Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2013,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 30. 10. 2013, 10.24

8 let

Celovški dvori se prodajajo od tisoč pa vse do 1400 evrov za kvadratni meter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stanovanja v Celovških dvorih se kljub "razprodaji" ne prodajajo dobro. Zaradi nizkih cen je povpraševanje ogromno, končnih dogovorov za nakup pa precej manj.

V soseski Celovški dvori bo tudi po drugem krogu neposrednih pogajanj ostalo okoli 200 praznih stanovanj. Stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek nam je sicer povedal, da je za okoli 120 stanovanj, za katera je dobil soglasje bank upnic za prodajo, dobil več kot tisoč povpraševanj, pogodb pa je sklenil za okoli 70 stanovanj.

Cena za kvadratni meter ni enotna

Kot pojasnjuje Klenovšek, se cena za kvadratni meter od stanovanja do stanovanja tudi bistveno razlikuje. "Cena ni enotna, ker imamo neposredna pogajanja. Za določena stanovanja imamo več ponudb, tako da so interesenti pripravljeni svojo prvotno ponudbo tudi dvigniti. In prav zaradi tega nastajajo tudi razlike v ceni, tudi do 40 odstotkov," pravi Klenovšek in dodaja, da tudi v primeru Celovških dvorov velja ekonomsko pravilo. "Večje kot je povpraševanje, višja je cena za kvadratni meter. Tako se cene gibljejo od nekje tisoč evrov za kvadratni meter, pa tudi vse do 1400 evrov. Vse je odvisno od števila ponudb."

Ceno smo prilagodili trgu

"V tem postopku neposrednih pogajanj s potencialnimi kupci smo ceno prilagodili trgu. Očitno je ta cena, ki se je oblikovala na prej opisanih ravneh, tako zanimiva, da je ponudb več."

Stečajno maso oklestil ZUJF, prihodnje leto nepremičninski davek Sicer pa se je zaradi lanskega zakona o uravnoteženju javnih financ, kjer so se dodatno obdavčile nepremičnine, vrednejše od pol milijona evrov, za kar 700 tisoč evrov znižala stečajna masa Vegrada AM. Prazna stanovanja v stečajni masi so bila namreč ovrednotena kar na 140 milijonov evrov. "Ta vrednost je bila nerealna, saj je bila vrednost teh stanovanj po otvoritvenih bilancah za okoli polovico manjša. Koliko bomo morali plačati prihodnje leto, ko bo uveden nepremičninski davek, ne želim špekulirati," je še pojasnil Klenovšek.

Ne spreglejte