Torek,
17. 12. 2013,
8.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 12. 2013, 8.39

8 let, 5 mesecev

Kako Slovenci za dober dobiček prek davčnih oaz uvažajo cenene kitajske copate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Navidezne storitve in promet ter navidezno poslovanje so najpogostejše oblike odlivanja denarja v davčne oaze. Slovenija svoj seznam davčnih oaz skriva.

Kar 129 primerov davčnih nepravilnosti ali goljufij so letos že odkrile slovenske davčne oblasti. Damjana Slapar Burkat, na Dursu pristojna za poslovanje z davčnimi oazami, pojasnjuje, da gre pri primerih, odkritih letos, za utaje, odlivanje ali druge oblike davčnih nepravičnosti, lahko pa tudi samo za neplačevanje DDV. Najpogostejše oblike odlivanja denarja iz Slovenije so: navidezne storitve, navidezni promet prek še ene države in vračanje denarja s posojili.

Ko ti davčna uprava stopi na prste Ko Durs ugotovi nepravilnosti, najprej razišče vse elemente, nato pa zmanjša davčno priznane odhodke tako, da poveča osnovo za obračun davka od dohodka pravnih oseb. "Če vidimo, da gre za navidezna posojila, to prekvalificiramo v dohodek. Če gre za lastniško razmerje med transakcijo in prejemnikom transakcije, to prekvalificiramo v prikrito obliko dobička ali pa v kako drugo obliko dohodka, pojasni sogovornica.

Davčna uprava nima natančnega podatka, koliko Slovenija izgubi z odlivanjem denarja v davčne oaze, Slapar Burkatova pa pravi, da gre večkrat za odlivanje denarja v davčne oaze kot za prilive iz njih. Težko je tudi reči, v katere države izgine slovenski denar.

Seznam slovenskih davčnih oaz – državna skrivnost Kot da gre za najbolj varovano skrivnost, se odzovejo, ko hočemo izvedeti, katere države Slovenija uvršča med davčne oaze.

"Gre za legalne evropske države, pri katerih je sporen le delček davčne zakonodaje," pojasnjuje Slapar Burkatova.

"Ko enkrat objaviš svoj seznam, se davčni zavezanci zelo hitro drugače vedejo. Ali pa pritiskajo na nas, ker se hočejo izključiti s seznama," odločitev Dursa pojasnjuje Slapar Burkatova in pravi: "Svoje sezname skrivajo tudi druge države."

Je Luksemburg davčna oaza? "Ali je Luksemburg davčna oaza," vprašamo. "Na to ne bom odgovorila," odgovori Slapar Burkatova.

Pa uporabimo nekaj logike in vprašanje zastavimo drugače: "Če Slovenija meni, da so države z bančno tajnostjo davčne oaze, ali je potem za Slovenijo Avstrija davčna oaza?" "Pa vi bi na vsak način želeli izvedeti, katere so davčne oaze. Vsaka država, ki je zanimiva zaradi davčnega izogibanja, spada med davčne oaze."