Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 6. 2008,
18.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 6. 2008, 18.05

8 let, 5 mesecev

Janković in Zares obsojata napade na udeležence Parade ponosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Mestni občini Ljubljana (MOL) zavračajo sobotne napade na udeležence Parade ponosa, saj so v nasprotju z vrednotami, ki jih spodbujajo, so sporočili z občine.

V Zares pa so nad napadi šokirani, saj je prireditev sprva potekala v prijetnem, solidarnem in strpnem vzdušju, je zapisala poslanka Zares Majda Širca. Kot je poudarila Širca, je "ob letošnji Paradi ponosa že kazalo, da smo slovenske državljanke in državljani osveščeni in strpni do istospolnih skupin, saj je prireditev sprva potekala v prijetnem, solidarnem in strpnem vzdušju". V Zares so razočarani Po njenih besedah so v Zares razočarani, da je "v sodobni Sloveniji, predsedujoči EU ter članici mnogih najuglednejših mednarodnih združenj in klubov, prisotno še toliko (potlačenega) sovraštva do sodržavljank in sodržavljanov, ki ne ustrezajo predstavam večine o zaželenem vedenju oziroma "primernih" osebnih okoliščinah".

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je opozoril, da moramo v letu medkulturnega dialoga še "dodatno krepiti vrednote, kot so strpnost in spoštovanje različnosti. Medsebojne razlike naj nas bogatijo in ne ločujejo, pa naj bo to kultura, jezik, rasa, spolna usmerjenost ali verska pripadnost". "Ljubljančane in Ljubljančanke pozivam, da ne dopustijo nasilnega vedenja posameznikov, ki verbalno in fizično napadajo tiste, ki mislijo in živijo drugače od njih," je še poudaril Janković. Kot je še sporočila Širca, pričakujejo, "da se bodo pristojni organi pregona odzvali hitro in učinkovito".

Napadov na homoseksualce je iz leta v leto več Predsednik Društva za integracijo homoseksualnosti (DIH) Mitja Blažič je dejal, da se napadi na homoseksualce ponavljajo in jih je iz leta v leto več. Po njegovih besedah oblika napadov kaže znake homofobnega nasilja, zato naj jih kot takšne začne prepoznavati tudi policija. Blažič je povedal, da je bilo po sobotni paradi ponosa fizično napadenih pet oseb. Zaradi znakov homofobnega nasilja bodo začeli zbirati podpise proti homofobiji. Od predsednika države Danila Türka, predsednika vlade Janeza Janše in predsednika državnega zbora pa pričakujejo, da bodo nasilje in "sovražni govor" obsodili.

Napadalci so prežali na homoseksualce Vodja društva informacijski center Legebitra Simon Maljevac pa je ob tem pojasnil, da so si bili napadi podobni in da so napadalci prežali na homoseksualce. Poudaril je, da v omenjeno število napadov spadajo le tisti napadi, ki so bili prijavljeni, sicer pa jih je bilo po njegovih besedah še več. Kot je dodal, nevladne organizacije že dlje časa opozarjajo, da so ti napadi vse pogostejši in hujši.

Ne spreglejte