Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 10.29

8 let

Zaradi suše upad hidroproizvodnje in nekoliko slabši izkoristek NEK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi suše bo proizvodnja hidroelektrarn skupine HSE v prvih treh mesecih letos okoli 40 odstotkov nižja kot lani v tem času.

Slovenija je zato povečala uvoz elektrike, na HSE pa za zdaj ne pričakujejo težav pri prihodnji oskrbi. Tudi v času remonta v nuklearki ne, kjer pa zaradi nižjega vodostaja reke Save beležijo nekoliko slabši izkoristek.

Proizvodnja bo okoli 25 odstotkov pod načrtom V Sloveniji se ustrezna raven preskrbe z električno energijo ob slabih hidroloških razmerah, kakršne so v zadnjem letu, zagotavlja z višjo proizvodnjo v termoelektrarnah in z uvozom električne energije iz sosednjih držav. Izbira za eno ali drugo možnost je odvisna od cen električne energije na veleprodajnih trgih in od variabilnih stroškov posameznih proizvodnih enot v Sloveniji, so pojasnili v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Zaradi slabe hidrologije, ki je posledica že od lanske jeseni trajajoče suše v državi, bo proizvodnja hidroelektrarn skupine HSE v letošnjem prvem četrtletju okoli 40 odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani in okoli 25 odstotkov pod načrtom. Zato je Slovenija, kot navajajo v HSE, povečala uvoz iz Avstrije in Hrvaške. Skozi te države namreč priteče energija, ki je kupljena po večini na likvidnih trgih, kot sta nemški in madžarski.

Nizki pretoki vplivajo na zmogljivost elektrarne Suša za zdaj nima bistvenega vpliva na obratovanje Nuklearne elektrarne Krško (Nek), le izkoristek je nekoliko slabši, pa pojasnjujejo v Neku. Nuklearka namreč med obratovanjem za hlajenje kondenzata uporablja bistvene količine vode iz reke Save (t.i. tretji hladilni krog). Zato nizki pretoki vplivajo na zmogljivost elektrarne in ne na njeno varnost, poudarjajo v Neku.

"V Neku lahko že za leto 2011 ugotovimo, da smo zaradi pomanjkanja padavin in visokih temperatur beležili nizke pretoke reke Save. Zahvaljujoč dobri koordinaciji vodnega režima s pomočjo hidroelektrarn na Savi in polni pripravljenosti lastnih hladilnih zmogljivosti smo v Neku lansko leto dosegli načrtovano proizvodnjo," razmere za STA opisujejo v nuklearki.

Nek obratuje na polni moči Kljub nizkim pretokom reke Save Nek tudi letos obratuje na polni moči in v skladu z upravnimi omejitvami, saj hladilni stolpi delujejo s polno zmogljivostjo. K temu je prispeval tudi projekt modernizacije in razširitve sistema hladilnih stolpov, ki je bil zaključen leta 2008 in je bil izveden zaradi zmanjšanja odvisnosti hlajenja elektrarne od pretoka Save.

Remont ne bo povzročil težav v delovanju Tako v HSE in Nek kot tudi v Elektru-Slovenija (Eles) ob načrtovanem 40-dnevnem remontu Neka, ki se bo začel 14. aprila, ne pričakujejo težav pri oskrbi z električno energijo. V Neku poudarjajo, da remont pomeni načrtovano zaustavitev elektrarne, ko bodo opravili menjavo goriva, vzdrževalna dela in posodobitve, ki zahtevajo zaustavitev elektrarne ter preglede in testiranja opreme. Zdajšnje hidrološke razmere ne bodo vplivale na remont, zagotavljajo v Neku.

Tudi vodja republiškega centra vodenja v Elesu, ki je sistemski operater prenosnega omrežja, Enes Halilović je pojasnil, da je remont nuklearke vnaprej načrtovan dogodek, ki ne povzroči težav v obratovanju.

Ustrezna količina energije, ki nadomesti zaustavljeni Nek, je že predhodno zagotovljena predvsem z nakupom na trgu. Edini potencialni nevarnosti sta omejen uvoz energije iz tujine in zmanjšane zmogljivosti za regulacijo napetosti v sistemu. "V prvem primeru bi se morali ozreti na druge trge ter se v skrajni sili zateči k lastnim rezervam," pravi Halilović.

Glede oskrbe z energijo ne pičakujejo težav V HSE tudi glede prihodnje oskrbe z električno energijo za zdaj ne pričakujejo težav. Kot navajajo v holdingu, so trenutno hkrati s sušo v Sloveniji v zadnjih dneh marca bile tudi razmeroma ugodne temperature, zaradi česar je nižja tudi poraba električne energije, kar nekoliko omili izpad hidroproizvodnje in vpliva na razmeroma nizke cene na dnevnem trgu.

Poleg tega so zaloge snežnih rezervoarjev na severni strani Alp nadpovprečne, zaradi česar v HSE pričakujejo razmeroma nizke cene električne energije na avstrijskem trgu.

Tudi razmere na trgu električne energije na območju jugovzhodne Evrope so se nekoliko normalizirale. Cene na teh trgih so se spustile iz rekordnih ravni, ki so jih dosegle pred mesecem dni, so pa še vedno bistveno višje od tistih z območja celinske Evrope.

"V kolikor se bo nadaljevalo toplo vreme in bomo priča za naslednji teden napovedanim padavinam, ne pričakujemo večjih težav," pravijo v HSE in navajajo, da lahko težave nastopijo znova poleti, če bo poletje sušno in vroče, saj zalog snega, iz katerih bi se napajale slovenske reke, ni.

Tudi Halilović iz Elesa pravi, da v aprilu še ni pričakovati močnejše uporabe klimatskih naprav, poleg tega pa Eles po vgradnji prečnega transformatorja v Divači zelo uspešno upravlja s pretoki energije v omrežju, zaradi česar ni pričakovati težav z napetostjo tudi v času remonta Neka.

Ne spreglejte