Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
20. 2. 2014,
15.16

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 2. 2014, 15.16

7 let, 7 mesecev

Podjetnika o Dragonjevi napovedi, da bo za tretjino znižal število zaposlenih na ministrstvu

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bolj kot število zaposlenih na ministrstvu je pomembno, kaj država naredi za konkurenčnost gospodarstva, napoved ukrepov verjetno novega gospodarskega ministra Metoda Dragonje komentirajo podjetniki.

Metod Dragonja, kandidat za novega gospodarskega ministra, ki ga po včeraj prejeti podpori na parlamentarnem odboru prihodnji teden čaka glasovanje poslancev v državnem zboru, poleg spodbujanja izvoza, razdolžitve podjetij in tujih naložb v primeru nastopa funkcije napoveduje tudi občutno znižanje števila zaposlenih na gospodarskem ministrstvu. Če bo ostal zvest svojim besedam, bo Dragonja od 640 uradnikov na gospodarskem ministrstvu na položaju obdržal le še 450 zaposlenih, drugim se bo zahvalil za sodelovanje. O tem, kaj prepoznavajo v takšni napovedi in ali ima ukrep, če bo res izveden, lahko kakšen učinek za državo in gospodarsko, smo vprašali nekatere podjetnike. Ni pomembno število zaposlenih, pač pa, kakšno je podjetniško okolje "Število zaposlenih ne odslikava kakovosti dela, bolj pomembno je, da bomo skozi rezultate in ukrepe, ki ne bodo zgolj subvencije, v gospodarstvu dobili tisto, kar nujno potrebujemo – to je mednarodno konkurenčno okolje," besede Dragonje, ki je mesto gospodarskega ministra pred 15 leti že zasedal, komentira podjetnik Marjan Batagelj. "Če bo manj ljudi, a bodo ti učinkoviti in bodo pripravljali konkurenčno kolje, potem me to ne moti," pravi postojnski podjetnik.

Lahko se zgodi, da bodo morali oditi najboljši Dragonjeve napovedi ni želel podrobneje komentirati izdelovalec plovil Japec Jakopin, češ da stvari ne pozna najbolje.

"Je pa pri nas gotovo hipertrofiran javni sektor glede na gospodarstvo, ampak stvar ni črno-bela. Smo majhna država, ta pa ima po definiciji prevelik javni sektor. Lahko pa se zgodi, da v imenu zmanjševanja zaposlenih odslovite ravno najbolj sposobne ljudi. Težava Slovenije je v tem, da je v javnem sektorju mnogo privlačnejša služba, kot pa začeti nekaj na svoje."

Podrejeni kapitalski sklad je dobra zamisel Ena izmed Dragonjevih napovedi je tudi ustanovitev sklada podrejenega kapitala v vrednosti 500 milijonov evrov, ki bi za od pet do sedem let vstopal v podjetja z namenom izboljšanja njihove kapitalske strukture.

Batagelj se do projekta, ki sicer velja za eno glavnih ambicij verjetnega novega ministra, ni želel opredeliti, je pa zato kapitalski sklad pozdravil Jakopin. To je gotovo prav, se strinja Jakopin. "Podobno delajo v ZDA. Tam popolnoma zdrava podjetja prejemajo državni denar, nato pa ga država spet počrpa nazaj."

Nujna analiza in nadzor nad porabo sredstev Zelo pomembno je, da sredstva, ki bodo šla podjetjem, niso nepovratna, nujen je tudi nadzor nad njihovo porabo, poudarja Jakopin.

"Podrejeni sklad bo moral obvezno delovati v obliki posojil, ne subvencij. Po opravljeni analizi bi morali podjetjem ponuditi posojilo z ročnostjo nekaj let, omogočiti bi morali tudi, da država v podjetja vstopi kot lastnik. Enako je v ZDA, tudi tam je država v podjetja vstopila v obliki lastništva. Država mora imeti možnost, da v perspektivno podjetje, ki ima strukturne težave, lastniško vstopi in ga pozneje celo z dobičkom proda."

Ne spreglejte