Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2012,
17.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 2. 12. 2012, 17.44

7 let, 12 mesecev

Iz volilnega štaba Danila Türka: "Verjamem, da sem delo opravljal dobro"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danilo Türk je povedal, da je hvaležen vsem volivkam in volivcem, ki so danes prišli na volitve, in seveda predvsem tistim, ki so podprli njegovo kandidaturo za drugi predsedniški mandat.

21:05 Türk je zapustil štab in se napotil v Cankarjev dom. 20:13 Sicer pa je Danilo Türk še dejal, da kot kažejo prvi rezultati, teh ljudi ni bilo dovolj, da bi bil drugi mandat tudi potrjen. "Čestitam Borutu Pahorju, ki je te volitve dobil. Volilna udeležba je bila tudi tokrat razmeroma nizka, kar nas mora skrbeti." Izrazil je tudi hvaležnost, da so mu državljani in državljanke pred petimi leti zaupali mandat predsednika republike: "To delo sem opravljal z velikim veseljem, z veliko vnemo, in verjamem, da sem ga opravljal dobro. Največji del svojega časa sem posvečal ljudem, največ časa sem posvečal tistim temam, ki jih povezujemo s pojmom socialne države. Ves ta čas sem imel visoko podporo javnosti vse do novembra in za to visoko podporo javnosti, ki sem jo imel, sem hvaležen. Zdaj se končuje moj mandat. Še tri tedne imam do formalnega konca svojega mandata. Opravil bom tiste naloge, ki so v tem času potrebne. Še naprej pa bom ostal aktiven državljan." "Za ocene, kaj je bilo prav in kaj ni bilo prav, kaj je dalo večji učinek in kaj manjši, bo še dovolj časa. Verjamem da bo veliko strokovnih ljudi, ki bodo povedali svoje ocene. Sam ne bi želel napovedovati, kakšne analize bodo in kaj bodo povedale. Sam kot kandidat, ki mu ni uspelo prepričati volivk in volivcev, da bi prišli na volitve v večjem številu in me podprli v večjem številu, moram biti skromen." O tem, na kakšen način bo aktiven v politiki, je predsednik Türk povedal: "V tem trenutku vam še ne morem dati odgovora. Pomembno je načelo. V slovensko politiko sem vstopil s prepričanjem, da lahko pripomorem k temu, da bo naša država svoje ustavne vrednote izpolnjevala čim bolj za ljudi. Tem vrednotam sem privržen tudi danes. Ne glede na uspeh na teh ali onih volitvah. Najpomembneje je ostati zvest načelom, zaradi katerih sem vstopil v politiko. Zvestoba bo ostala popolnoma nespremenjena. Kakšne pa bodo oblike in kako intenzivne bodo, je prezgodaj govoriti." S svojimi stališči nisem nikogar razdvajal, kadar se izrazi stališče, je tako, da se eni z njimi strinjajo drugi pa ne. V naši kulturi pa imamo utrjeno mnenje, da je vsaka razlika v mnenjih razdvajanje. S temi ocenami se pogosto pretirava. Na koncu pa je zaključil, da bo svojo funkcijo opravljal do zadnjega dne. Na vprašanje, kaj pa potem, pa je odgovoril: "Potem bodo božični prazniki." 19:40 "Gospod Borut Pahor je bil bolj prepričljiv v svoji viziji predsedniške funkcije in prihodnosti slovenske države," je med drugim dejal nekdanji predsednik republike Milan Kučan. "Jaz mu čestitam in želim, da bi čim bolj uresničil upanje, ki je vanj vloženo, in bi pomagal uspešno utiriti Slovenijo v smer, ki jo dajo slutiti protesti po slovenskih trgih in ulicah, ter da bi pomagal, da bi ta država ostala zvestejša načelom in vrednotam, na katerih je zgrajena," je še dejal Kučan. 19:35 Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Jankovič je dejal, da imamo novega predsednika, ki mu želi vse dobro. Ponovil je tudi, da imajo volivke in volivci vedno prav.

19:30 Evropski poslanec Jelko Kacin je dejal, da so volivke in volivci jasno sporočili svojo odločitev, tako tisti, ki so volili kot tudi tisti, ki niso. "Ljudje imajo vedno prav. Se pa v takih razmerah, kakršne so trenutno pri nas, zelo hitro pokaže, da se znajo ljudje hitro razočarati. Hitro pozabijo na svoje navdušenje. Pred dobrim letom ni bilo dobre besede za Boruta Pahorja, sedaj se kaže kot upanje. Ampak naj citiram nekoga pred 21. leti: Danes so ljudem še dovoljene sanje, jutri je ponedeljek in nov dan."

19:25 "Vlada bo zdaj še bolje lahko uveljavljala svoje uničevalne poteze. Še lažje bo zniževala socialno varnost. To kaže na napačno odločanje in ravnanje slovenskih volivcev. Nezadovoljstvo je veliko, vendar bi ga bilo treba obrniti v spreminjanje okolja, ne pa v apatičnost in umik. To se vedno konča slabo, ker gredo stvari tako vedno na slabše," pa je med drugim dejal nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.

19:16 "Zmagovalcu je treba čestitati in upam, da bo dobro opravljal svojo funkcijo. Bodoči predsednik bo verjetno stremel k oblikovanju velike koalicije. Sicer pa nizka volilna udeležba pomeni generalno nezaupanje do politike kot take," je med drugim dejal predsednik Zares Pavel Gantar.

19:08 Predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnideršič je med drugim dejal, da je volilno telo zmedeno, hkrati je proti oblasti, na drugi strani pa podpira kandidata za predsednika, ki to oblast tolerira. Med drugim je tudi dejal, da ne verjame, da bo dober predsednik, "ker imamo z njim najslabše izkušnje, ko je bil predsednik vlade".

19:00 Prof dr. Rajko Kenda je dejal, da dr. Türk morda ne bo zbral dovolj glasov. Po njegovem mnenju zanj velja podobno kot za gospoda Zvera, da sta se namreč pokazala takšna, kot sta. "Jasno sta povedala, kakšna so njuna stališča, za čem stojita in kaj bosta zagovarjala, očitno je to blago, po katerem danes ni povpraševanja."

19:00 Nekdanji poslanec Zaresa Franci Kek je dejal, da je svoje naredil in glasoval za dobrega kandidata. "Vemo pa, da na volitvah ne zmagajo vedno najboljši."

18:10 V volilnem štabu predsedniškega kandidata Danila Türka se počasi zbirajo novinarske ekipe.

18:00 Danilo Türk naj bi v volilni štab prispel nekje med 19. in 20. uro.

18:00 Naš novinar Aleksandar Mićić in novinarka Andreja Rebernik se bosta od 18:00 v živo javljala iz štaba predsedniškega kandidata Danila Türka.

Ne spreglejte