SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Genocid nad volkovi?

1

termometer

V zadnjih dneh sta bili pri nas ustreljeni kar dve volkulji - Tonka in Tia. Državljani ministrstvo za kmetijstvo in okolje množično pozivajo, naj ne dovoli odstrela desetih volkov v prihodnjem letu.

Tonkini mladiči ne bodo preživeli Ustrelitev alfa samice Tonke na območju Nanosa-Vremščice 21. septembra, njeno odrezano ovratnico so našli v okolici Pivke, najverjetneje pomeni tudi konec njenega tropa in smrt petih mladičev, te je Tonka skotila pred petimi meseci. Primer Tonkine smrti proučuje tudi kriminalistična policija, saj je zelo verjetno, da je bil odstrel nezakonit. Le štiri dni zatem, v nedeljo, so na območju Kočevskega roga našli ustreljeno še volkuljo Tio. Zaradi njenega uboja so na Zavodu za gozdove Slovenije sprožili izredni nadzor. Tia se je sicer znašla na lovišču s posebnim namenom in odstrel naj bi bil sicer skladen s predpisi, a v zavodu za gozdove so se odločili, da v času trajanja projekta SloWolf do konca leta 2013 v loviščih s posebnim namenom odstrela volkov ne bodo izvajali, četudi bi predpisi to dovoljevali. Smrti obeh volkulj sta povzročili veliko ogorčenja ne le med strokovnjaki, temveč tudi v strokovni javnosti, Tia pa je bila še zadnji volk, ki so ga v okviru projekta SloWolf spremljali s telemetrično ovratnico. Na ministrstvu za okolje in prostor, kjer prav zdaj pripravljajo pravilnik o odstrelu desetih volkov v prihodnjem letu, morajo zato v zadnjih dneh požreti marsikatero pikro.

Pozivi proti odstrelu na ministrstvo Volkovi so v slovenski javnosti splošno priljubljeni, zato ni čudno, da je po spletnih omrežjih v zadnjih dneh zaokrožil poziv državljanom, naj do jutri, četrtka, pošljejo e-pošto na naslov ministrstva za kmetijstvo in okolje in podajo svoje mnenje o osnutku pravilnika o predvidenem odstrelu volkov od oktobra letos do septembra 2013. Medtem ko je ministrstvo lani dovolilo odstrel 12 volkov (ustreljenih jih je bilo 11, vsaj dva pa sta poginila), namerava letos dovoliti odstrel desetih volkov. A po podatkih raziskovalcev iz projekta SloWolf naj bi se populacija volkov v zadnjem letu močno skrčila. Po uradnih podatkih naj bi lani v naših gozdovih živelo od 70 do 100 volkov, raziskava projekta SloWolf pa je pokazala, da naj bi bilo v resnici njihovo število že lani zgolj okoli 40. Letos je to še nižje, saj naj bi pri nas po znanstveni raziskavi Varstvo in spremljanje varstvenega statusa populacije volka (Canis lupus) v Sloveniji (2010‒2013) ‒ SloWolf živelo le še 32 volkov. Če jih bodo odstrelili 10, se bo njihovo število močno skrčilo; nekateri strokovnjaki se bojijo, da bi to za populacijo v Sloveniji lahko pomenilo pravo katastrofo. Kot je na spletnem blogu Kvadrakadabra.net opozoril filozof Luka Omladič, je odstrel, ki ga v osnutku Pravilnika o spremembah Pravilnika o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave za čas od 1. 10. 2012 do 30. 9. 2013 predlaga ministrstvo za kmetijstvo in okolje, povsem nesprejemljiv. Ministrstvo je pozval, naj dovolijo odstrel manj kot desetih volkov, ljudi, ki jim ni vseeno, pa, naj se odzovejo na poziv ministrstva za okolje in jim do jutri, četrtka, pošljejo ugovor zoper predvideni odstrel. Ugovor lahko pošljete na naslov gp.mko@gov.si. Če ne veste, kako bi ga formulirali, pa predlagano besedilo najdete na povezavi. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je na svoji spletni strani sicer zapisalo, da število volkov v Sloveniji ne upada, temveč je populacija stabilna, in da je odstrel desetih volkov v prihodnjem letu ne bi ogrozil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin