Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
11.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 11.49

7 let, 12 mesecev

Janez Janša za Reporter: Dobrodošel vsak, ki želi pomagati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrata koalicije so odprta v obe smeri, predsedniška kampanja Milana Zvera pa je dostojna in verodostojna, je v intervjuju za današnji Reporter dejal predsednik vlade Janez Janša.

Premier Janez Janša je po pol leta vlade dejal, da je tehnično še vedno na začetku mandata. Vlado so prevzeli po treh letih odlaganja reform, rebalans proračuna, ki je bil dosežen v dogovoru s sindikati, pa je bil eden od nujnih korakov za preživetje. "Ključen problem pri tem koraku je črna luknja v bankah, ki je mednarodnim institucijam bolj poznana kot slovenski javnosti, kajti Banka Slovenije je redno poročala Evropski bančni agenciji, slovenska vlada pa je prvo poročilo dobila šele konec julija," je poudaril Janša, ki meni, da bo treba najti ustrezno rešitev za slabe terjatve bank, saj je njihov prenos na posebno agencijo le ena od možnosti. Janez Janša je dejal, da bo vztrajal pri ugotavljanju odgovornosti za nastale slabe terjatve v bankah, saj je to za SDS predpogoj za kakršnokoli obremenitev davkoplačevalcev. "V zakon o sanaciji bank je treba zapisati enako določbo kot v zakon o koncu lastninjenja, kjer piše, da kazniva dejanja iz tega naslova ne zastarajo. Oškodovanja pa potem obravnavati in sankcionirati prednostno. Če so slovensko sodstvo, tožilstvo in policija sposobni hitrosti v primeru Prijatelj in Vodušek, potem oškodovani državljani upravičeno pričakujemo, da bodo enako hitri in učinkoviti pri tistih, ki so izropali banke," je poudaril premier, ki je od predsednika države pričakoval več podpore glede vladnih ukrepov in zakonskih sprememb. "Prisegel je, da bo z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije. Trenutno pa deluje z vsemi svojimi močmi zgolj proti vladnim ukrepom in za svojo ponovno izvolitev," je ministrski predsednik v Reporterju s prstom pokazal na Danila Türka. Tudi nekatere druge državne institucije nastopajo proti protikriznim ukrepom, prav tako "velik del od stricev obvladovane tako imenovane civilne družbe, ki je prepojen s kadri nekdanje komunistične nomenklature, na primer Zveza društev upokojencev, pa koncentrat boljševizma v vrhu ZZB, del sindikalnih central in 90 odstotkov medijskega korpusa, ki slovensko javnost vsak dan zavaja in slika virtualno resničnost, v kateri privilegije razglašajo za človekove pravice, in seje prepričanje, da je popolnoma normalno, če živimo na tuj račun". Janša je vesel, da ima vlada podporo v gospodarstvu, tako med delavci kot delodajalci, ki se zavedajo resnosti težav, in med tistimi sloji, ki "so bili desetletja prikrajšani in so tudi danes, ker živijo predvsem od lastnega dela, pa so kljub temu pripravljeni še bolj zategniti pas, da bi izšli iz krize".

O zlatem fiskalnem pravilu je premier dejal, da je Slovenija fiskalni pakt že ratificirala, s tem pa se je pred partnerji pravno zavezala, da bo pravilo vnesla v ustavo. "Odločitev o podpori oziroma nasprotovanju zlatemu fiskalnemu pravilu bo pokazala, ali je SD samostojna in suverena stranka ali pa zgolj podaljšek stricev iz ozadja ter enako vodljiv instrument zakulisnega vpliva kot Jankovićeva lista," je dejal. Padanje bonitetnih ocen Slovenije je po Janševem mnenju tudi posledica špekulacij, ki pa niso poglavitni vzrok za slab položaj. "Sami smo najbolj krivi, da smo še vedno v krizi, špekulanti doma in po svetu pa to s pridom izkoristijo," je poudaril ministrski predsednik.

Poleg tega Slovenijo pritiskajo k tlom močni ostanki preteklosti, ki se bojujejo za ohranitev svojih nespodobnih privilegijev in podtalnega vpliva, najnevarnejša pa je "zakulisna, ilegalna moč, izvirajoča iz kapitalskih, medijskih in represivnih monopolov, ki je v zadnjem času v Sloveniji zaradi prejšnjega predsednika vlade poistovetena s strici iz ozadja. V 90. letih so jim publicisti dali bolj točno ime, in sicer udbomafija. Ta je bila tradicionalno, ker je nekdanji politični šef Udbe postal prvi predsednik države, vezana na to funkcijo." Ta zakulisna moč, ki jo hočejo na vsak način prikriti, je po Janševem mnenju poglavitni problem slovenske družbe in države, dogajanje pa je zelo podobno politični krizi v Romuniji, kjer so se ves čas tranzicije z nekaj kratkimi presledki na položajih predsednika in predsednika vlade izmenjevali Ceaucescovi varovanci in sodelavci tamkajšnje tajne službe – Securitate.

O nesoglasjih v koaliciji je Janez Janša dejal, da se nekateri posamezniki, zlasti tisti, ki niso hoteli v vlado, ne zavedajo položaja, v katerem je država, in odgovornosti, ki jo imajo glede na svojo funkcijo. "Sicer pa so vrata koalicije odprta v obe smeri. Vsak, ki želi pomagati, je dobrodošel. In vsak, ki ni sposoben držati dane besede, bi ravnal pošteno, če iz nje odide. Seveda pa vsi vedo, da alternativ programu, ki ga izvaja vlada, preprosti ni," je poudaril Janša.

Glede predsedniških volitev premier meni, da bodo svojevrsten preizkus zrelosti naroda: "Pokazale bodo, ali se dovolj zavedamo pravih, moralnih vzrokov za zdajšnjo krizo ali ne. Upanje obstaja. Če pa bomo streznitev prestavili za naslednjih pet let, bo cena velikanska." Po njegovem mnenju je predsedniška kampanja Milana Zvera dostojna in verodostojna.

Ne spreglejte