Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2012,
21.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 9. 2012, 21.27

7 let, 12 mesecev

BBC v nasprotju z RTV-jem deli usodo države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi nižanja RTV-prispevka vodstvo zavoda govori o ogrožanju delovanja RTV-ja in političnem pritisku. Kako pa so se v takšnih primerih odzvali podobni tuji mediji, na primer BBC?

Britanska medijska hiša BBC je lani objavila načrt, kako naj bi zmanjšala proračun za 20 odstotkov, potem ko je britanska vlada v okviru varčevalnih ukrepov zamrznila njeno financiranje do konca leta 2017. Načrt so pripravljali devet mesecev. Vodstvo medijske hiše je sprejelo navodila vlade in zatrdilo, da se bo potrudilo znižati stroške in z varčevanjem deliti usodo države.

V okviru varčevanja BBC do leta 2017 načrtuje, da bodo število delovnih mest zmanjšali za 2.000 in radikalno spremenili programsko shemo. Tako bodo okrnili zabavni program (pogovorne oddaje, ne pa tudi ustvarjanja komedij in dram). Varčevali bodo pri športnem programu – licenco za prenos dirk formule 1 si od lani delijo s televizijo BSkyB, kar je prineslo več prihranka kot ukinitev manjšega televizijskega kanala.

Njihov informativni program naj bi se posvečal izrednim novicam z manj poudarka na umetnosti, kulturi in znanosti. Ukinili bodo tudi ločeno pripravo novic na radijskih programih. Radio 1Xtra je tako prevzel novice prvega radijskega programa, Radio 3 pa krajše različice biltenov Radia 4.

Premestili bodo še tisoč zaposlenih. Odločili so se tudi, da programov ne bodo ukinjali, nekaj denarja pa bodo celo reinvestirali v nove programe in ohranili naložbe v otroški program. BBC je moral prevzeti tudi odgovornost za financiranje svojega Svetovnega servisa in BBC Monitoringa, pa tudi sofinanciranje televizijskega programa v valižanščini S4C in delno kritje stroškov pri uvajanju širokopasovnega dostopa do interneta na podeželju. To bo vladi prihranilo dobrih 425 milijonov evrov.

Med drugim so se zato na BBC-ju odločili tudi za zaprtje petih tujih uredništev – srbskega, makedonskega, albanskega, portugalskega za Afriko in angleškega za karibsko območje. S tem naj bi prihranili 53 milijonov evrov na leto.

Za četrtino naj bi omejili še izdatke za svoje spletne vsebine. Ukinili naj bi 200 spletnih strani in 360 delovnih mest v oddelku za spletne oddaje.

Naprodaj so dali tudi znamenito zgradbo televizijskega centra na zahodu Londona, ki je zaradi svoje oblike znana kot "doughnut" (krof). Tam je 52 let star televizijski center deloval od leta 1960. Prodajati so jo začeli junija lani, julija letos pa jo je za okoli 250 milijonov evrov kupilo nepremičninsko podjetje Stanhope Plc.

BBC bo zmanjšal tudi število zaposlenih v vodstvu – s treh odstotkov vseh zaposlenih na enega – in jim omejil plače. Generalni direktor Mark Thompson je imel tako sredi leta 2011 26 odstotkov nižjo plačo kot leta 2009. Spremembe pomenijo zaprtje ali prekvalifikacijo 300 vodilnih mest.

Ne spreglejte