Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Nedelja,
6. 7. 2014,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 6. 7. 2014, 16.45

8 let

Ivan Štuhec: Proti krivici ne bomo nikoli tiho!

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Prave politike ni brez pravičnosti. Ne borim se za oblast, jaz se borim za pravičnost v politiki," je na zborovanju Za pravično Slovenijo, ki je potekalo v Mariboru, povedal teolog Ivan Štuhec.

Na Slomškovem trgu v Mariboru je ob prvi obletnici delovanja Civilne družbe za pravično Slovenijo potekalo zborovanje z naslovom Za pravično Slovenijo. V uvodnem delu zborovanja, ki se ga je udeležilo okoli 500 ljudi, je igralec in pesnik Tone Kuntner prebral Majniško deklaracijo 2014. "Želimo, da Slovenija postana pravična država za vse," je dejal uvodoma.

"Prave politike ni brez pravičnosti" Teolog Ivan Štuhec pa je dejal, da je brez etike vsaka politika obsojena na propad. "Prave politike ni brez pravičnosti. Ne borim se za oblast, jaz se borim za pravičnost v politiki." Ob koncu svojega govora je Štuhec vzkliknil: "Proti krivici ne bomo nikoli tiho."

Niko Grafenauer: Zgodba o uspehu se je sprevrgla v bankrot "Številni državljani se sramujejo te države, kajti zadnje čase smo soočeni z anomalijami na vseh področjih," je zbrane nagovoril akademik Niko Grafenauer. "Več kot 20 tisoč mladih, ki se je doma izobrazilo, se izseljuje. Ker so si nekateri vzeli državo za plen, se je zgodba o uspehu sprevrgla v bankrot. Je torej to še domovina vseh? Bomo ohranili lastno suverenost in ugled države?" se je vprašal Grafenauer.

Jože Možina: Slovenija je v krču "Oglašamo se, ker je domovina v krču. Smo v vsesplošnem nazadovanju. Aktivno državljanstvo pomeni, da nismo tiho. Naše bistvo je pravična Slovenija za vse pod enakimi pogoji," je povedal režiser Jože Možina.

Aleš Maver: Moči raka ne moremo zdraviti z lekadolom "Večini Slovenk in Slovencev nismo znali in uspeli povedati, v čem je bistvo plebiscitne Slovenije. Po 25 letih paničnega ohranjanja enakega je enako samo tisto, za kar se vsi strinjamo, da ne bi smelo biti enako in je zato vse samo se slabše. Moči raka pač ne moremo zdraviti z lekadolom. Zato so za nas najpreprostejše zadeve pretežke," s temi besedami pa je zbrane nagovoril zgodovinar Aleš Maver.

Igor Senčar: Doseči moramo več Nekdanji veleposlanik Slovenije pri EU Igor Senčar pa je dejal, da moramo zaradi nas samih, naše prihodnosti in prihodnosti naših otrok doseči več. "Svobodna Evropa temelji na spoštovanju. Vrnitev v normalnost evropske države zahteva, da ponotranjimo evropske vrednote in končamo tranzicijo. Ali pristajamo na evropske standarde samo v besedi ali tudi v dejanjih? Govoriti eno in delati drugo nas vodi k temu, da izgubimo čut za pravičnost."

Ivan Kerže: Upam, da smo se končno zbudili in da ne sanjamo več naprej "Upam, da smo se končno zbudili in da ne sanjamo več naprej," pa je povedal filozof Ivan Kerže. "Smo pripravljeni plačati ceno svobode, ker ne želimo biti več hlapci?"

Mitja Štular: Državljani smo žrtve bitke za interpretacijo "Čas je za prvo bilanco našega zavzemanja za pravično Slovenijo," pa je povedal Mitja Štular iz Zavoda za oživitev civilne družbe. "Državljani smo žrtve bitke za interpretacijo. Resnica in celovita slika nista pomembni. Znašli smo se v stiski: zdrava pamet nam govori, da gradimo predrago državo, brez perspektive za mlade; da s poštenim delom ni možno uspeti; da razsipavamo davkoplačevalski denar; da nam prodajajo meglo in prikrivajo resnico." "Ne smemo imeti svojega mnenja, treba je zaupati institucijam. To je narobe svet. Če pristanemo na to igro, si ne zaslužimo svoje države," je dodal.

Ne spreglejte