Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 22. 11. 2013, 15.16

8 let

Episcenter: SD še naprej prva, vlade ne podpira 69 odstotkov vprašanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po rezultatih ankete bi, če bi bile volitve danes, večino glasov še naprej pobrala SD, podpora padla stranki DeSUS in narasla NSi.

Socialni demokrati s 24,2 odstotka še naprej vodijo na slovenskem političnem parketu, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za naš medij izvedla agencija Episcenter. Sicer je stranki SD podpora nekoliko upadla, še vedno pa pred drugouvrščeno SDS vodi za 6,7 odstotne točke.

Virantova stranka pod parlamentarnim pragom Če bi bile volitve danes, bi stranka Janeza Janše prejela 17,5 odstotka glasov, sledila pa bi ji PS z 11,4 odstotka. Med vprašanimi se je precej okrepila podpora NSi, ki bi jo na volilnem lističu tokrat obkrožilo 8,3 odstotka vprašanih. Med zadnje tri parlamentarne stranke so se uvrstile SLS s 6,8 odstotka, DeSUS s 6,2 in DL z 2,4 odstotka. Stranka Gregorja Viranta bi se tako znašla pod parlamentarnim pragom.

Politični analitik Samo Uhan pravi, da je SD nekakšna artikulirana alternativa, medtem ko je Pozitivna Slovenija stranka brez tradicije, ki je nastala ad hoc pred zadnjimi volitvami. Po njegovem je ob napovedih novih strank sicer vprašljiva trdnost podpore stranki SD. Analitik Darko Štrajn uspeh stranke Socialnih demokratov vidi v njeni alternativi neoliberalizmu in s tem povezani kritičnosti omenjene stranke. Po njegovem aktivnejši del volilnega telesa nasprotuje reduciranju socialne države in razbijanju družbenih vezi. SD je sicer svetla izjema koalicije, katere podpora je zelo slaba, saj njena politika temelji na dodatnem obdavčevanju in zadolževanju, pravi analitik Tone Jerovšek. Omenil je tudi rast podpore NSi, kar je rezultat umirjene razprave, korektnih predlogov, upravičene kritike in tudi novih obrazov na vrhu stranke.

Medtem ko je kmalu po nastopu premierke Alenke Bratušek število podpornikov vlade preseglo število nasprotnikov, pa je po poletnem zatišju število tistih vprašanih, ki vlade ne podpirajo, naraslo na 69 odstotkov, število podpornikov pa padlo na 30 odstotkov.

Po mnenju Jerovška je to realna ocena, saj vlada sprejema ukrepe, ki ne dajejo nobenih učinkov in ljudi spravljajo v slabši gmotni položaj. "Ni bilo še nobenega ukrepa, ki bi šel v smeri podpore gospodarskemu prostoru," je dejal.

Bo odstop ministra Stepišnika povečal podporo vlade? Uhan meni, da rezultati glede podpore vlade najverjetneje ne odražajo najnovejših dogodkov na političnem prizorišču. Na rezultate so po njegovem verjetno vplivali tudi dogodki okoli finančne konsolidacije in pogajanj s posameznimi skupinami prebivalstva ter s tem povezanih pričakovanj javnosti. Dogodki okrog odstopa gospodarskega ministra Stanka Stepišnika tako po njegovem lahko še nekoliko premešajo karte.

Štrajn vidi razlog za slabšo podporo vlade v spopadanju s težavami Slovenije in s tem povezanimi neprijetnimi odločitvami. Odstop ministra bi po njegovem mnenju med ljudmi lahko izboljšal ugled vlade.

Na indeksu položaja politikov, ki je izračunan na osnovi poznanosti, ocene dela politikov in števila anketirancev, ki so politika ocenili najvišje med vsemi, še naprej vodi Borut Pahor. Predsednik republike je "eden najbolj priljubljenih politikov", saj je prejel 73,5 točke od stotih mogočih točk. Sledita mu Dejan Židan s 47,4 točke in Karl Erjavec, ki se je na tretje mesto zavihtel z 41,4 točke. Na četrtem mestu je prvak SDS Janša, ki se je po Jerovškovi oceni tam znašel zaradi svojih opozoril, kam vodi trenutna politika. Za njim je premierka Bratuškova.

Ali ljudje v Jankoviću vidijo tako želeno gospodarsko kompetenco? Na seznamu se je pred časom znašel tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je tokrat s sedmega mesta premaknil na šesto mesto. Štrajn razlog med drugim vidi v tem, da se je kot župan v očeh večine najverjetneje dobro izkazal. Uhan pa meni, da ga del javnosti ne glede na vse pretekle dogodke vidi kot človeka s poudarjeno kompetenco – gospodarsko dimenzijo –, za katero se, tako meni Uhan, danes zdi, da je je v Sloveniji premalo.

Ne spreglejte