Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 9. 2011,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 9. 2011, 12.43

8 let

Bizjak Mlakarjeva z izstopom opozarja na škodljive procese v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanka stranke Socialnih demokratov Julijana Bizjak Mlakar je izstopila iz stranke. Z izstopom želi opozoriti člane stranke in javnost na škodljive procese na področju zdravstva.

Med drugim je kot sporna izpostavila prodajo Železniškega zdravstvenega doma Ljubljana in predlog zakona o izvajanju dejavnosti splošnega pomena. Kot je povedala na novinarski konferenci, je prejšnji teden ponovno pozvala premiera Boruta Pahorja, ministra za promet Patricka Vlačiča in ministra za zdravje Dorijana Marušiča, naj prodajo železniškega zdravstvenega doma ustavijo, odgovora na to pa ni dobila. Po njenem gre za privatizacijo zdravstva, ki spominja na kriminal v smislu škodljivosti za javni interes.

"Poslanci SD ostajajo pogosto gluhi" Bizjak Mlakarjeva nasprotuje tudi predlogu zakona o izvajanju dejavnosti splošnega pomena, ki ga je pripravila nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki po njenih besedah omogoča privatizacijo in komercializacijo vseh javnih zavodov. To je po mednarodnih izkušnjah v korist elit in ne prebivalstva, saj bi bile storitve na ta način manj dostopne, manj kakovostne in dražje, je dejala. "Čeprav prebivalstvo zakonu nasprotuje, je večina poslancev koalicije glasovala zanj v prvem branju," je dodala poslanka.

Povedala je še, da vlada in poslanci SD pogosto ostajajo gluhi za zahteve svojega članstva, potrebe prebivalstva in javni interes. S tem po njenih besedah omogočajo plenjenje še preostalega javnega premoženja, kar je v nasprotju s programom SD. Dejala je, da je na to opozarjala, vendar pa do konkretnega dialoga ni prišlo. "Mi naj bi bili socialni in demokrati in privatizacija javnega sektorja, proti kateri smo se borili ves čas, vsekakor ni socialdemokratski program," je dodala.

O kandidaturi na decembrskih volitvah zaenkrat še ni razmišljala. Pahorja je o svojem izstopu obvestila po elektronski pošti in s priporočenim pismom, zato njegovega odziva še ni dobila.

Kumer: Izstop Bizjak Mlakarjeve je običajno predvolilno vrenje Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer izstop Julijane Bizjak Mlakar iz stranke ocenjuje kot običajno vrenje, ki pred volitvami nastane znotraj strank. "To vrenje je še posebej izrazito letos, ko imajo vse politične stranke nizko podporo, hkrati pa se odpirajo neka nova polja in alternative," je dodal.

Da je takšno vrenje pred volitvami običajno, po Kumrovih besedah dokazuje to, da je prestopov in izstopov poslancev med mandatom izredno malo. "To se vedno zgodi leto ali pol leta pred volitvami," je dejal. Ob tem je dodal, da je izstop iz stranke stvar vsakega posameznika in njegova svobodna odločitev.

Marušič: Prodaja železničarskega zdravstvenega doma ni v pristojnosti MZ V zvezi z morebitno prodajo železničarskega zdravstvenega doma je minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič zapisal, da odločitev o morebitni prodaji te stavbe ni v pristojnosti ministrstva za zdravje. Ne glede na odločitev pristojnih pa si želi, da vsi zdravstveni delavci, ki delujejo v okviru železničarskega zdravstvenega doma, še naprej delujejo v okviru javne zdravstvene mreže, je še pojasnil Marušič.

Ne spreglejte