Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
8.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

DUTB

Četrtek, 15. 10. 2015, 8.11

6 let, 7 mesecev

DUTB: Policijsko preiskavo smo pričakovali (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Današnja kriminalistična preiskava Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Davčni ulici v Ljubljani je končana. Policisti so preiskovali sklenjene pogodbe v letih 2013 in 2014.

Policisti naj bi preiskovali imenovanja prve serije izvršnih direktorjev in svetovalne pogodbe, najverjetneje z družbo Quartz+co., katere partner je bil razrešeni glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson, poročajo Finance. Na DUTB so nam potrdili, da so preiskovali sklenjene pogodbe v letih 2013 in 2014.

S policije so dopoldne sporočili, da preiskujejo sum zlorabe položaja v povezavi izplačil računov na podlagi svetovalnih pogodb. "Predkazenski postopek poteka zoper več oseb, ki bi naj kaznivo dejanje storili pri vodenju gospodarske dejavnosti zato, da bi drugemu pridobili premoženjsko korist oziroma povzročili premoženjsko škodo. Pri tem so naklepoma zlorabili svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem, ker so na podlagi sklenjenih svetovalnih pogodb odredili izplačilo večjega števila računov v skupnem znesku okoli 2,8 milijona evrov," so sporočili s policije.

Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to niso bili podani zakonski pogoji. Predkazenski postopek je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) začel marca 2015 na podlagi prijave računskega sodišča, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva. Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena kazen zapora do osmih let, so še sporočili s policije.

Na nepravilnosti na DUTB je računsko sodišče opozorilo marca letos.

Vlada je prejšnji teden razrešila predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in odpoklicala izvršnega direktorja Manssona. Novi glavni izvršni direktor DUTB je Madžar Imre Balogh, novi predsednik upravnega odbora pa Marko Simoneti.

Zakaj je odšel vrh DUTB? Finančni minister Dušan Mramor je po razkritju izplačil, ki niso bila v skladu s plačno politiko v DUTB, dejal, da Larsu Nybergu ne zaupa več, saj ga je ta zavajal. Dejal je, da ne gre za vprašanje višine prihodkov ali kakovosti delovanja DUTB, ampak za vprašanje zaupanja med skupščino in vlado.

Nyberg pisal Cerarju Po razrešitvi je Nyberg pisal premierju Miru Cerarju, ga opozoril na korupcijo v primeru družbe Sava in ga vprašal, ali je izvzem Savinega premoženja iz DUTB, kar po besedah Nyberga načrtuje vlada, v interesu Slovenije ali le vodstva Save. Tudi zato so se okrepila ugibanja, ali so bile visoke plače res razlog, da je moralo prejšnje vodstvo DUTB oditi.

Cerar je sicer na navedbe v Nybergovem pismu odvrnil: "Vsako namigovanje o korupciji absolutno in odločno zavračam. Mislim, da je to celo nekoliko nespodobno."

Ne spreglejte