Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 14. 3. 2013, 20.05

8 let

"E-volitve so le vprašanje časa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Elektronske volitve so glede na obstoječe tehnične zmožnosti izvedljive, vendar za takšen korak še ni politične volje, so se strinjali sogovorniki na okrogli mizi Državljanske liste.

Sogovorniki na okrogli mizi Državljanske liste (DL) z naslovom Ali so e-volitve prvi korak k neposredni demokraciji? so poudarili, da so e-volitve le vprašanje časa. Predsednik DL Gregor Virant je dejal, da bi veljalo s takšno obliko glasovanja poskusiti že na naslednjih volitvah.

Virant: E-volitve povečujejo volilno udeležbo in olajšujejo uresničevanje volilne pravice Virant je med drugim poudaril, da spletno glasovanje prinaša več prednosti. Zlasti v segmentu mlajših volivcev povečuje volilno udeležbo, ima določene implikacije na volilni rezultat in olajšuje uresničevanje volilne pravice, je pojasnil.

Glavni pomislek je bil tudi v razpravah o uvedbi takšne oblike glasovanja pri nas vprašanje varnosti, zato je za nadzor potrebno določeno znanje s tega področja. Vendarle pa Virant meni, da bi lahko projekt izpeljali že letos in bi na naslednjih volitvah lahko glasovali tudi že na ta način.

Cerar: E-volitve bi bile le dodatna možnost Pravnik Miro Cerar je dodal, da e-volitve ne bi nadomestile dosedanjih oblik glasovanja, pač pa bi predstavljale le dodatno možnost. Kot je dejal, je takšna oblika glasovanja le še vprašanje časa, kljub temu pa dvomi, da bi jih lahko v Sloveniji uvedli že tako kmalu.

Med razlogi za dvom je izpostavil, da se zakon o volitvah spreminja le z dvotretjinsko večino. Sicer pa meni, da bi bilo morda smotrno elektronsko glasovanje najprej preizkusiti na kakšnih občinskih volitvah ali na referendumu.

Tako Cerar kot direktor Inštituta za elektronsko participacijo Simon Delakorda pa sta poudarila, da gre pri uvedbi e-volitev za politično vprašanje. Po oceni Delakorde namreč v Sloveniji za kaj takšnega še ni političnega konsenza.

Ne spreglejte