Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
13. 7. 2016,
8.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Miro Cerar

Sreda, 13. 7. 2016, 8.31

6 let, 6 mesecev

Minister Dušan Mramor odstopil. Odhaja tudi Metod Dragonja. (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Minister za finance Dušan Mramor je "iz osebnih razlogov" premierju Miru Cerarju podal odstopno izjavo.

"Vračam se v profesorske vrste. Veseli me, da je Slovenija spet pridobila ekonomsko suverenost in da nam je uspelo ustvariti 25 tisoč delovnih mest," je dejal Mramor, ki pojasnjuje, da gre pri odstopu za povsem osebne razloge in da v ozadju ni ničesar drugega. 

Svoje rezultate, med katerimi je izpostavil predvsem konsolidacijo javnih financ, je označil za fantastične.

Cerar je, kot je pojasnil, o odstopu že obvestil DZ in začel razgovore v smeri imenovanja novega ministra. Začasno bo ministrstvo vodila Alenka Smerkolj, ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo. "Vlada dela normalno naprej, držali se bomo začrtane poti," trdi Cerar.

Odhaja tudi sekretar Dragonja

Z ministrstva za finance odhaja tudi državni sekretar Metod Dragonja, za katerega sicer Mramor pravi, da ne vidi nobenih strokovnih razlogov za odstop, a dodaja, da se zaveda močnih pritiskov, ki so se pojavili v zadnjem obdobju.

Kaj na odstop pravi politika?

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je presečen nad odstopom Mramorja. Za usodo vlade se ne boji, bolj ga skrbi, ali bo premier Miro Cerar našel ustreznega naslednika. V DeSUS si želijo, da bi ta imel več političnega posluha kot Mramor, ki je po Jurševih besedah strokovnjak na svojem področju, a trd pogajalec. "Lahko rečem, da ga bomo pogrešali, ne glede na to, da je trd sogovornik," pa je dejal predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. 

Vodja poslanske skupine Združene levice (ZL) Luka Mesec je odstop Mramorja in napovedan odhod Dragonje označil kot priložnost, da politika vlade postane socialna. Poudaril je, da so v ZL vedno nasprotovali protisocialni usmeritvi finančnega ministrstva. 

V spodnjem posnetku si poglejte izjavo vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer glede Mramorjevega odstopa.

Bratuškova: Kešeljević naj stopi naprej

Za poslanko Alenko Bratušek je odstop Mramorja pričakovan, razlog pa ni Luka Koper, "pač pa nekaj bistveno večjega". Po njenem mnenju Mramorjevega naslednika ne bo lahko najti, a premierju Miru Cerarju priporoča, naj se ozre po kabinetu. "Aleksandar Kešeljević naj stopi naprej, ne da iz ozadja upravlja državno premoženje," poziva.

Tonin: Padla je kraljica in vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj

Pri tej vladi je padla kraljica in samo še vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj, je odstop Mramorja komentiral vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Ob tem se je zavzel za čim prejšnje predčasne volitve, obenem pa se je vprašal, kdo bi v takšni vladni koaliciji sploh želel biti prihodnji finančni minister.

Poglejte, kaj je o Mramorjevem odstopu povedal Jože Tanko (SDS).

Židan: Mramorjevo odločitev spoštujemo

Predsednik SD Dejan Židan spoštuje odločitev Dušana Mramorja o odstopu z mesta ministra za finance. Židan se je v izjavi medijem zahvalil Mramorju za sodelovanje v dveh letih vlade. Iskanje Mramorjevega naslednika je v pristojnosti premierja Mira Cerarja in v SD se po Židanovih besedah v to ne bodo vmešavali, Cerarjevo odločitev pa bodo spoštovali.

Odstop Mramorja je presenetil tudi Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije. Njen prvi mož Dušan Semolič je toliko bolj presenečen po sredinem dogovoru koalicijskih strank o davčni politiki. "Ta je v dobršni meri sledila našim zahtevam, da ohranimo obdavčitve najbogatejših," je dejal. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa ocenjuje, da je bilo ministrovanje Mramorja absolutno zaznamovano z restriktivno varčevalno politiko. STA

 

Kdo vse je že zapustil Mira Cerarja?

Finančni minister Dušan Mramor je zadnji v vrsti številnih odhodov iz vlade Mira Cerarja, ki še ni upihnila druge svečke.

- Že po nekaj tednih je zaradi očitkov o domnevnem nedovoljenem dogovarjanju poslov med podjetji v času, ko je bil zaposlen v DZS, odstopil minister Jožef Petrovič

- Ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Violeta Bulc je bila imenovana za evropsko komisarko za promet, zato jo je nasledila Alenka Smrkolj.

- Marca lani je po razkritih visokih honorarnih zaslužkih odstopila ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar, njeno naslednico Klavdijo Markež pa so po le nekaj dneh odnesli očitki o plagiatorstvu magistrske naloge. 

- Aprila lani je bil razrešen minister za obrambo iz vrst SD Janko Veber. Veber je obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic morebitne prodaje Telekoma Slovenije, s čimer je po Cerarjevem mnenju ravnal nezakonito. 

- DeSUS-ova ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je z odstopom postala šesta v ministrski ekipi, ki se je morala posloviti s svojega položaja. Premier je Bizjak Mlakarjevi očital, da ni izkazovala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade in da je bistveno prepočasi uresničevala naloge. Bizjak Mlakarjeva je nato sama nepreklicno odstopila.

STA

Ne spreglejte