Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 7. 2010,
15.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 23. 7. 2010, 15.27

6 let, 6 mesecev

Uroš Rotnik – po atentatu nanj še atentat na njegovo kariero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kar se te dni dogaja direktorju TEŠ 6 Urošu Rotniku, ima enake vzroke kot poskus atentata nanj leta 2005, le da mu tokrat nočejo vzeti življenja, ampak službo, je prepričan Rotnik.

Kmalu po tem, ko je Rotnik začel voditi termoelektrarno Šoštanj, so ga med vožnjo domov ustavili neznanci. Poskušali so vdreti v njegov avtomobil, a jim to ni uspelo. Ko so odšli v svoje vozilo po kovinski vzvod, je Rotnik skočil skozi sovoznikovo okno in stekel do bližnje kmetije, kjer je poklical policijo. Napadalci mu niso sledili in policija jih ni nikoli našla. Za atentatom najbogatejši Slovenec? V tistem času so pospešeno zniževali stroške in nekomu zagotovo ni bilo všeč, da ni več na lahek način dobival denarja od elektrarne, pravi Rotnik. Po atentatu je dejal, da mu je Primož Riemer poslal SMS sporočilo z le eno besedo: "Vojna." Primož je sin Franca Riemerja, ki takrat veljal za najbogatejšega Slovenca in edinega, ki si je kupil avtomobil maybach. Rimer je s težkimi gradbenimi stroji opravljal delo v termoelektrarni. Za delo je dobival od tri do štiri milijone takratnih nemških mark, čeprav je TEŠ takrat posloval z izgubo. Rotnik mu je ta posel vzel. Da bi si Riemer opral ime, je ponudil 20 milijonov tolarjev tistemu, ki bi našel napadalce na Rotnika. Prejšnji teden nam je povedal, da po denar ni prišel nihče in da je zgodba zanj končana. Za tisto, kar se mu je dogajalo takrat, ne krivi Rotnika.

To je življenje Rotnik je bil takrat nadležen marsikomu, je dejal Riemer. Tudi Rotnik in njegovi znanci so prepričani, da je bilo v ozadju atentata mnogo vplivnih gospodarstvenikov. "Ko gledam nazaj, se mi zdi življenjsko, da moraš kdaj preživeti take situacije," se spominja Rotnik. "Na koncu nam je zniževanje stroškov več kot uspelo."

Ko se je pred tedni začelo pisati, da bo morda odstavljen, si najprej ni upal pomisliti, da so v ozadju enaki vzroki in tudi nekateri isti ljudje kot pred petimi leti. "Dejansko je interes popolnoma enak, samo metode so druge," je ugotovil s časom.

"Danes mu isti ljudje strežejo po karieri" Za ljudi, ki ga poznajo, to ni nič presenetljivega. "Takrat smo se upirali lobistom in pijavkam. Še danes nosimo posledice in to ceno on plačuje še danes," trdi predsednik sindikata TEŠ Branko Sevničar. "Danes ti isti gospodje v ozadju strežejo po njegovi karieri in še čemu drugemu," je posvaril.

Tudi župan Šoštanja Darko Menih, ki je bil ravnatelj osnovne šole, na katero je hodil Rotnik, vidi podobnosti. Le da so se po njegovem "atentatorjem" zdaj pridružili še "… politika, razni lobiji in civilne iniciative," in zdaj "… neupravičeno gonjo vršijo ne samo proti direktorju ampak tudi proti bloku 6".

Pri surfanju se je naučil, da proti naravi ne moreš V šestem bloku TEŠ-a tudi Riemer zdaj vidi enako zgodbo kot pred leti. "Vsi se vidijo v tem poslu in vsi bi radi sodelovali. To bo seveda ogromno pritiskov," je dejal.

S pritiski se je Rotnik nauči spopadati med surfanjem in turnim smučanjem. "Tam vidiš, koliko je sploh vreden en človek in kaj je to sila narave. Proti naravi ne moreš nič. Uporabiti jo moraš kot veter pri surfanju, da prideš, kamor si želiš. Vmes pa je veliko valov in čeri, ki jih moraš premagati, včasih pa tudi obrniti in iti po drugi poti," se je naučil Rotnik. (In se fizično okrepil, da je lahko skočil čez sovoznikovo okno in pobegnil napadalcem).

Poštar in inštruktor varne vožnje Menih je prepričan, da bo Rotnik preživel na čelu TEŠ-a, če bodo politiki le pretehtali argumente. Njegovo družino pozna že, odkar so se morali Rotnikovi izseliti iz Družmirja, ker se je jezero širilo zaradi rudarjenja, in so postali sosedje v Topolšici. Štiriletni Uroš Rotnik si je že takrat želel delati v elektrarni. Kmalu je tudi razumel, da so v energetiki nujni kompromisi, zato premogovniku ni nič zameril.

Rotnik je v TEŠ prišel leta 1992, na vrh pa leta 2005. Trdi, da je to najbolj naporno delo v njegovem življenju., čeprav je kot dijak ob petkih popoldne in sobotah dopoldne delal za tekočim trakom v Gorenju in kot poštar doživljal marsikakšne dogodivščine in vremenske razmere, kot študent vsak dan od 15. do 21. ure poučeval v avtošoli in kot absolvent matematiko na srednji zdravstveni šoli in gimnaziji v Ljubljani. "Vsako delo opravljam zelo vdano in se mu maksimalno posvetim, zato v vsakem trenutku vložim največ napora, kolikor je možno," je povedal.

Ni mu uspelo preprečiti podražitve Lahko bi pustil drugim, da ga hvalijo. Menih, Sevničar in celo Riemer se strinjajo, da je vrhunski strokovnjak, delaven, priden, pošten, zagnan, uspešen in še kaj. Radi ga imajo tudi prebivalci Šaleške doline. "To je človek, ki je rasel gor z elektrarno. Če bi on šel, bi se za Šaleško dolino precej spremenilo na slabše," je dejal župan Šoštanja. Kljub vsem naštetim odlikam in pohvalam, pa se je 6. blok TEŠ-a od načrta do podpisa pogodbe podražil za nekaj sto milijonov evrov. Tega tudi Rotnik ni mogel preprečiti.

Ne spreglejte