Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2012,
6.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 6. 4. 2012, 6.50

8 let

Ivan Vogrin izstopil iz poslanske skupine Liste Virant

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanec Ivan Vogrin je izstopil iz poslanske skupine Državljanske liste Gregorja Viranta in bo deloval kot samostojni poslanec.

Kot je pojasnil, zaenkrat ne namerava odstopiti s poslanske funkcije, s poslansko skupino Liste Virant pa ohranja dobre odnose in ji, zatrjuje, ne bo obračal hrbta.

"Virantu ne zamerim" Vogrin je o izstopu iz poslanske skupine Liste Virant obvestil tudi vodjo poslanske skupine Riharda Branislja. Po njegovih ocenah namreč ne bi bilo prav, da bi ostajal v poslanski skupini stranke, katere predsednik sicer "legitimno pove, da po njegovih ocenah ne sodim tja". Toda predsedniku stranke Gregorju Virantu tega ne zameri, je zatrdil.

Kot je dejal, so razlogi, da ne odstopi kot poslanec, zagotovo pa tudi razlogi in stališča, da bi bilo dobro, da bi to storil. Prav tako prejema od javnosti različna mnenja. Danes je sicer predložil dve elektronski pismi, v katerih mu osebi izrekata podporo.

"Odnos do gospodarstva in podjetnikov je pri nas neprimeren" Velik del javnosti po Vogrinovih besedah meni, da si tudi taki ljudje, ki se jim v podjetju zgodi neuspeh, zaslužijo mesto v parlamentu in da povedo, kakšne težave so zunaj "te hiše". Odnos do gospodarstva in podjetnikov, ki so "motor družbe", je namreč pri nas neprimeren, je vnovič poudaril poslanec.

"Ne bom v škodo državljanov" Na vprašanje, ali bo še podpiral koalicijo in denimo varčevalne ukrepe, pa odgovarja, da od nobenega poslanca ni pričakovati, da bi vse brezpogojno podpiral. Zagotovo pa, pravi, čuti odgovornost do te koalicije in se z njo čuti povezan, zato se bo pri glasovanju odločal posebej občutljivo, "tako, da ne bo v škodo državljanov". Prav tako ostaja član stranke oz. ne namerava sam izstopiti.

Vogrin je pojasnil, da se zaenkrat ne bo priključil nobeni poslanski skupini, glasoval pa bo po svoji vesti. Na vprašanje, ali je že prejel povabilo kakšne poslanske skupine, pa ne odgovarja konkretno in pravi, da ne bo obveščal, če bo povabilo prejel. V vsakem primeru pa bi, zagotavlja, o tem najprej obvestil Listo Virant.

"Tudi jaz se moram braniti" Glede ostrine svojega pisma Virantu pojasnjuje, da "je bil to samo odziv in da to ni njegov običaj niti njegova želja". Toda tudi on se mora braniti, dodaja. Na vprašanje, zakaj je sploh kandidiral na Virantovi listi, če ima o njem tako mnenje, pa Vogrin odgovarja, da so bila ta "dejanja Viranta dejanja v preteklosti". Kot pravi, se je poistovetil s programom Liste Virant, za katerega je bil prepričan, da ga bodo udejanjili in tega upanja še ni izgubil.

Meni še, da ima Virant kot predsednik parlamenta častno funkcijo in ga kot takega tudi spoštuje.

"Počutim se kot Kristus, ki ga križajo" Je pa Vogrin uvodoma dejal, da današnji dan ni naključno izbran. "Danes je velikonočni petek, dan, ko je pred 2000 in nekaj leti bil križan Kristus. Tudi jaz se zadnje čase počutim približno tako, kot da me križajo, pa tudi enako kot Kristus menim, da si tega nisem zaslužil," je dejal. Meni namreč, da se v naši družbi vsi sklicujemo na etiko in moralo, "samo nas običajno ne doseže".

Poslanec je sicer pojasnil, da po duši in svojem ravnanju prvenstveno ostaja gospodarstvenik. Kritičen je do izjav nekaterih, da bi naj bili poslanci posebej etični in moralni, izjemni ljudje. Toda sam pravi, da je parlament odraz družbe.

Virant dal Vogrinu čas do konca marca, da sanira stanje Kmalu po parlamentarnih volitvah se je v javnosti razkrilo, da je podjetje poslanca Vogrina dolžno več upnikom in da tudi vsem, ki so pri podjetju naročili storitve in plačali avans, teh storitev niso nudili. Predsednik stranke Gregor Virant je takrat Vogrinu dal čas do konca marca, da stanje sanira.

Ker poslancu to ni uspelo, je Virant svet stranke v sredo obvestil, da je Vogrina pozval k odstopu s poslanskega mesta. Organ stranke je njegovo odločitev podprl in dal poslancu čas do konca tedna, da se odloči, ali bo odstopil ali pa ga bodo izključili iz poslanske skupine.

V Listi Virant pričakovali, da bo Vogrin odstopil kot poslanec V Listi Virant poudarjajo, da je bil poziv predsednika stranke Viranta k odstopu Vogrina jasen. Tako so pričakovali, da bo Vogrin odstopil kot poslanec DZ, kar bi bilo po njihovem mnenju edino korektno ravnanje.

Sicer pa v Listi Virant Vogrinovo odločitev o izstopu iz njihove poslanske skupine jemljejo na znanje.

Vogrinu naj bi rubili premoženje v višini 435.000 evrov Vogrinu tudi resno grozi, da bo poslansko nadomestilo dobival v zelo okrnjeni višini, izgubil pa bi lahko tudi družinska podjetja, ki se desetletja ukvarjajo s proizvodnjo stavbnega pohištva, poroča časnik Dnevnik.

Rešil hišo, poslanske plače pa ne Banka Koper je na Okrajnem sodišču v Lenartu namreč uspela s predlogom za izvršbo zaradi izterjave okoli 435.000 evrov. Iz dokumenta, s katerim razpolaga časnik Dnevnik, je namreč razvidno, da se bo pod rubežem znašlo celotno poslančevo premoženje in tudi slabih 5700 evrov bruto visoka mesečna plača, ki jo prejema v državnem zboru, pa tudi zastavljeno premoženje njegovih podjetij Interles in Vogrin Inženiring. Vse kaže, da je Vogrin pred Banko Koper in rubežniki številnih drugih upnikov rešil družinsko hišo s posestvom v Lenartu v Slovenskih goricah, del finančnih težav pa mu bo očitno moral pokriti celo proračun.

Za 40 odstotkov enega od bančnih posojil, ki ga skuša Banka Koper sedaj izterjati, je v okviru jamstvene sheme namreč jamčila država. Gre za znesek v vrednosti 136.000 evrov. Posojilo bi res v celoti zapadlo šele letos jeseni, a Interles svojih obveznosti ni poravnal, tako da ga je banka januarja letos odpoklicala, piše Dnevnik.

Računi podjetij blokirani že več mesecev Ker so računi podjetij blokirani že več mesecev, bo morala banka zelo verjetno poseči tudi po poslančevem premoženju. Tako ima dovoljenje sodišča, da rubi dve tretjini njegove poslanske plače, ki je januarja znašala 5673 evrov bruto. Vogrinu mora ostati najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za davke in obvezne prispevke pa tudi morebitne druge izdatke (preživnina). Kot piše Dnevnik, so "ogroženi" tudi njegovi deleži v omenjenih dveh obubožanih podjetjih, ki jih bodo v skrajnem primeru prodajali na dražbi.

Na dražbi pa se po dostopnih informacijah ne bo znašla okrog 150 kvadratnih metrov velika stanovanjska hiša s pripadajočimi zemljišči na obrobju Lenarta v Slovenskih goricah. Vogrin namreč natanko leto dni ni več polovični lastnik teh nepremičnin, še navaja časnik. Za komentar same izvršbe in prepisa premoženja na družinske člane poslanec v četrtek za časopis ni bil dosegljiv.

Ne spreglejte