Jan Tomše

Ponedeljek,
6. 1. 2014,
12.16

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 1. 2014, 12.16

7 let, 7 mesecev

Uroš Slak je okoli sebe zbral podjetnike, ki peljejo Slovenijo iz recesije (video)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V združenju Slovenian business club je zdravo jedro slovenskega gospodarstva, podjetjem bomo pomagali pri prodoru na tuje trge, pravi njegov pobudnik in operativni vodja, nekdanji novinar Uroš Slak.

Danes predstavljeni projekt Slovenian business club, podjetniška mreža, v katero so vključeni najboljši slovenski podjetniki, ki so uspeli v tujini, je nastala po zamisli nekdanjega novinarja Uroša Slaka. "Joc Pečečnik mi je po ukinitvi oddaje na nacionalki omogočil, da v njegovem poslovnem okolju naredim in razvijem zgodbo, ki bo koristna. Ko sem mu predstavil idejo, se mu je zdela dobra in jo je podprl." Namen združenja, katerega vodenje je za leto dni prevzel direktor Postojnske jame Marjan Batagelj, je zastopanje interesov članov in medsebojna pomoč pri prodiranju na tuje trge. "Članstvo v klubu bomo vsekakor širili," pravi Slak. Združenje se bo oglasilo, ko bo potreba po tem, da povedo, kakšen bi moral biti razvoj gospodarstva v Sloveniji ter kakšne ukrepe bi morali sprejemati, če želimo imeti propulzivna podjetja, ki so uspešna na svetovnih trgih, napoveduje Slak.

Z Urošem Slakom, operativnim vodjo danes predstavljenega združenja Slovenian business club, smo se pogovarjali o namenu, ciljih in načinu delovanja kluba.

Zakaj ste ustanovili klub slovenskih podjetnikov? Ustanovili smo Slovenian business club, ki je statusno organiziran kot gospodarsko interesno združenje, v katerem združujemo podjetnike na podlagi naslednjih kriterijev. Naši člani so lahko le: - podjetniki, ki so sami začeli uresničili svojo podjetniško idejo ali so nasledniki družinskih podjetij, - podjetniki, ki niso sodelovali v tajkunskih zgodbah, - niso člani političnih strank, - plačujejo davke - niso v kazenskih postopkih.

Ko združimo vse naštete kriterije, dobimo zdravo jedro slovenskega gospodarstva oziroma podjetništva, ki je gibalo razvoja Slovenske države.

Ti podjetniki peljejo Slovenijo iz recesije, oni so tisti, ki z ustvarjanjem dodane vrednosti omogočajo javno šolstvo, zdravstvo, kulturo, šport in tako naprej.

Ne bom pozabil pogovora z lastnikom enega od teh podjetij, ki je dejal: "Mi skrbimo za delavce." Zaposleni se lahko popolnoma posveti svojemu delu samo če vidi, da se podjetje razvija in da njegovo delovno mesto ni ogroženo.

Koliko podjetnikov je ta trenutek vključenih v združenje? Gre za podjetnike, kot so Igor Akrapovič, Marjan Batagelj, Robert Grah, Franci Pliberšek, Japec Jakopin, Joc Pečečnik, Franc Frelih, Tanja Skaza, Anton Pangerčič, Tone Stanovnik in mnogi drugi, ki javnosti niso tako znani, vsak na svojem področju pa pišejo izjemno uspešne zgodbe.

Klub bo predstavljal gospodarske interese članov in gospodarsko vizijo razvoja Slovenije, kot jo vidijo oni. Samo razvoj tovrstnih podjetij namreč pomeni več delovnih mest v Slovenij,i višji standard za delavke in delavce ter njihove družine, posledično pa to pomaga ohraniti javno šolstvo, zdravstvo, kulturo in šport.

Drugi cilj, enako pomemben kot prvi, pa je možnost, da si vsi v združenje vključeni podjetniki med seboj pomagajo pri odpiranju izvoznih poti na tuje trge. To pomeni, da bomo naredili pregled trgov, na katerih delujejo vključena podjetja, kakšne produkte proizvajajo in če bo kateri od članov želel prodreti na nek tuji trg, na katerem še ni prisoten, mu bo drug član, ki pozna tamkajšnjo lokalno okolje, pri tem pomagal.

Gre za pomoč pri operativnih stvareh, kot so informacije o gospodarskem okolju v neki državi, o odvetnikih, poslovnih navadah, o tem, na katere stvari je treba biti pozoren in podobno.

Namen je torej odpiranje novih poslovnih poti, vzajemnost, pomoč, uresničevanje ambiciozne poslovne vizije. V klubu združujemo uspešna podjetja. Naj omenim samo Akrapoviča, ki je eden najbolj uspešnih svetovnih proizvajalcev izpušnih sistemov, podobno Japec Jakopin na področju plovil, Pečečnik v razvoju elektronskega igralništva določa svetovne trende, tu je Robert Grah s skupino SG Avtomotiv, ki zaposluje več kot 1000 delavcev, Anton Pangrčič, dela ene najboljših zavornih diskov za vlake, tukaj je Povše Metal do samostojnega podjetnika Marijana Bartolja, ki dela vlečne kljuke in prikolice.

Cel kup je še podjetnikov, ki so javnosti neznani in so v našem klubu, pa so v svojih tržnih nišah na svetovni kakovostni ravni. Da ne bo pomot,e v klubu imamo tudi samostojne podjetnike, manjša srednje velika podjetja, ki ravno tako pišejo uspešne zgodbe.

Osnovni namen kluba je, da se podjetniki, ki so gibalo razvoja Slovenije, ki kljubujejo recesiji, ki imajo točno razdelane svoje produkte, ki vedo, kaj želijo in kako bi radi razvijali svoja podjetja v prihodnje, med seboj povežejo, si pomagajo pri prodoru na tuje trge ter družbi in državi povedo, da so, da obstajajo.

Zato je tudi prav, da se sliši njihov glas o tem, kakšen bi moral biti razvoj gospodarstva v Sloveniji ter kakšne ukrepe bi morali sprejemati, če želimo imeti propulzivna podjetja, ki so uspešna na svetovnih trgih. Samo tako bomo Slovenci lahko kdaj imeli višji življenjski standard.

Koga poleg naštetih uspešnih podjetnikov boste še nagovarjali? Vse lastnike podjetji, ki izpolnjujejo kriterije za vstop v klub, ne glede na velikost. Naši člani so tudi s.p-ji. Ne delimo se po velikosti podjetja. Ker združujemo lastnike podjetij, ima vsak član kluba en glas. Veliko bomo delali na tem, da bomo v družbi razvijali zavest, da je v Sloveniji veliko družbeno odgovornih podjetnikov, da niso vsi tajkuni in da podjetništvo ni nekaj slabega.

Zato bomo k podjetništvu spodbujali mlade ter povedali, da je podjetništvo dobra stvar in da brez uspešnih podjetnikov ni javnih storitev. Denar je treba najprej zaslužiti, šele potem se ga lahko deli.

Zato se nam zdi prav, da bi imeli podjetniki pri nas čim bolj ugodno gospodarsko okolje. Po drugi strani si bodo člani med seboj pomagali pri izvozu na tuje trge. Zaradi majhnosti slovenskega trga je treba vedeti, da le izvoz lahko prinese denar, s katerim lahko financiramo našo državo. Če želi naše gospodarstvo preživeti, mora čimveč izvažati na tuje trge in postati konkurenčno drugim gospodarstvom.

Našteli ste kriterije za vstop v združenje. Kdo bo odločal o tem, katera podjetja izpolnjujejo pogoje za vključitev v Slovenian business club? O tem bodo odločali ustanovni člani kluba. Za sprejem v klub bo potrebno soglasje vseh. Gre za klub enakopravnih subjektov, čeprav so člani tako samostojni podjetniki kot velika podjetja z več sto zaposlenimi.

Kako se bo združenje financiralo? Klub se bo financiral iz članarin, donacij in svojega dela.

Bo pristopnina velik finančni zalogaj za mlada podjetja, ki še nimajo močne finančne podstati? Kako jo boste določali? Po velikosti, uspešnosti ali za vse enako? To so odprta vprašanja, ki jih bomo uredili v prihodnosti. Vsekakor pa želimo, da bi v klub privabili tudi mlada podjetja. Imeli bomo lastno internetno stran in mlade podjetnike in inovatorje pozvali da predstavijo svoje ideje članom kluba, da bi se na ta način rodil kakšen nov koristen projekt. Veliko razmišljamo o teh stvareh, vsekakor pa bomo članstvo širili.

Kaj si od tovrstnega podjetniškega povezovanja obetate v naslednjih nekaj letih? Več uspešnih izvoznih zgodb, razvoj podjetij, ki bodo sledila tehnološkemu razvoju in ustvarjala kvalitetna delovna mesta, ki so bolje plačana. Razvoj podjetij, ki bodo v nišnih proizvodih v svetovnem vrhu. Krepitev zavedanja v družbi, da so tudi uspešni posamezniki, podjetniki pogoj za uspešno in socialno pravično družbo.

Bo Slovenian business club proaktivno združenje in dejaven sogovornik tudi v razmerju do države, ko bo ta predlagala ukrepe za gospodarstvo? Ravno gospodarstvu nenaklonjeno okolje v Sloveniji je dokaz, kako zelo uspešni so podjetniki, ki so člani kluba. A dolgo tako ne bo šlo več naprej, ker bodo ti podjetniki, tudi če bodo še tako dobri in inovativni, izgubili boj s podjetniki iz držav z bolj naklonjenim gospodarskim okoljem. Visoka obdavčitev plač inženirjev prav gotovo ne pripomore h konkurenčnosti.

Svoje mnenje bomo povedali, ko bo šlo za zadeve gospodarskega pomena. Oglasili se bomo, ko bodo člani kluba presodili, da je treba o tem kaj povedati. Opredeljevali se bomo do gospodarskih ukrepov, pa tudi sami bomo predlagali rešitve, ki bi lahko še povečale propulzivnost podjetij, s tem pa zvišale število zaposlenih in prinesle več denarja v državno blagajno. Ne bomo se sprenevedali. Delovali bomo konstruktivno, do politike, do odločevalcev, do celotne družbe.

Vemo, kako zelo pomembno je danes mednarodno sodelovanje. Razmišljate o povezovanju s tujimi združenji? Absolutno. Klub kot takšen se bo povezoval tudi s sorodnimi klubi v tujini, pogovarjamo se že o sodelovanju Slovensko gospodarsko zvezo v Celovcu. Aktivno bomo iskali nove poslovne priložnosti na tujem in s tem seznanjal člane kluba. Člani kluba bodo povedali, česa si želijo in kakšne so njihove prioritete. Zelo operativni in kooperativni bomo.

Kako je sploh prišlo do uresničitve omenjene ideje in kakšna je vaša vloga v omenjenem združenju? Joc Pečečnik mi je po ukinitvi oddaje na nacionalki omogočil, da v njegovem poslovnem okolju naredim in razvijem zgodbo, ki bo koristna. Predstavil sem mu idejo, ki se mi je zdela dobra, to je, da je napočil čas, ko je treba povezati naše podjetnike, ki so začeli svojo podjetniško pot sami, s svojo idejo, tako imenovane garažiste, katerih podjetja so se v 20 letih na podlagi lastnega dela, brez političnih botrov razvila v uspešna podjetja tudi v svetovnem merilu. Zamisel se mu je zdela dobra, podprl jo je in jo pomagal sooblikovati. Tudi sam je namreč razmišljal o nečem podobnem, namreč, želel je ustanoviti izvozno agencijo, ki bi spodbujala izvoz slovenskih izdelkov.

Potem sem vzel pod pod noge in v zadnjem mesecu po vsej Sloveniji obiskoval takšne podjetnike in jim idejo predstavil. Odzivi nanjo so bili pozitivni, podjetniki so jo prepoznali kot pravo stvar. Nikoli ne bom pozabil besed enega izmed njih: "Že pet let čakam, da mi bo nekdo s takšno idejo potrkal na vrata."

Kaj točno bodo vaše naloge v združenju? Za zdaj lahko povem, da bom klub operativno vodil.