SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žižek navdih za štiri londonske opere

1

termometer

Londonska Kraljeva operna hiša je pred kratkim naročila štiri nove opere, ki bodo navdih iskale v pisanju svetovno znanega slovenskega filozofa Slavoja Žižka.

Za to so se v Londonu odločili v želji, da bi občinstvu ponudili "sodobna in ikonoklastična dela", ne zgolj "boheme in traviat". Direktor opere pri Kraljevi operni hiši Kasper Holten je ob tem pojasnil, da Žižkovo delo "izziva operne pisce, da pišejo o svojih strahovih in upanjih za današnji čas".

Žižek kot najbolj izpostavljen in kontroverzni filozof našega časa Po navedbah Guardiana, ki "levičarskega pisca" Žižka označi za "najbolj izpostavljenega in kontroverznega filozofa našega časa", gre za pogumno novo smer Kraljeve operne hiše. Ta se kaže tudi v uvedbi možnosti doktorata iz opernega pisanja in uprizoritve težko pričakovanega novega dela Thomasa Adesa.

Operna hiša bo svojo identiteto iskala v novih delih "Vedno bomo uprizarjali boheme in traviate, toda operna hiša najde svojo identiteto v novih delih, ki jih postavi na oder," je pojasnil direktor Holten, ki se pri tem po lastnih besedah navdihuje pri Fincih in njihovi operi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin