Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2008,
8.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2008, 8.18

8 let, 5 mesecev

Dan slovenske policije v spomin na spopade na Holmcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Policisti danes praznujejo dan slovenske policije, ki so si ga izbrali v spomin na osamosvojitveno vojno, ko so se uprli agresiji Jugoslovanske ljudske armade.

Na ta dan pred 17 leti so se namreč policijske enote na mejnem prehodu Holmec spopadle z JLA. Slovesnost ob dnevu policije je bila 20. junija v centru za oskrbo v Gotenici.

"Nikoli in nihče ne bo mogel zanikati vloge in pomena slovenske milice, ki jo je imela pri slovenski osamosvojitvi," je na slovesnosti dejal notranji minister Dragutin Mate. Po njegovem je imela slovenska policija osrednjo vlogo pri tem, da smo v letih 1990 in 1991 naredili korake, ki so bili potrebni.

Jugoslovanska vojska skoraj razorožila Teritorialno obrambo

Notranji minister je spomnil, da je takrat jugoslovanska vojska skoraj razorožila Teritorialno obrambo kot edino takratno slovensko vojaško silo. Po njegovem so bili samo orožje, oprema in volja pripadnikov slovenske milice tisti, ki so omogočili ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite, v okviru katere so se lahko začele organizirati priprave na oborožen upor proti jugoslovanski vojski.

Bitka pri Holmcu prelomen korak proti jugoslovanski vojski Minister je ob tem izrazil veselje, da si je policija za svoj dan izbrala dan bitke pri Holmcu. Takrat je, kot je dejal, "slovenska policija skupaj s pripadniki Teritorialne obrambe v častni borbi naredila prelomen korak proti vojski, ki nas je želela zadržati v neki drugi državi in v nekih drugih pogledih na svet, ki so se izkazali za napačne". "Ta vaša izbira me navdaja s ponosom," je dejal minister.

Popolnoma drugačna policija

Danes je policija po oceni Mateja popolnoma drugačna: "Je nov, moderen sistem." Posebej v zadnjem letu je po njegovem naredila nove pomembne korake naprej, ko je vstopila v schengenski prostor. "To se ni zgodilo zaradi politične odločitve ministra, prav tako se ni zgodilo zaradi politične odločitve ministrov v Bruslju, ampak izključno zato, ker so policisti svoje delo opravljali dobro in kakovostno," je dejal Mate ter poudaril, da je slovenska policija pomembno vlogo odigrala tudi v času predsedovanja Slovenije EU.

Minister je ob tem tudi zavrnil očitke o politizaciji policije. Kot je dejal, sam ne dovoli in ne bo nikoli dovolil, da se v policijo prikrade politika. Po njegovem mora policija ostati profesionalna organizacija, ki mora delovati v korist vseh ljudi, ne glede na njihovo kakršno koli pripadnost.

Na slovesnosti je spregovoril tudi generalni direktor policije Jože Romšek. S svojem nagovoru je med drugim dejal, da je slovenska policija danes dobra policija. Podatki poročil o njenem delu po njegovih besedah namreč kažejo, da gre trend preiskanosti kaznivih dejanj navzgor.

Začetki segajo v čas orožništva Začetki oblikovanja slovenske policije sicer segajo v leto 1849, ko je cesar Franc Jožef po vzoru Francozov ustanovil orožništvo, katerega nalogi sta bili skrb za notranjo varnost in pomoč državnim organom. Z ustanovitvijo Kraljevine Jugoslavije so oblasti orožniško službo poenotile in jo podredile Beogradu. Leta 1941 je bila ustanovljena narodna zaščita, iz katere je po vojni nastala milica, ki je bila ponovno podrejena zveznim oblastem v Beogradu.

V drugi polovici sedemdesetih let so oblasti vse več pristojnosti, povezanih z milico in kriminalistično službo, vrnile republikam. Slovenija je tako prvi zakon o notranjih zadevah dobila leta 1967. V procesu osamosvajanja je imela policija pomembno nalogo, ki jo je skupaj s Teritorialno obrambo uspešno zaključila oktobra 1991, ko je Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA.

Ne spreglejte