Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
11.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada

Četrtek, 20. 6. 2013, 11.48

7 let, 12 mesecev

Bratuškova: V prodajo Mercatorja se nisem vmešavala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je sprejela predlog rebalansa proračuna, s katerim namerava skupne odhodke zmanjšati za 25 milijonov evrov. Premierka Alenka Bratušek je poudarila, da dodatnih ukrepov ne bo.

V danes sprejetem predlogu rebalansa letošnjega proračuna je vlada načrtovani primanjkljaj zvišala z dobre milijarde na 1,5 milijarde evrov. Prihodki se krepko znižujejo, več od 1,5-milijardnega primanjkljaja pa si vlada ni upala narediti, zato je treba na nekaterih postavkah zmanjšati porabo, je po seji vlade povedala premierka Alenka Bratušek.

Bratuškova je dejala, da so se morali na žalost po prevzemu oblasti hitro začeti ukvarjati z rebalansom. "Proračun je bil pripravljen popolnoma nerealno, to kaže tudi podatek, da je primanjkljaj že konec maja presegel pričakovanja za vse leto."

Poudarila je, da ni predvidenih nobenih novih dodatnih ukrepov. Na prihodkovni strani je kot najpomembnejšo spremembo omenila dvig DDV-ja. Odhodki medtem ostajajo na približno enakem nivoju glede na proračun, so pa morali v rebalansu predvideti številne prerazporeditve, predvsem za odplačevanje obresti in pokojnine.

Med drugim je omenila, da so morali glede na proračun v rebalansu nameniti dodatnih 145 milijonov samo za pokojninsko blagajno, za obresti pa dodatnih 120 milijonov evrov.

Vlada se bo posvetila štirim sklopom Bratuškova je izpostavila štiri prioritetne sklope, ki se jim namerava posvetiti vlada . "Posebej bi izpostavila pravno in pravično državo, en sveženj zakonov je že v državnem zboru, drugi del sprememb se pripravlja," je dejala in dodala, da je pomemben del tudi pomoč države pri zagonu gospodarstva, v sklopu tega tudi ukrepi, ki so v zvezi s SID Banko in podjetniškim skladom.

Ukrepi, predvideni v sklopu pomoči gospodarstvu, naj bi bili vredni približno 700 milijonov evrov. Skupni znesek jamstev, zavarovanj, subvencij in kreditov, ki bodo preko različnih državnih agencij na voljo gospodarstvu, pa presega štiri milijarde evrov.

5000 novih delovnih mest za mlade "Tretja stvar so mladi in zaposlovanje mladih. Danes smo obravnavali zakon o olajšavah podjetjem pri zaposlovanju mladih, to pomeni okrog 5000 delovnih mest za mlade," je povedala predsednica vlade.

Kot zadnjo prioriteto je Bratuškova omenila zdravstvo. "V začetku julija bom sklicala sestanek z vsemi akterji na tem področju. Stanje je težko in slabo, a tako katastrofalno, da se bo sistem kar sesul, ne verjamem, da je," je prepričana Bratuškova.

Rebalans je bil sprejet soglasno, čeprav so imeli še včeraj ministri številne pripombe, češ da bo imel katastrofalne posledice.

"Ali sem vam dolžna sestanke vnaprej napovedovati?" Bratuškova je zavrnila tudi očitek, da se je s sestankom, ki ga je sklicala, vmešavala v prodajo Mercatorja, rekoč, da je želela le preveriti stanje v družbi in posledice prodaje zanjo. Zatrdila je, da v sporočilu, s katerim je novinarju odgovorila na vprašanje, o čem so se pogovarjali na sestanku, ni ničesar prikrivala.

"Ničesar nisem prikrivala, ne vem, ali sem vam dolžna sestanke vnaprej napovedovati. Popolnoma nobene slabe vesti nimam. V prodajo Mercatorja se pa z eno besedico in z eno piko nisem vtikala. Mercatorja ne prodaja vlada Alenke Bratušek, ampak ga je prodala, na mojo veliko žalost, neka druga vlada, in zato sta morali na tistem sestanku sedeti dve veliki podjetji, ki sta na žalost danes tako povezani, da propad enega lahko pokoplje tudi drugega."

Ne spreglejte