SiolNET. Novice Slovenija
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dejanu Ornigu zaradi vdora v policijski komunikacijski sistem Tetra pogojna kazen

2,18

termometer

Policija
Foto: Bor Slana

Ljubljansko okrajno sodišče je Dejana Orniga, ki je z vdorom v policijski komunikacijski sistem Tetra opozoril na njegove pomanjkljivosti, obsodilo na leto in tri mesece pogojne kazni. Kazen ni pravnomočna.

Dejanu Ornigu, ki je policijo v preteklih letih večkrat opozoril na varnostno ranljivost komunikacijskega sistema Tetra, je ljubljanska okrajna sodnica Maja Šuštar na predlog tožilca Marka Godca s kaznovalnim nalogom izrekla pogojno obsodbo leto dni in tri mesece zapora, v Dnevniku piše Anže Boh Voštic. Ornigu ne bo treba v zapor, če očitanih kaznivih dejanj ne bo ponovil v treh letih. Sodba ga sicer bremeni napada na informacijski sistem, ponarejanja listin in neupravičenega zvočnega snemanja.

Ornig je tako domnevno v sostorilstvu z osebo G. G., ki mu je sodišče izreklo tri mesece zapora pogojno z letom dni preizkusne dobe, leta 2014 večkrat vdrl oz. poskušal vdreti v sistem Tetra. S tem naj bi tudi oviral delovanje radijskih postaj.

Ornigov odvetnik napovedal pritožbo

Odvetnik Janez Stušek, ki Orniga zastopa, je že napovedal pritožbo. Po zakonu o kazenskem postopku se bo tako zoper Orniga začela sodna obravnava na ljubljanskem okrajnem sodišču. Kaznovalni nalog lahko namreč v primeru pogojnih kazni sodišče izda na predlog tožilstva, torej brez glavne obravnave.

Ornig je širši javnosti postal znan leta 2013, ko je opozoril na pomanjkljivosti v policijskem komunikacijskem omrežju Tetra. Toda po prepričanju policije je Ornig vanj vdrl, zato so lani poleti proti njemu vložili tri kazenske ovadbe zaradi napada na informacijski sistem, ponarejanja listin in neupravičenega zvočnega snemanja.

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin