SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

23 poslancev v boju proti referendumu o zakonski zvezi (video)

2

termometer

Medtem ko je koalicija Za otroke gre začela zbirati podpise za referendum o zakonski zvezi, so poslanci ZL, DeSUS, SD in ZaAB v DZ vložili predlog sklepu o nedopustnosti tega referenduma.

Skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB je v parlamentarni postopek vložila predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi skupaj z zahtevo za sklic izredne seje. Tako bi preprečili referendum, na katerem bi večina odločala o pravicah manjšine, je dejal prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL).

Poslanci so prepričani, da je odločanje o človekovih pravicah istospolnih, kot jim jih daje novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, nedopustno, saj gre v primeru te novele za odpravo obstoječe sistemske diskriminacije.

Razlog za spremembo definicije zakonske zveze v omenjeni noveli je po njegovih besedah popolna izenačitev istospolnih parov z raznospolnimi, tako glede pravic kot dolžnosti. Vsi argumenti, ki jih navajajo nasprotniki novele, so neresnični in namenjeni širjenju strahu, meni Vatovec.

Skupina poslancev je zahtevo za izredno sejo in sprejem omenjenega sklepa vložila na današnji dan zato, ker ne želijo po nepotrebnem obremenjevati pobudnikov referenduma in upravnih enot, zato si želijo, da o njihovem predlogu državni zbor odloči čim prej.

Če DZ razpis referenduma na podlagi danes vložene zahteve 23 poslancev zavrne, se lahko njegovi predlagatelji obrnejo na ustavno sodišče. Če DZ tega ne stori, pa referenduma ne more preprečiti nihče.

Zaradi zakonske zveze vladna kriza? Zahtevo za sklic izredne seje so podpisali vsi poslanci ZL, SD, ZaAB in DeSUS, za Vatovca pa je nerazumljivo, da ob njih ni bilo predstavnikov SMC, ki se predstavlja kot branik pravne države in načelnosti. "Očitno je teptanje pravic in manjšine na nek način tisto, kar razumejo kot etično in moralno," je dejal.

Vatovec sicer meni, da tudi poslanci SMC nimajo izbire, da danes vloženega predloga ne bi podprli, "ker bi bilo nedopustno razpisati nedopusten referendum". "Pričakujem, da bo nastala neka vladna kriza, če bi Stranka modernega centra na nek način zgrešila na tem izpitu iz prava in načelnosti," je še dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin