Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
14.44

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 16. 1. 2014, 14.44

7 let, 7 mesecev

Lažje Kitajci k nam kot mi k njim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Konkurenca za vstop na kitajski trg je izjemna, zato nanj ni preprosto prodreti, lažje je Kitajce privabiti k nam. Nazadnje je to uspelo mariborski občini s podpisom pisma o nameri za tovarno baterij.

Na Mestni občini Maribor so predstavili podrobnosti obiska delegacije na Kitajskem. Poleg podpisa pisma o nameri s kitajskim podjetjem Shihlien Apex Huaian Technology, ki želi v Mariboru graditi 5000 kvadratnih metrov veliko tovarno baterij, so se predstavniki mesta Maribor dogovarjali še za sodelovanje med univerzama ter za izmenjave na področju turizma in športa. Delo v tovarni baterij, ki naj bi bile "ekološko izjemno sprejemljive" – tovarna naj bi začela delovati še letos –, naj bi po navedbah iz krogov župana Andreja Fištravca še letos dobilo med 200 in 300 ljudi. Lokacija tovarne sicer še ni znana, v igri je več možnosti. Slovenija kot trg zaradi majhnosti sicer za kitajska podjetja ni zanimiva, je pa zelo zanimiva zaradi lege, križišča čezevropskih koridorjev in Luke Koper. Slovenija – kot je znano – v preteklosti ni kazala pretiranega interesa za tuje naložbe, tudi za kitajske ne. Te so bolj ali manj omejene na nekaj kitajskih restavracij v Sloveniji. Majhna gospodarstva težko prodrejo Po drugi strani pa je nastop na kitajski trg relativno težek, saj gre za ogromen trg, na katerem si vsa svetovna podjetja želijo odrezati kos pogače, če ne zdaj, pa v prihodnosti. Zato je zlasti za majhna gospodarstva, kot je denimo Slovenija, dobro imeti lokalnega partnerja ali pa se povezati z drugimi tujimi, že delujočimi podjetji na Kitajskem.

Med priložnosti, ki jih ponuja sodelovanje s Kitajsko, Goran Novković iz gospodarske zbornice izpostavlja tri. "Vina so ena izmed priložnosti, Kitajska namreč njihovo porabo močno povečuje. Tu je še logistika, največje priložnosti so pri vprašanju, kakšno vlogo bodo imela v prihodnosti severnojadranska pristanišča."

Za boljše sodelovanje nujna boljša logistična povezava Odločilna prednost severnega Jadrana je v tem, da tovornim ladjam lahko prihrani precej daljšo pot po morju do severnoevropskih pristanišč. "Če bi vzpostavili boljšo logistično komunikacijo prek štirih severnojadranskih pristanišč – Trsta, Benetk, Reke in Kopra – bi bila to lahko ključna zgodba," je prepričan Novković.

Dodaja, da je EU med prednostne naloge uvrstila mediteranski in baltsko-jadranski koridor, med katerima je Koper ravno na točki križišča, kar pomeni priložnost za mednarodno infrastrukturo.

Idealen trg za IT podjetja Pri sodelovanju z velesilo z vzhoda Novković vidi še eno obetavno področje, komunikacijsko tehnologijo.

"Pri nas narašča število IT podjetij, ki znajo zelo dobro razvijati nove rešitve. Na drugi strani Kitajci razvijajo svoja IT podjetja, ki imajo velik trg. To je močna kombinacija," pravi Novković, ki sicer med težavami, s katerimi se vedno bolj sooča Kitajska, vidi Sloveniji podoben dejavnik strukturnih težav mladih.

"Čeprav na Kitajskem mladi dobro študirajo in država vsako leto dobi na milijone novih diplomantov, službo veliko lažje od izobraženih mladih dobijo tisti, ki gredo delat v tovarne," pravi Novković.

Ne spreglejte