Petek,
27. 6. 2008,
14.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2008, 14.34

8 let, 5 mesecev

Janša in Medvedjev za okrepitev dobrega sodelovanja na področju trgovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Premier Janez Janša in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev sta po koncu vrha EU-Rusija v sibirskem Hanti Mansijsku danes imela tudi dvostransko srečanje.

Pred pogovori sta izpostavila dobro sodelovanje med državama na področju trgovine in se zavzela za to, da bi ga še okrepili.

Premier je po pogovorih za slovenske medije povedal, da sta z Medvedjevim danes ugotovila, da se optimistične napovedi Janše ob obisku v Moskvi leta 2005 uresničujejo hitreje, kot je bilo predvideno. Obseg blagovne in storitvene menjave med Slovenijo in Rusijo se namreč izredno krepi in je že blizu dveh milijard evrov letno. Poleg tega je interes na obeh straneh zelo velik, je pojasnil.

Slovenija po navedbah Janše še posebej veliko novo tržno nišo vidi v poskusih ruske vlade dinamizirati gospodarstvo z vzpodbudami za ustanavljanje malih in srednjih podjetij. "Tukaj imamo veliko izkušenj in veliko igralcev," je dejal premier in dodal, da bosta obe strani v prihodnosti to izkoristili.

Zelo pomembno področje energetike Zelo pomembno področje sodelovanja je za obe državi po besedah premiera še vedno energetika, kjer imata interes tako Slovenija kot Rusija. Trenutno potekajo pogajanja na ekspertni ravni o izgradnji dela plinovoda Južni tok, ki naj bi potekal tudi čez Slovenijo. "Politična volja na obeh straneh obstaja," je zatrdil Janša in spomnil, da je potrebno rešiti še številna ekspertna in tehnična vprašanja. "Pogovori se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih tednih in kmalu bomo vedeli, ali je ta projekt realen ali ne," je še povedal.

"Južni tok bi bil ugoden"

Projekt Južni tok bi bil, v kolikor bi zadostil nekaterim zahtevam slovenske strani, po besedah premiera za Slovenijo ugoden. Gre za dostop do vira energije, ki ga Slovenija potrebuje, pa tudi za poslovno priložnost tako pri sami izgradnji kot pri koristih od tranzitov za del plina, ki ga sami ne bi porabili, je pojasnil.

Medvedjev s konkretnimi koraki za obranitev človekovih pravic Na vprašanje glede stališč novega ruskega predsednika glede človekovih pravic je Janša dejal, da ljudi sodi po dejanjih in da je Medvedjev od prevzema položaja že naredil nekatere konkretne korake, denimo na področju medijev. Janša je spomnil še na izjavo Medvedjeva v Berlinu, da so človekove pravice zanj temeljna vrednota, glede katere Rusija ni pripravljena trgovati. Če bodo šle stvari v tej smeri tudi v prihodnje, bo partnerski odnos Rusije z EU tudi zaradi tega lahko bistveno močnejši, je menil premier Janša. "Današnji pogovori so dali obete v tej smeri, čeprav je še kar nekaj odprtih vprašanj, o katerih smo govorili," je dodal.