Četrtek,
26. 6. 2008,
13.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 13.23

8 let, 5 mesecev

Gantar: V juniju 2007 je prišlo do iznosa dokumentov iz Sove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik komisije DZ za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb Pavel Gantar je dejal, da je v juniju 2007 prišlo do iznosa dokumentov iz Sove.

"Kršen je bil zakon o Sovi" O iznosu dokumentov govori drugi od treh sklepov, ki jih je sprejela komisija. Gantar, sicer član Zares, je dejal, da ta sklep navajaj, da je "v juniju 2007 prišlo do določenega iznosa določenih dokumentov Sove iz prostorov Sove". Ob tem je dodal, da ocenjujejo, da so bile s tem kršene tako notranje procedure v Sovi kot tudi sam zakon o delovanju Sove. "Zato je komisija ugotovila, da gre v tem primeru lahko za sum storitve kaznivega dejanja in bo o tem obvestila pristojne organe," je pojasnil.

"Direktor Sove dobil navodilo, da izroči določen dokument"

Po njegovih besedah je tedanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) dobil navodilo, da izroči določen dokument na nosilcu zvoka. "Vendar več od tega ne bom govoril do obravnave na državnem zboru," je zatrdil.

"Težko je reči, da smo videli ali slišali vse" Član nadzorne komisije Dušan Kumer (SD) dvomi, da je imela komisija na razpolago vso dokumentacijo. Kumer, član komisije DZ za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb, je poudaril, da ugotavlja, "da je bila komisija s strani Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) servisirana selektivno". Dodal je, "da je težko reči, da smo videli ali slišali vse, kar bi morali, da bi lahko dali dokončno oceno".

"Ničesar ni mogoče zaključiti" Prepričan je, da "na podlagi vsega razpoložljivega in zaradi politično nedomišljenih potez vladnega nadzora v letih 2006 in 2007 v agenciji Sova ni mogoče izključiti ničesar". Današnje ugotovitve in stališče komisije vidi kot "minimalni kompromis", s katerim se strinjajo vsi člani komisije.

Petek: Ni možno, da komisija ni videla vse dokumentacije Sove Poslanec SDS Miro Petek pa je dejal, da ni možno, da komisija ni videla vse dokumentacije Sove o teh incidentih. Po Petkovih besedah sta se Janša in Sanader v 14-minutnem pogovoru med drugim pogovarjala o tem, da ni dobro, da je tedanji predsednik SLS Janez Podobnik zaprt in da bi morali obe vladi narediti vse, da bi bil čim prej na svobodi.

Poslanec SDS je prepričan, da ni možno, da komisija ni videla vse dokumentacije o incidentih, ki se nahajajo na Slovenski obveščevalno-varnostni službi (Sova). "Posegi v CD-je niso možni," je zatrdil in poudaril, da "so nam to strokovnjaki na Sovi to večkrat decidirano zagotovili". Na novinarsko vprašanje, ali je nekdanji direktor Sove Matjaž Šinkovec odnesel s Sove kakšne zvočne zapise, je Petek odgovoril, da Šinkovec ni odnesel nobenega zvočnega zapisa. Dodal je, da je "vse pokrito s sklepi vlade".

Jelinčič: Pogledali smo vso dokumentacijo Predsednik SNS Zmago Jelinčič je poudaril, da je komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb, ko je preiskovala domnevno dogovarjanje o incidentih v Piranskem zalivu, dobila na Sovi vpogled v vso dokumentacijo, ki jo je zahtevala. Dodal je še, da dejstva govorijo, da se Janez Janša in Ivo Sanader nista dogovarjala o incidentih.

Komisija sprejela tri stališča Gantar je po koncu današnje seje komisije pojasnil, da je komisija končala z obravnavo v zvezi z domnevnimi dogovarjanji v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu. Dodal je, da je komisija sprejela poročila in tri ugotovitve oz. stališča.

"Ni mogoče trditi, da sta se dogovarjala" "V prvi ugotovitvi komisija ugotavlja, da je na podlagi dokumentov, pogovorov in zvočnih zapisov ugotovila, da sta se visok politični funkcionar Hrvaške in politik največje opozicijske stranke v Sloveniji pogovarjala o incidentih na slovensko-hrvaški meji oziroma incidentih v Piranskem zalivu," je poudaril in dodal, da na podlagi "nam dostopnih gradiv in dokumentov, ki smo jih pregledali, ni mogoče trditi, da sta se dogovarjala za izvedbo teh incidentov".

"Pogovori in ne dogovori" Na izrecno novinarsko vrašanje, ali ste se leta 2004 tedanji vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, je Gantar odgovoril, "da mi ne operiramo z nobenimi imeni", to, kar so slišali, pa so bili pogovori in ne dogovori.

Da se nista dogovarjala za incidente je povedal tudi član komisije samostojni poslanec Janez Drobnič. "To je notorično jasno," je zatrdil.

Kumer: Janša in Sanader se nista dogovarjala

Kumer je dejal, da na podlagi razpoložljive dokumentacije ni mogoče trditi, da sta se leta 2004 Janša in Sanader dogovarjala izvedbi o incidentov na slovensko-hrvaški meji.

Poslanec SD se strinja z Gantarjem, da sta Janša in Sanader pogovarjala o incidentih na morju, Piranskem zalivu, na kopnem in o vplivu incidentov na volitve. Ni pa na podlagi dokumentacije, ki jo je imela komisija na razpolago, mogoče trditi, da sta se dogovarjala o izvedbi, je poudaril in dodal, da dvomi, da so imeli člani komisije na razpolago vso dokumentacijo.

"Rop ni lagal" Na novinarsko vprašanje, ali se je nekdanji predsednik vlade Anton Rop zlagal, pa je Kumer odgovoril, "da mora odločno reči, da ne".

"Pri spremljenju mednarodnih zvez ni bil kršen zakon" Gantar je pri predstavitvi tretje ugotovitve povedal, da komisija na Sovi ni ugotovila neskladnosti odredb, ki se nanašajo na spremljanje mednarodnih zvez, z zakonom o Sovi. "In so torej odredbe, na osnovi katerih se je spremljalo mednarodne zveze, tj. tiste, ki smo jih pogledali, zakonite," je zatrdil.

"Komisija pa se ni spuščala v presojo, ali je 91. člen zakona o Sovi skladen z ustavo, saj to presega njene pristojnosti," je dodal.

Vse tri ugotovitve so zaupne Poročilo in te ugotovitve oz. stališča bodo kot priloga A sestavni del poročila k delu komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami v letu 2007, je pojasnil Gantar. Poudaril je, da je vse tri ugotovitve in stališče komisija sprejela soglasno ter jih označila s stopnjo tajnosti zaupno, ki bo veljala do obravnave poročila na DZ.

Politično relavantna tema Gantar je dejal, da so trije člani komisije, poslanec SD Dušan Kumer, poslanec SDS Miro Petek in sam, ki sicer izrecno podpirajo sprejete sklepe, najavili predstavitev svojega pogleda na zadevo. Ta bo po Gantarjevih besedah ocenil tudi politično relevantnost te teme.

"Vsi bodo lahko mnenja predstavili v DZ" Ti pogledi bodo predstavljeni kot priloga k dokumentom komisije, je povedal predsednik komisije in dodal, da komisija o teh pogledih ni razpravljala ali sklepala o njih. Vsi trije člani komisije bodo imeli priložnost, da svoje poglede predstavijo na DZ, je pojasnil.

"Moje mnenje je, da najprej te sklepe v celoti podpiram," je poudaril in pojasnil, da so ti sklepi "fakti, ki smo jih ugotovili in ti fakti omogočajo takšno ali drugačno poantiranje zadeve".

"Sklepi na osnovi tega, do česar smo imeli dostop" Pri stališču Gantarja je bistveno "samo to, da smo te sklepe oblikovali na osnovi tega, do česar smo imeli dostop". Kot je dejal, obstajata dva omejevalna dejavnika. Prvi je obseg dokumentacije, ki so jo pregledali, saj se je komisija lahko omejila samo na najbolj nujne in verjetne stvari in dokumente v Sovi, je povedal.

"Pred nami je tu delovala vladna komisija" "Drugič, pred nami je tam delovala vladna komisija in tudi tu ni mogoče po mojem mnenju povsem - to ni očitek, to je omejitev - izključiti, da je prišlo do nekega posega v dokumentacijo. Tega ne govorim kot fakt, to govorim kot omejevalno okoliščino," je še dejal.