Ponedeljek,
25. 11. 2013,
16.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 16.15

8 let, 5 mesecev

Kaj je pravzaprav odneslo ministra Gantarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Poleg razlogov, ki jih je navedel Gantar, naj bi odločitvi za odstop botrovali tudi primer mariborske urgence, kaos na ministrstvu in dejstvo, da se elitam, o katerih je govoril, ni odločneje uprl.

V ponedeljek je iz vlade Alenke Bratušek odšel še drugi minister. Po pričakovanem odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika je položaj bolj ko ne nepričakovano zapustil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. V obširnem pismu premierki, za njegovo potezo naj ne bi vedel niti vodja stranke DeSUS in zunanji minister Karel Erjavec, je Tomaž Gantar opisal, zakaj se je odločil za takšen korak, in sklenil, da se boji za slovenski zdravstveni sistem.

A kot pravi naš vir z Gregorčičeve, ki se sicer pretežno strinja z vsebino Gantarjevega pisma, so bili z njegovim delom v vladi zelo nezadovoljni. Ne nazadnje se je ob špekulacijah ob morebitni rekonstrukciji vlade omenjalo prav njegovo ime.

Gantar naj bi preslabo predstavljal interventni zakon Kot prvo naš sogovornik omenja dejstvo, da še vedno ni izbran izvajalec za adaptacijo urgentnega centra UKC Maribor, zaradi česar bi lahko izgubili dobrih sedem milijonov evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ta sredstva bi bila namreč ogrožena, če del ne bi končali do konca prihodnjega leta. Kot dodaten razlog naš vir navaja še, da naj bi Gantar "preslabo" predstavljal interventni zakon, ki ne bo dal takšnih učinkov, kot bi jih dejansko moral. Tu je predvsem izpostavil ministrova nesoglasja z Državljansko listo.

Ni kazal interesa za omejitev vpliva lobijev Drugi vir z ministrstva za zdravje pa pravi, da minister Gantar pravzaprav sploh ni kazal interesa, da bi stopil na prste lobijem, ki jim v svojem pismu očita, da so nedotakljivi, in tudi to, da se na ministrstvu z njegovim prihodom ni nič spremenilo. Še več, "na položaje je postavil ljudi, ki zdravstva niti malo ne poznajo ali pa ne razumejo", pravi vir, ki dodaja, da slabo luč na njegovo ministrovanje meče tudi sekretar za investicije, ki je zaradi nepravilnosti pri razpisu dobil izredno odpoved.