SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije želi čim prej v parlament

4

termometer

Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, ki želi z vsebinskim programom delovati v civilni družbi in političnem prostoru, bo temeljno zavezo v program preoblikovalo na ustanovnem zboru 1. oktobra.

Ustanovitelji in podporniki gibanja želijo na prihodnjih volitvah v parlament, zato se bodo verjetno morali preoblikovati v stranko. Člani Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, ki mu sopredsedujeta publicistka Manca Košir in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, so na prvi novinarski konferenci predstavili program, ki se mu zavezujejo. Ustvarjalnost, znanje, strpnost, pravičnost ... Izpostavljajo, da bodo podpirali vrednote in kulturo sodelovanja, ki utrjujejo družbeno odgovorno ravnanje: solidarnost, ustvarjalnost, znanje, strpnost, pravičnost in človekove pravice. Med zavezami je pregledno delovanje političnih in vseh drugih državnih ter družbenih institucij, s čemer gibanje namerava preprečiti koncentracijo nezakonite moči pri posameznih družbenih skupinah ali posameznikih. Zavezujejo se tudi k okoljsko odgovornemu delovanju.

Gibanje želi ustvarjati pogoje, da bo socialna in ekonomska varnost posameznika ter njegove družine temeljila na varni in kakovostni zaposlitvi, institucije socialnega sistema pa bodo skrbele le za ljudi, ki tega ne zmorejo sami. Podpirati nameravajo razvoj tistih gospodarskih vej, ki bodo ekonomsko učinkovitost prilagodile potrebam in omejitvam okolja in ljudi, zmanjševanju regionalne neenakosti ter povečevanju prehranske in energetske samooskrbe Slovenije.

Med podpisniki zaveze več znanih imen Med podpisniki zaveze gibanja so poleg Mance Košir in Matjaža Hanžka še zdravnik Erik Brecelj, profesorica Gabi Čačinovič Vogrinčič, Andreja Detela, Matjaž Hribar, Hermina Krt, sicer nekdanja kandidatka DeSUS za županjo, ter geograf Dušan Plut.

V gibanju so prepričani, da Slovenija razpolaga z vsemi potenciali za trajnostni razvoj in družbeni preboj.

Prepričani so, da bodo dosegli parlamentarni prag Trenutno se ustanavljajo kot gibanje, vendar če v tej obliki ne bodo mogli v parlament, se bodo preoblikovali v stranko. Prepričani so, da bodo dosegli parlamentarni prag na prihodnjih volitvah, zlasti zaradi visokega deleža neopredeljenih volivcev. Toda to želijo z jasnim programom, "brez blefiranja", je pojasnil Dušan Plut.

Hanžek: Večina članov nima političnih ambicij Hanžek pa je poudaril, da večina od članov iniciativnega odbora gibanja nima političnih ambicij in da se bodo umaknili oziroma to prepustili drugim, ko bodo pridobili dovolj podpornikov, pri čemer vabijo zlasti mlade. Prepričani so, je dejal, da je največja težava Slovenije malodušje ljudi, ker politiki ne zaupajo več.

Po besedah Gabi Čačinovič Vogrinčič pa osnovni namen gibanja temelji na etiki udeleženosti in zavezništvu idej.

V gibanju zagotavljajo, da je njihov namen iskren, da za njihovo ustanovitvijo ni "nobene zgodbe" in nobene politične opcije. Do konkretnih težav, s katerimi se trenutno sooča Slovenija, pa se danes še niso želeli opredeliti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin