Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2011,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 3. 2011, 15.53

8 let

Civilni iniciativi Kras in za Primorsko k podpori vabita tudi občine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Civilni iniciativi Kras in za Primorsko župane in občinske svete vseh slovenskih občin pozivata, naj podprejo njihovo pobudo za uveljavitev zaščitne klavzule v zvezi s trgom nepremičnin v Sloveniji.

Državne institucije pozivajo k pripravi zaščitnih ukrepov za celotno območje Slovenije, pri tem pa obljubljajo, da ne bodo odnehali. Vlada preučuje možnosti za uvedbo zaščitnih ukrepov Civilni iniciativi Kras in za Primorsko sta konec januarja na vlado naslovili pobudo, naj pri Evropski komisiji še pred iztekom roka 1. maja sproži postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin. Vlada je nato februarja ustanovila medresorsko delovno skupino, ki preučuje možnosti za uvedbo zaščitnih ukrepov. "Pokazale so se resne motnje na trgu nepremičnin" Iniciativi opozarjata na težave, ki so se po vstopu Slovenije v EU pokazale kot resne motnje na trgu nepremičnin in so posledica povečanega povpraševanja po nepremičninah, predvsem s strani tujih državljanov. Kot pojasnjujejo, gre predvsem za območje Primorske in Krasa, čeprav se težave pojavljajo tudi na drugih obmejnih območjih v Sloveniji.

Rogič: Gremo do konca Kot je povedal Robert Rogič iz Civilne iniciative Kras, na problem opozarjajo že od leta 2007. Ker se doslej ni zgodilo nič, so letos sprožili bolj organizirano kampanjo. "Gremo do konca, ne bomo odnehali, dokler se v tej državi nekaj ne zgodi," je dejal.

Cene nepremičnin na Krasu so narasle V iniciativah opozarjajo na ekonomski in demografski vidik problema. Cene nepremičnin na Krasu so po njihovih navedbah zaradi povpraševanja predvsem italijanskih kupcev precej narasle, zato si domačini ne morejo več privoščiti nakupa zemljišč. Obenem opozarjajo tudi na nevarnost sprememb etnične sestave obmejnega območja.

Iniciativi sta se po pomoč zdaj obrnili tudi na župane in občinske svete. Predlagata jim, naj čim prej sprejmejo posebno deklaracijo občin za uveljavitev zaščitne klavzule v zvezi s trgom nepremičnin, ki sta jo pripravili iniciativi, ter jo posredujejo vladi in pristojnim ministrstvom.

Podobne težave tudi na Štajerskem Cene Šerbinek iz Civilne iniciative za Štajersko je ob tem opozoril na podobne težave, ki se dogajajo na štajerskem območju. Kot je dejal, gre pri njih predvsem za kupovanje kmetijskih površin.

Podporo iniciativi je izrekla tudi NSi V sodelovanju z državnim svetom bodo 24. marca pripravili tudi delovni posvet o Sloveniji in uvedbi zaščitne klavzule, ki se ga bodo udeležili številni strokovnjaki, je pojasnil Miha Pogačar iz Civilne iniciative za Primorsko. Podporo njihovim prizadevanjem je izrekla tudi NSi, je povedal predsednik strankinega podmladka Jernej Vrtovec.

Vlada je v začetku marca sprejela vmesno poročilo delovne skupine, ki preučuje možnosti za uvedbo zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu. Podrobnosti bo predstavila, ko bo odločila o dokončnih ugotovitvah skupine, kar se bo zgodilo pred iztekom možnosti za sprožitev postopkov uvedbe zaščitnih ukrepov, je takrat povedal pravosodni minister Aleš Zalar.

Ne spreglejte