Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
26. 11. 2014,
15.58

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

darila novo leto MasterCard

Sreda, 26. 11. 2014, 15.58

4 leta, 4 mesece

Zlate ribice se ne obnesejo kot darilo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na seznamu nepriljubljenih daril so tudi gotovina, gospodinjski aparati, posteljnina in izdelki za kopel. Najbolj razveseljujejo darila, ki so premišljena, ne glede na vrednost.

To so le nekateri od izsledkov raziskave, ki jo je MasterCard v prvi polovici oktobra opravil na vzorcu več kot 15 tisoč ljudi v 17 evropskih državah, med katerimi Slovenije sicer ni. Vprašani so se skoraj enoglasno izjasnili, da cenijo darila, ki odražajo, kaj si prejemnik resnično želi (87 odstotkov vprašanih), in ki odsevajo pozornost in premišljenost (86 odstotkov). Čehom je pozornost najpomembnejša, saj jo je izpostavilo kar 91 odstotkov vprašanih, Avstrijcem pa je od vseh evropskih nacij, ki so sodelovale v raziskavi, osebnost darila najpomembnejša.

Cena darila pri obdarovancih sploh ne igra vloge, je povedalo 97 odstotkov vprašanih. To je v skladu z znanim dejstvom, da so najboljša darila, ki si jih prejemnik želi, to pa ni nujno tisto, kar tudi potrebuje. Švedi in Poljaki najbolj nesrečni zaradi izbire ponesrečenih daril Malo več kot polovica vprašanih je že kdaj v življenju prejela neuporabno ali neprimerno darilo, ob tem jih je skoraj polovica izmed njih doživela razočaranje. Najmanj nezadovoljstva nad prejetim darilom so doživeli vprašani na Nizozemskem in Madžarskem.

Izbira darila pa je pomembna ne le za obdarovanca, temveč tudi za darovalca – a kljub temu se je četrtini vprašanih zgodilo, da je obžalovalo svojo izbiro darila, češ da ni izražalo dovolj pozornosti. Največ obžalovanja in sramu zaradi slabo izbranega in premalo pozornega darila so pokazali na Švedskem (45 odstotkov) in Poljskem (36 odstotkov), najmanj pa v Franciji (12 odstotkov) in Belgiji (9 odstotkov). Denar vendarle ni zaželeno darilo Gotovina, ki je na prvi pogled zasilni izhod pri izbiri daril, pa je zaželeno darilo le za desetino vprašanih. Po drugi strani pa skoraj tretjina denar vidi kot nepremišljeno in celo žaljivo darilo. Za desetino vprašanih je obdarovanje z denarjem lahko celo vzrok za prepir z ljubljeno osebo, so še pokazali rezultati raziskave. V Turčiji je ta verjetnost še bistveno višja, saj jo omenja kar 27 odstotkov vprašanih iz te države.

Denarja za darilo bodo najmanj veseli v Španiji (52 odstotkov) in Italiji (45 odstotkov), čeprav sta to državi, v katerih še vedno močno prevladuje plačevanje z gotovino. Moškim pogosteje zmanjka časa za nakupe daril Medtem ko tretjina vprašanih novoletna darila začne nakupovati že en mesec prej, 38 odstotkov Britancev pa ga načrtuje celo več mesecev prej, skoraj polovica s tem vendarle odlaša do zadnjega tedna. Ob tem je velika večja verjetnost, da bodo med poznimi kupci prevladovali moški, predvsem belgijski in poljski, nasploh pa je to najpogostejši pojav v Grčiji, kjer se je kar 60 odstotkov vprašanih prepoznalo v tem opisu. Opozorilo (predvsem) za njih: 28 odstotkov tistih, ki so prejeli neprimerno darilo, je prepričanih, da so jim ga kupili v zadnjem trenutku.

Daleč najvišjo uvrstitev na seznamu nepriljubljenih daril so dosegle zlate ribice, ki se jih ne bi razveselilo kar 52 odstotkov vprašanih. Kot nepozorna darila so vprašani izpostavili še gospodinjske aparate (35 odstotkov), posteljnino (26 odstotkov) in izdelke za kopel (26 odstotkov).

Ne spreglejte