju o novi družinski zakonodaji. Omenjajo nedavno okroglo mizo, ki je potekala v okviru kampanje za sprejem novega družinskega zakonika. Sogovorniki, med katerimi sta bila tudi predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž in predsednica Častnega novinarskega razsodišča Ranka Ivelja, so se postavili na stališče, da pri temah, povezanih s temeljnimi človekovimi pravicami, ni treba imeti nasprotnega mnenja, čeprav zakonodaje članic EU to področje urejajo različno.

V ZNP takšno stališče razumejo tako, da naj tisti, ki imajo odklonilen odnos do tega zakonika oz. njegovih najspornejših členov, ne dobijo svojega prostora v medijih. "To pa ne pomeni nič drugega kot omejevanje javnega dialoga in izločanje drugače mislečih in postavljanje točno določenih političnih pogledov in ideoloških predpostavk za edino dopustne," so prepričani v ZNP.

Ne spreglejte