Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 3. 2011,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 15. 3. 2011, 18.08

8 let

Europa Donna bo nadaljevala s poudarjanjem redne telesne aktivnosti tudi med zdravljenjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Europa Donna, Slovensko združenje za boj proti raku, je na redni letni skupščini obravnavala poročilo za lansko leto in načrt dela za tekoče leto.

Udeležence je pozdravil minister za zdravje Dorjan Marušič, ki je poudaril, da je Europa Donna s svojo dejavnostjo močno zaznamovala slovenski prostor, saj Slovenke zdaj veliko vedo o raku na dojki. "Tudi po vaši zaslugi slovenske ženske veliko vedo o raka na dojki in o tem, kako bolezen zgodaj odkriti. S svojo dejavnostjo osveščanja in obveščanja o preventivi, presejanju ter o kakovostnem zdravljenju ste prispevali k tem, da se raku na dojki v slovenskem prostoru posveča pozornost, ki jo ta bolezen tudi zasluži," je dejal minister Marušič in dodal, da je neprecenljiv prispevek tega združenja o zavedanju, da je zdrav življenjski slog varovalo številnih bolezni. Minister si želi hitrejšo širitev tega programa Europa Donna si po njegovem nenehno prizadeva za to, da bi v Sloveniji dosegli boljše kakovostne standarde pri zgodnjem odkrivanju in zdravljenju raka na sploh, še posebej raka na dojki. To je tudi cilj ministrstva, zato je tudi sprejet državni program za premagovanje raka, pri čemer Europa Donna aktivno sodeluje. Minister si želi hitrejšo širitev tega programa po Sloveniji.

V okviru nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020 pa je preventiva s programi ena od prioritet ministrstva, zato Marušič pričakuje aktivno vlogo združenja Europa Donna tudi v prihodnje. Učinkovitega preprečevanja in zdravljenja najhujših obolenj si po ministrovih navedbah ni mogoče predstavljati brez sodelovanja tega združenja. Generalna direktorica Onkološkega inštituta Ana Žličar pa je izrazila obžalovanje, da predsednice združenja Mojce Senčar ni med njimi, saj je prav danes na operaciji kolka. V imenu članov skupščine so ji poslali pozdravni telegram.

Slikanja se je udeležilo 9974 žensk Strokovni direktor Onkološkega inštituta Janez Žgajnar pa je imel kratko predavanje o strokovnih in organizacijskih novostih na inštitutu. Med drugim je predstavil statistične podatke. V okviru presejalnega programa zgodnjega odkrivanja raka na dojkah Dora so lani na mamografijo povabili 11.716 žensk, slikanja se jih je udeležilo 9974, kar predstavlja 85,13-odstotno udeležbo. Med slikanimi ženskami so pri 67 ženskah odkrili raka dojk, je dejal Žgajnar in dodal, da se programu Dora letos obeta pomembna širitev, saj nameravajo pregledati nameravajo trikrat več žensk kot lani.

Europa Donna je tudi v preteklem letu nadaljevala s svojim delom. Največji del svoje energije je usmerila v osveščanje, pa ne samo o raku dojk in drugih rakih, tudi o presejalnih programih Dora, Zora in Svit. Slovensko javnost stalno prepričuje, da je skrb za zdravje dolžnost vsakega posameznika, so poudarili na skupščini.

V načrtu dela za tekoče leto so si v Europa Donni zadali, da bodo s tem delom nadaljevali, saj bodo prvič izdali knjižico Gibanje je moje sonce, kjer bodo še bolj poudarili pomembnost redne telesne aktivnosti tudi med zdravljenjem. Finančni načrt za leto 2011 predvideva prihodke v višini 203.000 evrov (največ pričakujejo od donacij dohodnine, in sicer 35.000 evrov), v letu 2010 pa so porabili 217.498 evrov, kar je za 16 odstotkov več od načrtovanih 186.700 evrov.

Ne spreglejte