Jan Tomše

Torek,
28. 1. 2014,
13.07

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 28. 1. 2014, 13.07

7 let, 7 mesecev

Obrtniki predlagajo ustanovitev sveta za obrt in podjetništvo. Pa je ta res potreben?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V obrtni zbornici vladi predlagajo ustanovitev sveta za obrt in podjetništvo, ki bi si prizadeval za podjetništvu prijazno okolje. "Takšno telo je nepotrebno," komentira ekonomist Simon Mastnak.

V obrtni zbornici so danes javno zastavili vprašanje Kako pomagati malemu gospodarstvu iz krize? in nanj podali odgovor: vladi predlagajo ustanovitev sveta za obrt in podjetništvo. Ta bi deloval v okviru ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, v njem pa bi sedeli predstavniki posameznih ministrstev in obrtnikov ter obravnavali in predlagali rešitve za pomembna vsebinska vprašanja, ki zadevajo obrt in podjetništvo. Položaj je kritičen, svet bi lahko predlagal prave rešitve, pravijo na OZS Položaj na področju malega gospodarstva je kritičen, potrebujemo takojšnje ukrepe za zagon gospodarstva, opozarjajo obrtniki. Prepričani so, da bi pri tem lahko pomagal ravno predlagani 15-članski svet, katerega naloge in cilji bi med drugim bili: - pomoč pri oblikovanju politike razvoja in ponovnega zagona malega gospodarstva, - priprava zakonskih in podzakonskih aktov, - zagotovitev ugodnejšega davčnega okolja, - zmanjšanje obsega sive ekonomije, - prenova sistema javnega naročanja, - nadaljevanje reforme trga dela, - odprava administrativnih ovir, - ustvarjanje spodbudnega podpornega okolja za podjetnike. Podobna telesa lahko hitro postanejo sama sebi namen "Zdi se mi, da v Sloveniji obstaja že precej teles, ki so ustanovljena z dobrimi nameni, potem pa postanejo sama sebi namen, zato mislim, da omenjeno telo ne bo prava rešitev za težave, ki jih imajo obrtniki," pobudo obrtne zbornice komentira ekonomist Simon Mastnak. Cilji, ki so si jih zadali obrtniki, so vsi zelo pomembni, a zaradi tega ne potrebujemo novega telesa, pravi Mastnak. "Svet bo čez en mesec postal debatni krožek, povečal bo proračunske izdatke, ne bo pa imel prav nobenega pozitivnega vpliva."

Vse potrebne organe že imamo Da je stvari, ki jih navajajo obrtniki, nujno treba urediti, se strinja tudi Matej Kovač, podjetnik in direktor družbe Ius software na Hrvaškem. A dodaja, da ne verjame, da k uresničitvi zapisanih ciljev lahko vodi ustanovitev predlaganega telesa.

"Vsi organi, ki naj bi te stvari uredili, namreč že obstajajo. Imamo ministrstvo, zbornico, parlament, ki naj bi to sprejel, imamo Durs, ki lahko stvari izračuna. Takšen svet je sicer lahko dodaten medkorak, ki bi mogoče lahko malo pomagal, a je po drugi strani lahko tudi izgovor, da dokler svet še ni formiran, dokler svet še ni dal predlogov, se na določenem področju nekaj ne bo izboljšalo."

Obrtna zbornica je že zdaj dovolj kompetentna Kovač o enem izmed izhodišč, ki so jih izpostavili obrtniki, pravi: "Kaj pomeni boljše davčno okolje? Je to nižji davek ali spremenjen postopek? Ne za eno ne za drugo ne potrebujemo sveta, ampak jasno zahtevo, ki jo lahko ti, ki bodo predlagali člane v svet, izrazijo že zdaj. Enako velja za druge cilje, ki jih navajajo."

Sicer pa svet po mnenju Kovača ni potreben tudi zato, ker obrtna zbornica že zdaj velja za uveljavljenega sogovornika.

"Reševanje konkretnih težav poteka tako, da se postavi zahteva, nato pa jo tisti, ki je zanjo pristojen, izpolni ali pa ne. Mislim, da v tem trenutku nimamo težave kompetentnosti sogovornika, ki postavlja zahteve, saj ta status obrtna zbornica že tako ali tako ima."

Vlada lahko že zdaj pomaga malemu gospodarstvu Vzpostavitev okolja, ki bo stimuliralo gospodarsko rast in predvsem malega gospodarstva, ki je za Slovenijo zelo pomembno, je ena temeljnih nalog, ki čakajo vlado, pravi Mastnak.

"Treba je ustvariti poslovno okolje, ki bo kar najbolj privlačno za slovenske in za tuje vlagatelje, ker se bodo pri nas le na takšen način povečanja vlaganja, ki bodo pripeljala nova delovna mesta."