Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2009,
7.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 15. 7. 2009, 7.23

7 let, 12 mesecev

DZ odredil preiskavo o ravnanju Gregorja Golobiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Državni zbor je odredil parlamentarno preiskavo o sumu klientelizma in korupcije pri ravnanju visokošolskega ministra Gregorja Golobiča, ki so jo zahtevale opozicijske poslanske skupine.

Gre za že četrto preiskovalno komisijo v tem mandatu. Preiskavo v zvezi z ravnanjem ministra in predsednika Zaresa so zahtevale opozicijske SDS, SNS in SLS, z njo pa naj bi med drugim preiskali sum, da se je Golobič izognil plačevanju davkov v Sloveniji, sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani NLB, ter sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra. Opozicija in koalicija na različnih bregovih V razpravi pred odreditvijo preiskovalne komisije so v opozicijskih poslanskih skupinah izražali prepričanje, da je parlamentarna preiskava o ravnanju ministra Golobiča potrebna, da se bodo lahko razčistili vsi sumi korupcije in klientelizma. Nasprotno pa v so poslanskih skupinah koalicije poudarjali, da nihče ni kriv, dokler mu krivda ni dokazana, in da gre v zahtevi za politični linč.

Po mnenju Rada Likarja in poslanske skupine SDS to, da se nekdo laže, "ali pozabi povedati resnico", ni niti lepo, niti moralno. Še manj moralno pa je, če to stori minister in če ga pri tem podpirajo njegovi strankarski kolegi, predsednik vlade ter sedanji in nekdanji predsednik države. "V tem primeru smo namreč že lahko zaskrbljeni, kakšne vrednote zagovarjamo," je dejal.

"Posel je cvetel do leta 2005, dokler ni prišlo do zamenjave oblasti" Za Golobičevo laganje o njegovem deležu v Ultri po njegovem prepričanju obstajata dve razlagi. Prva je, da je želel svoje premoženje skriti pred domačo javnostjo, druga pa, da se je želel izogniti plačilu davkov v Sloveniji. Golobič je namreč delež v Ultri Sum kupil za 2500 evrov, "medtem ko je danes po oceni strokovnjakov vreden okoli pet milijonov evrov. Iz tega je mogoče logično sklepati, da je razlog prav v nezakoniti utaji davkov," je ocenil. Dodal je še, da je Ultra od leta 1999 do leta 2003 dobila preko milijon evrov državnih pomoči: "Posel je cvetel do leta 2005, dokler ni prišlo do zamenjave oblasti. Z vnovičnim prihodom levice, katere del je tudi stranka Zares, na oblast, pa so posli podjetij v skupini Ultra začeli ponovno cveteti."

Cveta Zalokar Oražem (Zares) je ocenila, da v slovenski poosamosvojitveni zgodovini ni primera "tako obsežnega in brezobzirnega političnega in medijskega linča politične osebnosti, kot smo ga v zadnjih tednih spremljali v primeru Golobič. V relativno nepomembni zadevi, je bila zgrajena zgodba obračuna s politikom, ki je očitno trn v peti posameznikom, politični konkurenci in številnim lobijem," je dejala. Po njenih besedah od tukaj izhajajo motivi za podpihovanje in potenciranje Golobičeve napake. Prepričana je, da država in državljani zaradi Golobičevega zamolčanja deleža v Ultri niso utrpeli nobene škode. Prav tako Ultra v času, ko Golobič opravlja javno funkcijo, kot je dejala, ni sklepala nobenih poslov z državo, "Golobič pa tudi ni kršil zakonodaje, saj je svoj delež prijavil ustreznim državnim organom".

"V medijskem linču prednjači nacionalna RTV" Ocenila je še, da v medijskem linču zoper Golobiča prednjači nacionalna RTV Slovenija. Postavlja pa se ji tudi vprašanje, ali ta parlamentarna preiskava ne presega samega predmeta parlamentarne preiskave. V SNS so bili po besedah Bogdana Baroviča vedno mnenja, da je človek nedolžen, dokler se mu ne dokaže, da je kriv. "Toda pridejo trenutki, dogodki, sumi in tudi dokazi, ki dokazujejo sum na prekrškovna ali kazniva dejanja. In če smo pravna država, potem je potrebno sume na kaznivo dejanje ugotoviti," je dejal.

Po njegovem je "žalostno, da tega ne počnejo tisti, ki so za to zadolženi. Še bolj žalostno pa je, da se moramo v času recesije ukvarjati s vsebinami, s katerimi smo se že ukvarjali. A očitno se moramo, saj se tisti, ki bi se morali, ne," je dejal. Za Bojana Kontiča (SD) gre v zahtevi za preiskavo za željo po obravnavi, s katero bodo "ohranili delovno temperaturo o zadevi Golobič na ustrezni višini". Prav tako se z njo nadaljuje parlamentarna tradicija ustanavljanja parlamentarnih komisij, "ki praviloma ne dajejo pričakovanega rezultata".

"Pritlehno je ljudem očitati nekaj, kar ni res" V tej fazi v SD po njegovih besedah trditev, zapisanih v zahtevi, še ne morejo ocenjevati, zato bodo "ohranili dvom, dokler nas dokazi ne prepričajo". Sicer pa bo preiskava po njegovem tudi priložnost, da minister zavrne trditve podpisnikov zahteve. V DeSUS po besedah Franca Žnidaršiča ne nasprotujejo uvedbi parlamentarne preiskave, vendar pa je po njihovem mnenju komisija namenjena predvsem spreobračanju pozornosti z grehov prejšnje vlade, na sedanjo vlado. Po njegovem Golobič sicer ni bil nikomur dolžan predstavljati svojega premoženja, razen komisiji za preprečevanje korupcije, "zato je pritlehno ljudem očitati nekaj, kar ni res". Tudi sicer po Žnidaršičevem prepričanju javnost nima pravice "nič izvedeti o Golobičevem premoženju", če le tega pravilno prijavi komisiji za preprečevanje korupcije.

Iz trte zvit je po njegovem tudi očitek o utaji davkov. Davka po njegovem namreč ni mogoče utajiti, dokler svojega deleža v nekem podjetju ne prodaš, saj si šele takrat dolžan plačati davek od dobička: "Če pa predlagatelji morda veste za davčno utajo, pa ste bili to dolžni prijaviti ustreznim organom." Po oceni Jakoba Presečnika (SLS) ima politika v Sloveniji vse slabši ugled, in sicer zato, ker klientelistične navezave dajejo vtis, da gre pri vsem skupaj le za moč in oblast, in proti temu so v SLS. Skrbi jih tudi, da z Golobičevim primerom laž postaja vrednota in da se je pri tem za "zaščito enega posameznika aktiviral celotni državni vrh".

"Zardevali bi celo največji mojstri znanstveno-fantastičnih filmov" V SLS so tudi prepričani, da morajo biti pred zakonom vsi enaki, zato menijo, da je prav, da se preiskava izvede ter se tako potrdi ali zavrže vsa v zahtevi zanjo zapisana dejanja. Borut Sajovic pa je povedal, da so v poslanski skupini LDS presenečeni nad argumentacijo, ki so jo v zahtevi za preiskavo zapisali predlagatelji. Po njegovem bi nad takšno argumentacijo zardevali celo največji mojstri znanstveno-fantastičnih filmov. Po drugi strani pa jih veseli, da bo imel Golobič v preiskavi možnost odgovoriti na vse zapisane očitke. Ob tem pričakujejo, da bo delo potekalo dobro in hitro, saj se mora po njegovem Golobič ukvarjati tudi z nalogami, ki mu jih nalaga ministrski položaj. Tudi sicer bo po njegovem preiskava dobra priložnost za to, da se izkaže, kdo v državi je tisti, ki postavlja politikantske interese pred interese celotne družbe, in kdo je tisti, ki mu je diskreditacija posameznika pomembnejša od visokošolskega prostora.

Golobič: Pobudnike vodijo strah, maščevanje in slaba vest

Golobič je v odzivu na dogajanje v DZ dejal, da pobudnike tega poskusa političnega umora vodijo strah, maščevanje in slaba vest. Poudaril je, da je večina razprave o uvedbi parlamentarne preiskave namenjena predlagateljem preiskave, njemu pa ni omogočeno odgovarjati ali biti neposredno vključen v razpravo. Vsebina "tega medijsko-političnega linča", ki ga po njegovih besedah uprizarjajo podpisniki zahteve za uvedbo preiskave, na čelu s stranko SDS in Janezom Janšo, je po Golobičevo predvsem zasesti čim več medijske pozornosti, brez razprave na podlagi dejstev.

"Veliko razlogov imajo za maščevanje" Golobič je pojasnil, da pobudnike vodi strah pred razkritjem tega, kar so počeli, ko so imeli oblast. To, kar so počeli se po besedah predsednika Zares najbolje izkazuje v slabem stanju, v katerem so se znašla "po njihovem kadrovskem opustošenju in finančnih operacijah" najboljša slovenska podjetja. Po Golobičevo pobudnike preiskave vodi maščevanje, ker je tudi ustanovitev, formiranje in prisotnost stranke Zares "odločilno prispevalo k temu, da je ta politična opcija, ta roparska politična opcija izgubila prejšnje parlamentarne volitve". "Veliko razlogov imajo za maščevanje, ti razlogi se merijo v milijonih evrov in od tod njihova strast," je dejal.

Slaba vest pa pobudnike vodi zato, ker "s svojim delom in z ekipo, ki vodi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dokazujemo, da je to ministrstvo lahko pomembno ministrstvo, kjer se da veliko storiti, premakniti", meni Golobič. Prejšnja vlada je po njegovem mnenju s tem resorjem ravnala mačehovsko in ga prepuščala na milost in nemilost "partikularnim interesom posameznikov in njihovih računic".

"Janša najizrazitejši primer retrogradnega politika" Nato je Golobič povedal, da je profesionalno vstopil v politiko pred 21 leti in sicer kot brezkompromisen zagovornik neavtoritarne oblasti. "Kot tak sem predstavljal vsa leta grožnjo vsem, ki imajo avtoritarne težnje, in ki so v tem smislu tudi z dejanji, ki so jih počeli, kadar so imeli priložnost za to, dokazali, da so mentalni, praktični dediči staropartijskega razumevanja demokracije in vloge politike v njej," je pojasnil. Za Golobiča je predsednik SDS Janez Janša najizrazitejši primer "retrogradnega politika" v Sloveniji.

"Kadarkoli sva si z Janšo stala nasproti, je izgubil" V teh 21 letih se je po besedah Golobiča zgodilo marsikaj, velikokrat sta si z Janšo stala tudi nasproti na demokratičnih volitvah. "In kadar koli sva si stala nasproti, je izgubil," je povedal. "Imel je veliko razlogov za sovraštvo, ker politiko razume kot sovražno početje, kot razčiščevanje med samo sovražniki in samo prijatelji - tretjega ne dopušča, ko gre za politične nasprotnike, ko gre za medije, ko gre za gospodarske družbe, za karkoli," je o predsedniku SDS povedal Golobič. Delovanje nacionalne televizije v primeru poročanja o Ultri je po njegovem mnenju ilustracija načina delovanja neke politične opcije in "zlorabe medijev, ki si jo privošči", "Ta zgodba ni zgodba o meni.

Golobič: Če bi bil problem jaz, bi pobudniki že zadavnaj zmagali Ta preiskava ni preiskava o meni, ampak o mnogočem drugem in temeljnejšem. Če bi bil problem jaz, in o tem se pobudniki, promotorji, mentorji in sponzorji te akcije motijo, potem bi bila stvar za njih zelo enostavna in bi že davno zmagali," je dejal Golobič. Primer manipulacije medija se je po njegovih besedah zgodila tudi ta torek v časopisu Žurnal. "Prva republika Janeza Janše je minila v znamenju uničevanja najboljših slovenskih podjetij, ki so danes na kolenih. Druga republika Janeza Janše, njeni obrisi, se zarisujejo v teh dneh z medijsko-političnim linčem, ki ga uprizarja na mojem primeru," je povedal predsednik stranke Zares.

Ne spreglejte