Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2009,
19.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 19.12

8 let

Kaj je fotokopirni stroj delal v vladnem arhivu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl sumi, da so v času vlade Janeza Janše kopirali več kot 30.000 dokumentov, magnetogramov in osebnih map. Primer naj bi že obravnavali kriminalisti.

Posebna skupina vlade, ki jo je ustanovil generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl, preiskuje, kaj je prejšnja vlada fotokopirala v arhivu in kje so te fotokopije sedaj. Števec na stroju je kazal preko 30.000 fotokopiranih strani, je potrdil Cvikl. Vlada bo poročilo skupine obravnavala prihodnji teden.

Cvikl: Fotokopirni stroj tam nima kaj iskati Po poročanju medijev so fotokopirni stroj v prostore arhiva prenesli lani poleti. "Fotokopirni stroj v tem prostoru, kjer so tudi tajni podatki, nima kaj iskati," je dejal Cvikl.

Fotokopirana tudi Kučanova osebna mapa? Po poročanju medijev je Janševa vlada od septembra 2007 do oktobra 2008 arhive, ki so bili neprimerno shranjeni v kleteh na Župančičevi ulici, prenašala najprej v vladno palačo, od tam pa v Arhiv RS. Vse skupaj naj bi potekalo pod nadzorom takratnega generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča, Cvikl pa sumi, da so bili fotokopirani zlasti osebni dosjeji nekaterih visokih politikov od leta 1945 naprej. Po poročanju medijev je med fotokopiranim dokumenti tudi osebna mapa nekdanjega predsednika Milana Kučana in žene Edvarda Kardelja, Pepce Kardelj.

"Vstopalo se je v prostore, kjer so tajni dokumenti" Po navedbah generalnega sekretarja vlade to, koliko kopij je bilo narejenih in kateri dokumenti so bili fotokopirani, vedo iz dokumentacije. Iz nje je, kot je dejal, jasno, da se je vstopalo "v dele arhiva, v katerem se hranijo dokumenti z oznakami tajno, in vemo, da se je to tam nahajalo. Prav tako vemo, da je bila začetna številka na fotokopirnem stroju nič," je dejal. Za TV Slovenija pa je Cvikl dejal še, da se v arhivu, kamor se je vstopalo, nahajajo personalne mape zaposlenih v Vladi RS.

Pahor: Cvikl naj ukrepa, kot se mu zdi primerno Na vprašanje novinarke POP TV, ali je bilo kopiranje bolj intenzivno pred ali po volitvah, je Cvikl odgovoril, da tega ne more ne potrditi ne zanikati. Sam je, kot je povedal, zadevo predal kriminalistom in informacijski pooblaščenki, zadevo pa naj bi obravnavala tudi Pahorjeva vlada. Premier Borut Pahor je sicer danes v zvezi s tem novinarjem povedal, da je za zadevo izvedel iz medijev, na kratko pa ga je o tem informiral tudi Cvikl. "Generalni sekretar vlade naj ukrepa, kot se mu zdi primerno," je dejal premier.

Informacijska pooblaščenka je za Pop tv povedala, je zadeva za njih zanimiva kot morebitna zloraba kadrovskih evidenc, v katerih so osebi podatki.

Predalič: Morda se bodo morali opravičiti Nekdanji sekretar vlade Božo Predalič je zatrdil, da o fotokopiranju in 30.000 kopijah ne ve popolnoma nič. "Jaz stroja nisem prenašal," je dejal. "Če je zadeva res predana kriminalistom, se bo odkrila prava resnica, a potem se bo moral kdo pomakniti korak nazaj in se morda celo opravičiti," je povedal Predalič. Slednji afero tudi že primerja z afero Patria in zatrjuje, da je njen edini namen preusmerjanje pozornosti.

"Nisem dajal nobenih navodil" Predalič ne ve, od kje Cviklu podatek o številu kopij, ki naj bi bile narejene, si pa težko predstavlja takšno količino kopiranja. "Vemo, da je to ogromen kup papirja in če bi to nekdo odnašal, skrival, ali ne vem kaj, si to težko predstavljam," je dejal in dodal, da sam ni dajal nobenih navodil, naj se kaj kopira.

"Podobno kot zadeva Patria" Glede prenosov arhiva iz Župančičeve, ki so bili nekaj časa tudi v prostorih vlade, je Predalič pojasnil, da so vsa gradiva iz leta 1990 predali Arhivu RS, kamor po njegovo tudi edino sodijo, zato očitno zdaj "nekoga skrbi, kaj je prejel arhiv in kaj bo zdaj javno. "Tako se je ustvarila neka fama o blaznem kopiranju in podobnem. To je podobno kot Patria, kjer je bilo veliko govorjenja, na koncu pa je vse potihnilo," pravi.

"Fotokopirni stroj je bil zagotovo tam za razlogom" Na vprašanje, kaj je v arhivu v vladni palači počel fotokopirni stroj, pojasnjuje, da če je bil stroj tam, "je bil zagotovo z razlogom. Verjetno je bilo treba skopirati tudi kaj za arhiv," pravi in dodaja, da bi, če bi bilo karkoli sporno, sodelavci Arhiva RS zagotovo na to opozorili. Kopije bi sicer, če bi že kopirali, delali uslužbenci vlade po navodilih Arhiva RS, je pojasnil.

"Našli smo 700 originalnih potnih listov" Na koncu pa je nekdanji generalni sekretar vlade še razkril, da se je v arhivu med drugim nahajalo okoli 700 originalnih potnih listov tujih državljanov, ki po njegovem mnenju tam nimajo kaj iskati.

"Generalni sekretar ne hodi po kleti v temnih nočeh in kopira dokumente" Na nekatere navedbe, da naj bi se kopiralo tudi personalno mapo Milana Kučana, pa je odgovoril, da tudi o tem ne ve nič: "Generalni sekretar ne hodi po kleti v temnih nočeh in kopira dokumente. Verjamem, da tega niso počeli niti moji sodelavci."

Ne spreglejte