Jan Tomše

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
14.57

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 14.57

7 let, 7 mesecev

Kako se podjetja obnašajo v času negotovosti

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V času negotovosti se ukvarjamo z razdolževanjem, pri investicijah pa smo previdni, pravi podjetnik Igor Akrapovič. Marjan Batagelj odgovarja drugače: "Imamo izredno močan investicijski cikel."

Dvomi o tem, kaj bo prinesla prihodnost, številna podjetja odvračajo od investicij, je pred dnevi pisal britanski tednik The Economist. Po navedbah časopisa je ena izmed raziskav, v kateri je bilo zajetih skoraj štiri tisoč podjetij na območju ZDA, pokazala, da negotovost o tem, kaj bo jutri, zmanjšuje obseg podjetniških investicij v osnovna sredstva, iz istega razloga pa ta tudi manj zaposlujejo in manj denarja namenjajo za oglaševanje.

Ukvarjajo se z razdolževanjem "Trenutna situacija je dejansko precej drugačna, kot je bila pred leti, saj ne vemo, kakšne obremenitve še čakajo gospodarstvo zaradi razmer v Sloveniji, zato smo v našem podjetju zmanjšali investicije," na vprašanje, kako na podjetniške odločitve vpliva ekonomska negotovost, odgovarja Igor Akrapovič.

Čeprav gre za svetovno znanega proizvajalca vrhunskih izpušnih sistemov, ki z izvozom ustvari skoraj ves promet in katerega izdelke lahko zaradi izjemnosti tehnologije med drugim vidimo tudi na motociklih svetovne serije MotoGP, Akrapovič pravi, da je sestavni del poslovnega obnašanja v času, ko se ne ve, kaj bo jutri, tudi zmanjševanje zadolženosti podjetja.

Z izjemo selitve v Črnomelj, ki podjetje čaka prihodnje leto, drugih investicij ne načrtujejo, pojasnjuje Akrapovič. Dodaja, da bi v razmerah, kakršne so bile pred letom 2008, gotovo investirali več kot zdaj, ko jih vodita "previdnost in konservativnost". To je, pravi podjetnik, v teh časih nujno.

V času krize močan investicijski cikel Postojnski podjetnik Marjan Batagelj poudarja, da je njegovo vodilo vselej previdnost pri poslovnih odločitvah. In to ne glede na to, ali gre za konjunkturne ali krizne čase, v katerih prevladuje negotovost, dodaja. A dvom, kaj prinaša jutrišnji dan, Batageljevih podjetij ne odvrača, da ta ne bi vlagala v velikem obsegu.

"V času negotovosti imamo izredno močan investicijski cikel, ker smo, k sreči, visoko likvidni in tudi dobičkonosni. Čisto ves dobiček, pa zraven raje še malo več, vlagamo, saj se vsaka kriza enkrat konča. In ko se to zgodi, je treba biti nanjo pripravljen. Investicije so edino gonilo razvoja, proti krizi se borimo in jo odpravljamo ravno z lastnimi investicijami."

Investicije za napredek, ki ga želijo videti Pred letom 2008, ko je udarila kriza, je bilo Batageljevo podjetje investicijsko manj drzno. "Bistveno manj. Se je pa takrat vsak, ki je imel pet minut časa, šel takšno ali drugačno investicijo, pa naj je bila ekonomsko upravičena ali ne, saj je vsak mislil, da mu bo uspelo že zato, ker nekaj dela. Vsak je videl le velik denarni tok, ne pa tega, kako bo zmožen vračati obresti, kaj šele glavnico."

Kriza in negotovost sta prisotna v Sloveniji in v delu Evrope, svet pa je globalen, pravi Batagelj.

"Zato se obračamo na tiste trge, ki so dobri, teh pa prav nič ne zanima, ali smo v krizi ali ne. Ko pridejo k nam, hočejo napredek, želijo videti nove stvari, videti urejenost. Če bi mi prikazovali slabo sliko, bi te goste izgubljali in bi bilo iz leta v leto slabše," ugotavlja Batagelj.