Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
7. 12. 2012,
14.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 7. 12. 2012, 14.24

7 let, 12 mesecev

Kaučič: Težav, ki smo jim priča danes, ni povzročila ustava

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 20. obletnici Ustave RS sta Ustavno sodišče RS in Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani izdala zbornik Pomen ustavnosti in ustavna demokracija.

V organizaciji Društva za ustavno pravo Slovenije je bila danes predstavitev zbornika Pomen ustavnosti in ustavna demokracija. Zbrane so nagovorili nekdanji dekan Pravne fakultete dr. Rajko Pirnat, predsednik ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič in urednik zbornika dr. Igor Kaučič.

"Težav, ki smo jim priča danes, ni povzročila ustava" Urednik zbornika Igor Kaučič je povedal, da je zbornik sestavljen iz treh sklopov. Prvega so ustvarili tisti, ki so pisali osnutek ustave, drugega tisti, ki jo danes najbolj uporabljajo, torej ustavni sodniki, in tretji sklop so prispevali ustavnopravni teoretiki.

"Prepričan sem in to zbornik samo potrdi, da imamo pred seboj solidno ustavo. Kot vsak tak dokument potrebuje sem in tja kakšno spremembo, ampak to so manjši popravki," je povedal urednik zbornika ob izidu.

O trenutnih pozivih politike po spremembi ustave pa je Kaučič povedal: "Politike zanima preureditev političnega sistema. Ampak teh težav, ki smo jim priča danes, ni povzročila ustava in jih tudi nova ustava ne bo rešila."

Slovenci verjetno svetovni prvaki v ustavnih pritožbah Predsednik ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič je ob izidu zbornika opozoril, da je vesel, da so k zborniku nekaj prispevali skoraj vsi, ki v tej državni nekaj vedo o ustavnopravni problematiki. Dotaknil pa se je tudi tega, da so ustavni sodniki v zadnjem času zelo obremenjeni z zahtevnimi zadevami, o katerih bodo odločali neodvisno in za lastne odločitve bodo nosili odgovornost.

Predsednik ustavnega sodišča pa je izpostavil, da se po celi Evropi ustavna sodišča srečujejo s preobremenjenostjo, še najbolj pa Evropsko sodišče za človekove pravice. To pa vpliva na kakovost dela in posledično na ugled ustavnih sodišč. Kljub vseevropskemu problemu pa smo Slovenci verjetno svetovni prvaki, glede na število prebivalcev, v ustavnih pritožbah. Zato bi lahko razmislili o spremembah ustave v korist kakovostnejšega dela ustavnega sodišča.

Petrič pa se je dotaknil še enega perečega problema, in sicer da se mu zdi, da se sodniki preveč ukvarjajo s formalnopravnimi in procesnimi zadevami in premalo s pravičnostjo. To misel je dal v razmislek in ob tem izjavil: "To si upam izraziti tu, pred pravniki, in vem, da je to zelo spolzek teren."

Čas krize ni čas za spreminjanje ustave Nekdanji dekan pravne fakultete Rajko Pirnat je ob izidu zbornika izrazil bojazen, da hočejo politiki zaradi krize spremeniti politično ureditev. Rešitve, ki so predstavljene, pa so po Pirnatovih besedah zelo nevarne, saj naj bi šlo za rušenje delitve oblasti, kar je v srcu naše ureditve: "Ob ideji reelekcije sodnikov človeku vzame sapo," je povedal Prinat in dodal: "Misli o tem so nevarne in so pot v totalitarizem."

Pirnat pa se je dotaknil tudi tega, da ni dobro, da politiki oziroma izvršna oblast kritizirajo sodne odločitve. V zvezi s spremembo ustave pa je opozoril, da tudi zbornik predlaga nekatere spremembe ustave, vendar bolj kot za to bi morali poskrbeti za zagotavljanje njene trdnosti, saj celo najvišji državni organi preslabo izvajajo odločbe ustavnega sodišča: "Čas krize ni čas za spreminjanje ustave, zdaj bi se morali ukvarjati z ljudmi. Med hudo nevihto ne greš popravljati temeljev, ampak zapiraš okna. Ta zbornik pa kaže zavedanje, da so temelji dobri."

Ne spreglejte