SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jankovićev predvolilni boj bo temeljil na jasni strategiji gospodarstva

3

termometer

Zoran Janković je po ustanovitvi stranke Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija napovedal, da bo ključen element njegovega predvolilnega boja jasna strategija na področju gospodarstva.

V uvodnem nagovoru je 339 ustanovnim članom stranke med drugim dejal, da je ta dan nekaj posebnega, saj se ustanavlja stranka, ki bo programska in bo združevala dobre ljudi, ki bodo delali v dobro vseh.

"Slovenija naj postane najboljša država na svetu" Med drugim je izpostavil tudi svoje županovanje v Ljubljani, za katero meni, da je med njegovim mandatom postala najlepše mesto na svetu. Želi si, da bi Slovenija postala najboljša država na svetu, dvigniti pa jo želi tudi na na lestvico 15 najboljših držav na področju gospodarstva.

"Ne grem lagat ljudem" Janković napoveduje racionalizacijo javne uprave, zvišanje DDV za en odstotek, meni tudi, da je treba NLB sanirati, a ne z davkoplačevalskim denarjem. Na vprašanje, ali bo z obljubami o višjih davkih lahko prepričal volivce, je odgovoril: "Jaz ne grem lagat ljudem, ne grem jih farbat. Če ne verjamejo, da je situacija težka, se bodo pač odločili po svoje."

Ne nameravajo se zapletati v spore in obtoževanja Kot je povedal, bo predvolilna kampanja stranke temeljila na samem programu in se ne nameravajo zapletati v spore in obtoževanja.

Poudarja, da je država v slabem stanju Janković meni, da je gospodarstvo prvo na vrsti za oživljanje, saj brez njega ni sociale, športa in kulture. Med drugim je tudi izjavil, da moramo dati delu čast in oblast. Slovenijo si želi pripeljati vsaj do štiriodstotne gospodarske rasti.

"Država mora biti gospodarsko uspešna, solidarna in socialna. Tista država, ki najde pravo točko presečišča, to je konkurenčno gospodarstvo in socialno varnost, je zmagala," je dejal.

Tako obljublja davčne olajšave za tiste naložbe, ki ustvarjajo nova delovna mesta z dodano vrednostjo, obenem pa zvišanje DDV za en odstotek.

"Starejšim pokojnine, mladim stanovanja" Po njegovem mnenju je državna birokracija neučinkovita in prepočasna. Rešitev vidi v zmanjšanju števila zaposlenih v javni upravi vendar na ''mehak način'', se pravi, da se ne bi nadomeščalo tistih, ki gredo v pokoj.

Janković dodaja, da je starejšim treba zagotoviti dobre pokojnine in dovolj domov za ostarele, mladim pa stanovanja in možnost zaposlitve.

Sam "ne bi mirno gledal, kako so šla Mura in gradbena podjetja v propad" Po njegovem mnenju je delujoča pravna država osnova za dobro delujoče gospodarstvo. Sicer pa pravi, da sam "ne bi mirno gledal, kako so šla Mura in gradbena podjetja v propad". Po njegovem mnenju bi bilo treba vse tiste, ki so bili na vrhu teh podjetij, razlastiti.

Obljublja skrajševanje sodnih zaostankov Pravna država mora preganjati vse vrste kriminala, mora imeti samostojnost, biti neodvisna, strokovna in mora delovati za vsakogar, poudarja, pri čemer obljublja skrajševanje sodnih zaostankov.

Poziva vse organe, naj preverijo njegovo premoženje in vir premoženja Sicer pa Janković poziva vse organe, naj preverijo njegovo premoženje in vir premoženja. "S soprogo imam hišo in iz te hiše se bom selil le še na drugi konec Ljubljane, na Žale," je dejal o svojem premoženju. Zanikal je, da bi imel kakršna koli podjetja oz. žiro račune doma ali v tujini. Če bi organi ugotovili kakšne nečednosti glede izvora njegovega premoženja, pa obljublja, da bo umaknil svojo kandidaturo, pa tudi zapustil mesto župana Ljubljane.

Glede prodaje državnega premoženja pravi, da ne misli, da je treba nekaj prodati, ker je državno in slabo deluje. Novo ljubljansko banko (NLB) bo po njegovem mnenju treba sanirati, vendar ne z davkoplačevalskim denarjem. Trdi, da mora biti vodstvo tako dobro, da bo uspešna tudi banka.

Moramo poskrbeti, da take ustanove vodijo najboljši kadri "Moramo poskrbeti, da take ustanove vodijo najboljši kadri," je dejal. Ne vidi pa razloga, zakaj NLB ne bi bila uspešna banka. Ocenjuje, da mora država v NLB obdržati 25 odstotkov plus eno delnico. Enako meni tudi za vsa ostala strateška podjetja v državni lasti.

"Čas je, da se vse stranke, ki bodo prišle v parlament, zavežejo, da podprejo pokojninsko reformo" Poudaril je tudi, da bi bilo treba že prvo leto po volitvah izpeljati pokojninsko reformo. "Čas je, da se vse stranke, ki bodo prišle v parlament, zavežejo, da podprejo pokojninsko reformo," je pozval. Ob tem je stranke tudi pozval k podpori zakona s področja "mrzličnih referendumov", in sicer takšnega, po katerem bi bil pogoj za veljavnost referenduma 40-odstotna udeležba. Pravi, da ne more 30 poslancev zahtevati referenduma potem, ko ne opravijo dobro svojega dela v parlamentu. Glede družinskega zakonika pravi, da se zavzema za pravice vseh in da naj ljudje živijo tako, kot jim paše.

"Ne vidim se v parlamentu" Janković pa še vedno ni razkril, ali bo kandidiral za poslanca v državnem zboru. Znano je, da je v preteklosti že večkrat dejal, da sebe ne vidi v parlamentu.

Ustanovnega kongresa Jankovićeve stranke so se med drugim udeležili politiki Matjaž Zanoškar, Cveta Zalokar Oražem, Renata Brunskole in Roman Jaklič, glasbenik Magnifico, igralec Jonas Žnidaršič, nekdanji športnik Peter Vilfan in novinar Mitja Meršol.

Zalokar Oražmova meni, da Slovenija v tem trenutku potrebuje njegovo učinkovitost Nekdanja članica in poslanka Zares Zalokar Oražmova je dejala, da se je Jankovićevi stranki pridružila, ker meni, da Slovenija v tem trenutku potrebuje njegovo učinkovitost. Za morebitno kandidaturo na njegovi listi pa se še ni odločila. Prav tako se za kandidaturo še ni odločil Zanoškar, ki pa je dejal, da ima v to stranko veliko zaupanja.

Na ustanovnem kongresu stranke so izvolili tudi organe stranke. V izvršni odbor sta bila med drugim izvoljena Aleš Čerin in Renata Brunskole. V svetu stranke pa bo med drugim sedela ljubljanska podžupanja Tjaša Ficko, poslanec Matjaž Zanoškar in Roman Jaklič. V. d. generalnega sekretarja stranke je postal ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer. Kongres se je končal po slabi uri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin