Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
13.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mladi najstniki navade raziskava

Petek, 3. 4. 2015, 13.48

7 let, 12 mesecev

Kako se je v osmih letih spreminjalo življenje slovenskih najstnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Problem slovenske mladine. Medtem ko se številno najstnikov, ki so fizično aktivni vsaj eno uro na dan, zmanjšuje, se število tistih s prekomerno težo povečuje.

To je pokazala nedavno objavljena raziskava v Evropski reviji o javnem zdravju. Pod drobnogled so vzeli najstnike, stare med 11 in 15 let, iz različnih evropskih in severnoameriških držav ter njihove navade spremljali od leta 2002 do leta 2010. Ugotovili so, da so trendi pri večini držav pozitivni.

Slovenija bi se morala osredotočiti predvsem na to, kako najstnikom približati rekreacijo, ena izmed glavnih problematik pa še vedno ostaja prekomerna teža. Raziskava, ki jo predstavljamo, sicer zajema le obdobje do leta 2010, a je bila že lani predstavljena nova raziskava, ki jo je naredila OECD. Ta je trend naraščanja debelosti med najstniki še potrdila, saj je v Sloveniji predebelih 32 odstotkov dečkov in 23 odstotkov deklic.

Kako pa je glede spolne aktivnosti, medvrstniškega nasilja in pitja alkohola?

Alkohol

Kot kaže raziskava, se pitje alkohola med mladimi v obdobju, ki je bilo zajeto v preiskavo, v večini držav zmanjšuje. Minimalno narašča v Avstriji, najbolj na Hrvaškem. Analitiki po poročanju Jutarnjega lista upad prepisujejo predvsem višjim cenam alkohola, svoje pa je verjetno prispevala tudi starostna omejitev pri prodaji alkohola.

Nekatere slovenske raziskave kažejo, da naši najstniki alkohola ne uživajo redno, problematični pa so podatki, da je alkoholne pijače pilo okoli 85 odstotkov slovenskih 15-letnikov, nekaj več kot dve tretjini 13-letnikov in dobrih 40 odstotkov 11-letnikov.

Medvrstniško nasilje

V kar 33 državah, zajetih v raziskavi, je približno tretjina najstnikov, starih med 11 in 15 let, vsaj enkrat doživela nasilje vrstnikov v obdobju dveh mesecev. Pozitivno je to, da v večini držav nasilje upada. Pri tem najbolj izstopa Italija, medtem ko je Avstrija tista, ker je medvrstniškega nasilja največ. V Sloveniji bistvenih sprememb v obdobju, ki je bilo zajeto v raziskavo, ni bilo.

Debelost

Prekomerna teža otrok in najstnikov je vedno večji problem povsod po svetu. Posebnih odstopanj med posameznimi državami ni.

Telesna aktivnost

Fizična aktivnost pri najstnikih ni najbolj priljubljena. Predvsem pri dekletih še manj kot pri fantih. V Sloveniji je bilo leta 2010 vsaj eno urno na dan fizično aktivnih le četrt fantov in le 15 odstotkov deklet. So pa Slovenski najstniki vseeno aktivnejši kot Italijani ali Nemci. Medtem ko je fizična aktivnost v tem obdobju upadala, pa je na primer pri hrvaških fantih narasla.

Spolna aktivnost

Medtem ko fizična aktivnost pada, pa na drugi strani po podatkih raziskave spolna aktivnost najstnikov narašča. V Sloveniji je 30 odstotkov 15-letnikov in 23 odstotkov 15-letnic, ki so že imeli spolni odnos. Če te podatke primerjamo s preostalimi državami, je za nami le Hrvaška. A strokovnjaki ob tem opozarjajo na možnost napačnih podatkov, saj predvsem fantje pogosto trdijo, da so že spolno aktivni, čeprav v resnici niso.

Ne spreglejte