Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2011,
18.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 9. 2011, 18.33

8 let

Borut Pahor - premier, ki je predčasno sklenil mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Borut Pahor je tretji predsednik vlade v zgodovini samostojne Slovenije, ki je po izglasovani nezaupnici v DZ predčasno zaključil mandat.

Dosedanji premier je sicer diplomirani politolog, nekdanji predsednik parlamenta in evropski poslanec, od leta 1997 pa vodi Socialne demokrate. Borut Pahor je bil rojen 2. novembra 1963 v Postojni. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smer mednarodne dejavnosti. Za svoje diplomsko delo na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani je leta 1987 prejel Prešernovo in Zoretovo nagrado.

Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, ko je tudi predsedoval odboru za mladinska vprašanja ter odboru za mednarodne zadeve. Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora ter bil v tem mandatu član komisije za evropske zadeve, komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb in odbora za obrambo, vodil pa je tudi slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Leta 1993 je postal podpredsednik tedanje Združene liste socialnih demokratov (ZLSD).

Za poslanca državnega zbora je bil izvoljen tudi leta 1996. Do aprila 1997 je bil tudi podpredsednik parlamenta, poleg tega pa član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije.

Leta 1997 postal predsednik stranke ZLSD Marca 1997 je bil na 3. kongresu tedanje ZLSD v Ljubljani izvoljen za novega predsednika stranke.

Na parlamentarnih volitvah leta 2000 je stranka pod Pahorjevim vodstvom prejela 12,08 odstotka glasov ter skupaj z LDS, SLS ter DeSUS vstopila v vlado. ZLSD je bila v vladni koaliciji druga najmočnejša stranka in je pokrivala tri resorje. Predsednik stranke Pahor pa je postal predsednik državnega zbora. Junija 2001 je bil Pahor na kongresu v Kopru sicer ponovno izvoljen za predsednika ZLSD.

Še pred koncem mandata državnega zbora, junija 2004, pa je bil Pahor s prednostnimi glasovi izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu. Tam je bil član skupine socialdemokratov, član odbora za proračunski nadzor, član odbora za ustavne zadeve ter podpredsednik delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Hrvaška.

V letu 2005 so stranko ZLSD preimenovali v SD Na parlamentarnih volitvah leta 2004 je sicer ZLSD prejela 10,17 odstotka glasov in se kot tretja najmočnejša stranka v parlamentu znova preselila v opozicijo. Na petem kongresu stranke aprila 2005 v Ljubljani se je stranka na Pahorjevo pobudo preimenovala v Socialne demokrate (SD).

Kandidatura za predsednika ali mandatarja? Pred predsedniškimi volitvami leta 2007 Pahor ni skrival, da se poigrava z mislijo o kandidaturi, a je odločitev o tem, ali naj kandidira za predsednika republike ali se s stranko na naslednjih parlamentarnih volitvah bori za mandatarstvo, prepustil stranki. Ta se je odločila za slednje in parlamentarne volitve leta 2008 so Socialnim demokratom prinesle relativno zmago, saj je za stranko glasovalo 30,45 odstotka volivk in volivcev.

Zaupnico je vezal na imenovanje novih ministrov Na podlagi volilnega izida je državni zbor Pahorja izvolil za mandatarja, ki je sestavil deveto slovensko vlado skupaj z LDS, Zares in DeSUS. Slednji dve koalicijski partnerici sta vlado zapustili, tudi preostali del vlade pa je mandat predčasno končal z neizglasovano zaupnico, ki jo je Pahor vezal na imenovanje novih ministrov.

Borut Pahor ima z odvetnico Tanjo Pečar sina Luko, v prostem času pa se ukvarja s športom.

Ne spreglejte