Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 2. 2009,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 15. 2. 2009, 13.39

8 let

Ženska, ki je skrivala Anno Frank, dopolnila 100 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zadnja še preživela članica majhne skupine, ki je med drugo svetovno vojno skrivala nizozemsko judovsko deklico Anno Frank in njeno družino pred nacisti, Miep Gies, je dopolnila 100 let.

Okrogli rojstni dan bo Giesova, ki ne želi dajati intervjujev, preživela v krogu družine in prijateljev.

Giesova spoštljivo o "neznanih junakih" Kot je v enem redkih pogovorov minuli teden povedala Giesova, si ne zasluži velike pozornosti, saj so drugi za preživetje nizozemskih Judov naredili mnogo več kot ona. Ob tem ko je izrazila spoštovanje do vseh "neznanih junakov" druge svetovne vojne, je še posebej izpostavila svojega soproga Jana za njegov pogumen upor nacističnemu režimu, ki je raje kot na besedah temeljil na dejanjih.

Miep Gies je skrila Annin dnevnik Giesova je sicer sodeč po izjavi za javnost, ki jo je v torek objavil muzej Anne Frank, relativno dobrega zdravja in še vedno aktivno sodeluje pri širjenju sporočila, ki ga je v svojem dnevniku svetu zapustila Anna Frank. Prav ona je bila tista, ki je - potem ko so Anno in njeno družino odkrili nacisti in jih odpeljali v koncentracijsko taborišče - skrila dnevnik in ga ohranila za naslednje generacije.

Miep je bila tajnica Anninega očeta Otta Giesova se je na Nizozemsko preselila leta 1933 in je bila tajnica Anninega očeta Otta. Ko jo je ta leta 1942 prosil za pomoč, ni omahovala niti za trenutek. Skoraj dve leti je skupaj s še nekaterimi pomagači skrbela, da je bila judovska družina v skrivališču vsaj za silo preskrbljena s hrano in drugimi osnovnimi potrebščinami, pri čemer je vsakodnevno tvegala lastno življenje.

Dnevnik se je prodal v več deset milijonih izvodih Otto Frank, njegova soproga Edith ter hčerki Anna in Margot so se skupaj s še štirimi Judi skoraj dve leti skrivali v neuporabljenem delu poslopja, katerega lastnik je bilo podjetje Otta Franka. Potem ko so bili izdani, so jih nacisti avgusta 1944 aretirali in odpeljali v koncentracijska taborišča, iz katerih je prišel živ le oče Otto. Annin dnevnik je bil izdan leta 1947 in se je prodal v več deset milijonih izvodih ter je preveden v kar 70 jezikov.

Ne spreglejte