SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zedinite se že, ali se podnebje segreva ali ohlaja

2

termometer

V Varšavi se končuje konferenca o segrevanju ozračja, vse več znanstvenikov pa pravi: "Zemlja vstopa v novo ledeno dobo."

Morda se sliši nenavadno, a nekateri znanstveniki zdaj, ko se izteka podnebna konferenca o okolju, vse bolj prepričano in glasno opozarjajo, da je sonce tisto, ki določa, kako vroče bo na Zemlji.

Človek kriv za segrevanje Večina znanstvenikov se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja dokončno zedinila, da se podnebje segreva, in to predvsem zaradi človeka. Da so toplogredni plini, ki jih s svojim delovanjem izpušča človek, glavni povzročitelj globalnega segrevanja ozračja in podnebnih sprememb. Dokazujejo, da se je segrevanje ozračja z industrijsko revolucijo močno povečalo. V zadnjih 30 letih se je ozračje segrelo za povprečno 0,5 stopinje Celzija, v zadnjem stoletju pa za 0,8 stopinje Celzija. To spoznanje je postalo formalno priznano, po njem pa večina industrijsko razvitih držav sveta določa svojo okoljsko-podnebno politiko.

Zmanjšajmo izpuste toplogrednih plinov Tako se ves svet, znanstvena srenja, aktivisti, podjetniki in vladni ministri vsako leto zberejo na podnebnih konferencah. Letošnja se pravkar končuje v Varšavi. Na teh konferencah naj bi se vsi udeleženci z različnimi interesi dogovorili, kako omejiti izpuste, da bi čim manj obremenili ozračje. A se na njih od Kjotske konference leta 1997, ko so se razvite države s Kjotskim protokolom zavezale k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, ni zgodilo nič zares prelomnega. Kjotski protokol, ki ga ne glede na to, da je bil pravno zavezujoč, tako ali tako ni skoraj nihče upošteval, je lani potekel. Novega dogovora, ki bi vključil tudi nove največje onesnaževalce, kot je Kitajska, pa ni.

Sonce, ne naši izpusti, določa temperaturo sveta Na drugi strani so odpadniki v znanosti, ki pravijo, da "temperaturo sveta" določa aktivnost sonca. Ti znanstveniki šibko aktivnost sonca povezujejo s hladnimi obdobji, povečano aktivnost sonca pa s toplimi obdobji. Zadnje tako toplo obdobje, pravijo, naj bi trajalo od leta 1959 do leta 1998. Ameriški okoljevarstvenik Lawrence Solomon pravi, da se podnebje zdaj ohlaja, in to predvsem zato, ker se najhitreje v zadnjih 10 tisoč letih zmanjšuje aktivnost sonca. Zemlja vstopa v novo ledeno dobo Na sonce kot odločilni dejavnik so številni opozarjali že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. George Kukla, predavatelj na ameriški univerzi Columbia, je leta 1972 ameriško vlado opozoril pred globalnim ohlajanjem ozračja in dejal: "Globalnemu segrevanju vedno sledi ledena doba." To pomeni, da je bilo segrevanje iz osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja le zatišje pred viharjem in da je prava stvar globalno ohlajanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin