Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2008,
14.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2008, 14.01

8 let, 5 mesecev

8. junij dan Primoža Trubarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Poslanca SD Samo Bevk in Majda Potrata sta na novinarski konferenci predstavila novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero želi SD doseči, da bi bil 8. junij dan Primoža Trubarja.

S spremembo zakona se število prostih delovnih dni ne bi povečalo, saj bi bil to delovni dan, je poudarila Potrata.

Kot je pojasnila, je danes skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Samom Bevkom v obravnavo in sprejem po skrajšanem postopku v državni zbor vložila predlog novele zakona o praznikih in prostih dnevih v Republiki Sloveniji, s katero v stranki želijo doseči, da se med praznike in dela proste dneve uvrsti tudi dan Primoža Trubarja.

Za utrjevanje zavesti o Primožu Trubarju

"S tem bi se utrjevala zavest o pomenu Primoža Trubarja ne samo kot protestantskega reformatorja, ustanovitelja in prvega superintendenta protestantske cerkve na Slovenskem, ampak tudi kot utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika, ki je s svojim izjemnim in razvejanim delovanjem neizbrisljivo zaznamoval svoj čas in ustvaril večen temelj slovenskemu narodnemu samozavedanju in samozavesti," je menila Potrata.

Vodja poslanske skupine SD Samo Bevk je na kratko predstavil nastanek pobude in dejal, da je Slovenski center PEN v Trubarjevem letu, ko se spominjamo in častimo petstoletnico rojstva utemeljitelja knjižne slovenščine, v državni zbor posredoval pobudo slovenskega pisatelja Borisa Pahorja, da se v zakon o praznikih vnese tudi ime Primoža Trubarja.

Ne nujno dela prost dan

Pri tem je nakazal dve možnosti, in sicer dopolnitev dneva reformacije s Trubarjevim imenom ali pa določitev domnevnega datuma rojstva v juniju 1508 oz. 8. junij kot spominski dan Primoža Trubarja, ki ni nujno dela prost dan, je razložil Samo Bevk in dodal, da so predlagatelji zakonske novele izbrali drugo možnost.

Kot je še poudaril, se predlagatelji opirajo tudi na poslanico Slovenskega protestantskega društva Primoža Trubarja ob Trubarjevi 500-letnici, v kateri so med drugim zapisali, da je Trubar osrednja osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejša osebnost v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda.

Ne spreglejte