Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
19. 2. 2014,
12.58

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 2. 2014, 12.58

7 let

Kaj storiti, če je vaš informativni izračun nepremičninskega davka napačen

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Številni lastniki ugotavljajo, da so podatki in informativni izračuni novega davka na nepremičnine, ki jih te dni pošilja Gurs, pomanjkljivi ali napačni. Kaj storiti v takšnem primeru?

Geodetska uprava v teh dneh na naslove zavezancev pošilja obvestila z izpisom podatkov o nepremičninah in informativnim izračunom novega davka. A številni ugotavljajo, da je v poslanih obvestilih veliko napak, od nepravilnih podatkov o nepremičninah in lastnikih do zmotnih vrednosti nepremičnin in navedb informativnega izračuna davka. Kako ravnati v tem primeru? Prvi korak naj bo, da zavezanci dobro pregledajo prejeto obvestilo, svetujejo na geodetski upravi. Zatem naj si preberejo navodila in pojasnila za spreminjanje podatkov, objavljena na spletni strani geodetske uprave. Če morajo podatke spremeniti pri geodetski upravi, naj zavezanci pokličejo na brezplačno številko 080 22 15 ter se naročijo za termin obiska na eni od območnih geodetskih uprav ali pisarn. Na Gursu imajo sicer povečano število naročenih strank, a sporočajo, da bodo vsi, ki bodo to želeli, prišli na vrsto za popolnitev podatkov. Pošiljanja vprašanj po pošti lastnikom ne priporočajo, ti bodo zaradi zasedenosti strokovnih služb namreč na odgovore čakali veliko dlje, sporočajo z geodetske uprave. 1.Komu lahko zavezanci posredujejo pravilne podatke in do kdaj lahko to storijo? Če podatki v prejetem obvestilu niso usklajeni z dejanskim stanjem, je treba predlog za njihovo spremembo v registru nepremičnin posredovati geodetski upravi ali drugim organom, ki podatke posredujejo v omenjeni register. Rok za posredovanje predloga za spremembo podatkov je 31. marec 2014. 2. Kdo lahko spreminja podatke v registru nepremičnin? To lahko storijo: - lastnik, - upravnik, - upravljavec nepremičnine, - davčni zavezanec, ki ni lastnik, - oseba, ki nepremičnino ali njen del uporablja za opravljanje dejavnosti proizvodnje električne energije, izkoriščanja mineralnih surovin, pristaniške ali letališke dejavnosti ter dejavnosti bencinskih servisov. 3.Kako lahko spreminjate podatke v registru nepremičnin? Podatke lahko spreminjate na več načinov: - z uporabo spletnega programa Spreminjanje podatkov registra nepremičnin na spletni strani geodetske uprave; za vstop v ta program potrebujete kodo, navedeno na obvestilu geodetske uprave, - prek spletnega portala e-Prostor, - z vprašalniki registra nepremičnin, do katerih je mogoč dostop na spletnem naslovu e-prostor.gov.si in ki jih izpolnjene po navadni pošti pošljete na katerokoli območno geodetsko upravo, - z elaboratom geodetskega podjetja ali projektanta, - z obiskom območne geodetske uprave.

4. Lahko podatke spreminjam tudi s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 22 15? Ne. S klicem na omenjeno številko se lastniki le naročijo za osebni obisk na območni enoti ali za povratni klic strokovnjaka – geodeta, ki odgovarja na vprašanja, povezana s podatki o nepremičninah.

5. Primer: sem iz Tolmina, obvestilo o podatkih in informativni izračun pa sem dobil od Gursa, ki ima sedež v Ljubljani. Spremembo podatkov želim opraviti osebno pri organu, ali moram zaradi tega v Ljubljano? Ne. Obrnete se lahko na katerokoli območno geodetsko upravo. Če je katera od območnih uprav ali pisarn precej zasedena, se lahko naročite pri drugi upravi ali pisarni. Katere uprave in pisarne so manj zasedene, vam bo povedal operater na brezplačni telefonski številki 080 22 15.

6. Se je za obisk na območni geodetski upravi obvezno naročiti vnaprej? Da. To lahko storite s klicem na omenjeno brezplačno telefonsko številko 080 22 15. Ob obisku imejte pri sebi podatke, ki jih želite spremeniti, in vsa ustrezna dokazila.

7. Spremeniti je treba samo podatke, ki se vodijo v registru nepremičnin. Kdo in kako lahko to stori? Te podatke lahko spreminja katerakoli oseba iz 1. točke. To lahko stori: - prek spletne aplikacije - ali s posredovanjem izpolnjenega vprašalnika registra nepremičnin na geodetsko upravo.

8. Kako lahko spremenite podatke o lastništvu nepremičnin, kadar lastnik še ni vpisan v zemljiško knjigo? Te podatke lahko spremenite le s predložitvijo dokazil na geodetski upravi.

9. Kako lahko spremenite podatke o dejanski rabi dela stavbe ali podatke o površinah in uporabnih površinah delov stavb? Te podatke lahko spremenite le s predložitvijo dokazil na geodetski upravi.

10. Kakšen je postopek za spremembo podatkov, prevzetih iz zemljiškega katastra in katastra stavb? Ti podatki se lahko spreminjajo le v upravnem postopku. Za spremembo podatkov mora lastnik naročiti geodetsko storitev pri geodetskem podjetju ali projektantu. Zahtevo za spremembo podatkov zatem vloži na geodetski upravi.

Podatki, prevzeti v register nepremičnin od drugih organov, se lahko spremenijo le pri teh organih.

11. Ste lastnik nepremičnine, a po pošti niste prejeli obvestila o informativnem izračunu davka? Kaj morate storiti?. Obiščite geodetsko pisarno. S seboj imejte: - osebni dokument z EMŠO ali matično številko, če ste pravna oseba, - ter dokazilo, da ste lastnik nepremičnine, za katero bi morali prejeti obvestilo (primer: kupoprodajna pogodba, sklep o dedovanju).

Če dokazila o lastništvu nepremičnine nimate, imejte s seboj podatek o katastrskih občinah ter o številkah parcel, stavb in delih stavb, katerih lastnik ste. Za stavbe sicer zadošča tudi podatek o hišni številki, za stanovanja pa podatek o številki stanovanja.

Identifikacijske številke pridobite na javnem vpogledu na portalu e-Prostor; po ureditvi podatkov boste prejeli kodo, ki jo potrebujete za spreminjanje podatkov.

12. Kakšne so sankcije za neposredovanje podatkov o nepremičnini? Kakšne so sankcije zaradi posredovanja nepravilnih podatkov? Če zavezanec v register nepremičnin ne sporoči popolnih in pravilnih podatkov, stori prekršek. Za to je lahko denarno kaznovan. Globe so: - za občana, torej fizično osebo, od 200 do 1.200 evrov, - za pravno osebo, samostojnega podjetnika ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, od dva tisoč do 10 tisoč evrov, - za odgovorno osebo pravne osebe, odgovorno osebo samostojnega podjetnika in odgovorno osebo posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, od tisoč do 4 tisoč evrov.

Prekršek storijo tudi tisti, ki v register ne sporočijo podatkov o nepremičninah, globe zanje so enake kot za posredovanje nepopolnih in nepravilnih podatkov. Najemodajalec, ki ne sporoči podatkov o nepremičnini, je lahko kaznovan z denarno kaznijo od 200 do 1.200 evrov.

13. Bo Gurs tudi sam še preverjal pravilnost poslanih podatkov v informativnih izračunih? Da. Z geodetske uprave sporočajo, da bodo v začetku marca 2014 ponovno izvedli obdelavo podatkov za ugotavljanje rezidenčnosti. Lastniki bodo imeli možnost spremenjene podatke preveriti prek spletne aplikacije Spreminjanje podatkov registra nepremičnin.

Ne spreglejte