Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
12.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 12.39

7 let, 12 mesecev

Evroskeptični trojček kot Združena levica na evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Demokratična stranka dela, Iniciativa za demokratični socializem in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije so kot Združena levica napovedale skupni nastop na evropskih volitvah.

Osnovni cilj ni volilni rezultat, temveč želijo z nastopom na volitvah za Evropski parlament na slovenski politični prostor vrniti levico, je poudaril predstavnik Iniciative za demokratični socializem Luka Mesec.

"Slovenija pogreša levico" Razočarane nad kapitalizmom, evroatlantskimi povezavami, nepreglednim lastninjenjem, razmahom korupcije in levosredinskimi strankami so se tri socialistično usmerjene organizacije – dve sta nastali iz vstajniških gibanj – odločile ustvariti novo slovensko levico.

Po besedah predstavnice Demokratične stranke dela (DSD) Violete Tomič Slovenija pogreša levico, zato so se odločili za "boj za drugačno Slovenijo, pa tudi za drugačno Evropo in svet, v katerih na prvem mestu ne bo več profit, ampak človek".

Kot Združena levica bodo na volitvah v Evropski parlament nastopili pod okriljem Stranke evropske levice. Ustanovni kongres bo 1. marca, udeležil pa se ga bo tudi podpredsednik omenjene evropske stranke Aleksis Cipras, je povedal predsednik Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) Matjaž Hanžek.

Evropsketični program "Smo izrazito evroskeptična skupina. Izrazito smo skeptični do take Evrope, kot je danes, saj je ta Evropa odgovorna za uničenje milijonov delovnih mest, za opustošenje periferije, za dolžniško krizo," je poudaril Mesec in dodal, da je izstop iz take Evrope po njihovem mnenju nujen.

Njihov program tako temelji na preobrazbi Evropske unije v socialistično Evropo, ki bo ustavila varčevalne ukrepe, rešila dolžniško krizo, se gospodarsko prenovila, demokratizirala evropske institucije in naredila zeleni preboj. Če takšna preobrazba ni mogoča, se Združena levica zavzema za izstop Slovenije iz EU.

Kaj pa po evropskih volitvah? Predstavniki so poudarili, da so njihove sile trenutno usmerjene v program, s katerim bodo nastopili na evropski volitvah. Po volitvah se bodo na podlagi analize sodelovanja odločali, kako naprej in ali bodo morebiti skupno nastopili že na jesenskih lokalnih volitvah.

Ne spreglejte