Jan Tomše

Četrtek,
9. 1. 2014,
15.42

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 9. 1. 2014, 15.42

7 let, 7 mesecev

Pet velikih sprememb, ki letos čakajo svet

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Leto 2014 bi lahko prineslo pet velikih sprememb v svetovnih gospodarstvih in na svetovnih borzah, napoveduje Joachim Fels, analitik ameriške investicijske banke Morgan Stanley.

To bo leto sprememb v svetovnem gospodarstvu in na svetovnih finančnih trgih, od ZDA in Evrope do Kitajske in hitro razvijajočih se trgov, obete leta 2014 v zadnji napovedi naniza Joachim Fels, analitik pri ameriški investicijski banki Morgan Stanley.

Leta 2014 bi se lahko smernice obrnile Potem ko smo na trgih v preteklih nekaj letih videli vzpone in padce, negotovost in precejšnja finančna nihanja, bo leto 2014 v znamenju največje globalne ekonomske rasti v zadnjih mesecih, piše Fels.

"Prva štiri leta pokrizne paradigme so zaznamovali slabi obeti na razvitih trgih in veliki upi na hitro razvijajočih se trgih ter popoln razmah dolžniške krize v Evropi."

Fels meni, da bi se to leta 2014 lahko spremenilo.

Pokazatelj bo druga polovica leta Če bo šlo vse po sreči, bi v drugi polovici leta lahko spremljali vzdržnejšo in stabilnejšo rast, piše Fels in dodaja: "To pomeni, da bodo trgi v razvoju manj odvisni od denarnih in fiskalnih spodbud in bolj spodbujeni z zasebno porabo in kapitalskimi izdatki, financiranimi z vnovično normalizacijo posojilnih mehanizmov."

"To pomeni tudi rast hitro razvijajočih se trgov, to bodo spodbujale strukturne reforme, uvedene z namenom doseganja vzdržnejših modelov rasti."

Kljub vsemu ne bo lahko, ob tem ko napoveduje pet največjih mogočih sprememb v letošnjem letu, previdnost ohranja Fels.

Bodo Američani ohranili nizke obrestne mere? Če se želi izogniti neprijetni izkušnji iz lanskega poletja, ko so trgi skoraj v celoti spregledali sporočilo, da zmanjševanje aktivnosti ne pomeni zategovanja pasu, bo moral Fed pod vodstvom Janet Yellen leta 2014 prepričljiveje jamčiti, da bodo obrestne mere, po katerih si banke posojajo denar, še naprej ostale na nizkih ravneh, ocenjuje Fels.

Japonska bo morala stiskati zobe Japonska vlada za april napoveduje višji davek na dodano vrednost, obenem pa namerava znižati davčna bremena za podjetja. Izračun bi lahko povzročil precej preglavic BDP-ju 120-milijonske države, piše Fels.

Dodaja, da od vlade v Tokiu ni pričakovati bistvenega napredka pri strukturnih reformah, ki bi lahko kratkoročno vodile v rast, a se bo tamkajšnje gospodarstvo vseeno nekako prebilo skozi leto. Naj bi pa zato v roku enega leta sledili nekateri ukrepi japonske centralne banke, s katerimi bo ta želela vplivati na obrestne mere, kar bi čez čas lahko državo pomaknilo iz deflacije v zmerno pozitivno inflacijo.

Evropa bo skušala očistiti bančni sistem Območje evra je letos pred odločilnim preobratom, dosega namreč komaj 0,5-odstotno rast BDP-ja, kar je manj, kot si prizadeva uradni Bruselj. Za letos napovedana ocena bančnih bilanc, z nameravanim pregledom kakovosti posameznih terjatev in stresnimi testi, bo po vsej verjetnosti pomagala poenotiti in prečistiti bančni sistem, zmanjšati lokacijsko razpršenost posojil in odpreti posojilne poti, navaja analitik.

To bi bili predpogoji za uspešno oživitev gospodarstva in razlog za opustitev ocen, ki kot glavno tveganje navajajo "japonifikacijo" in deflacijo evroobmočja.

Za Kitajsko je nujna rast, ki temelji na reformah Če naj se njeno gospodarstvo še naprej širi, Kitajsko čaka preusmeritev od gospodarstva z visokim deležem državne lastnine k reformno naravnanemu pristopu, ki bo spodbujal rast. Finančna liberalizacija ter več osebne in družbene svobode je tisto, kar bo povečalo potrošnjo, večja potrošnja pa pomeni večjo rast.

A naloga ne bo lahka, ugotavlja Fels. Eden od razlogov so tudi cene na kitajskem trgu, ki ne odslikavajo nekaterih napak pri kapitalskih investicijah.

Trgi v razvoju potrebujejo strukturne reforme Vlagatelji in odločevalci se strinjajo, da nadaljnji razmah trgov v razvoju lahko prinesejo strukturne reforme in aciklični ukrepi. Vendar pa Fels meni, da se odločevalci na trgih v razvoju tem bodisi izogibajo bodisi so se jih lotili napačno. Tako bo finančna krajina leta 2014 verjetno ostala težava za kar nekaj takšnih trgov, je sklenil ameriški analitik.