Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
9.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Biotehniška fakulteta v Ljubljani

Četrtek, 18. 4. 2013, 9.04

7 let, 12 mesecev

Zaradi neoliberalnih politik trpi tudi visoko šolstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta teden na Biotehniški fakulteti (BF) poteka t. i. Teden svobodne univerze, ki je zamišljen kot niz predavanj in okroglih miz po različnih fakultetah, neodvisno od ustaljenega pedagoškega programa.

"Teden svobodne univerze je sicer vsefakultetna kampanja in protest, ki je nastal z namenom opozoriti na destruktivno politiko proti visokemu šolstvu, možnosti uvajanja šolnin, nižanje plač univerzitetnim delavcem, skrajšani obseg vaj ... S temi težavami se spoprijemamo tudi na BF-ju, saj imamo kot naravoslovna fakulteta v pedagoškem procesu ogromno vaj, ki stanejo precej denarja, a so za študij nepogrešljive, saj se študentje edino tako seznanimo s področjem. Konec koncev je naravoslovna znanost eksperimentalna in brez ustrezne prakse je znanje ničvredno," je povedal Timotej Turk Dermastia iz gibanja Študentska Iskra, ki je bil eden izmed soorganizatorjev Tedna svobodne univerze na Biotehniški fakulteti.

Tematsko raznovrstna predavanja Teme predavanj v okviru svobodne univerze so lahko obče ali pa so lokalne narave s tematikami, ki zadevajo določeno fakulteto. Kot je še povedal Timotej Turk Dermastja, so tako člani celice Iskra BF v sodelovanju s študentskih svetom BF-ja in študentsko organizacijo BF-ja pripravili vrsto predavanj in okroglih miz na temo trajnostnega razvoja.

Tako so si udeleženci v okviru predavanj svobodne univerze prvi dan ogledali projekcijo filma Home, ki poleg izjemnih posnetkov Zemlje predstavlja tudi izviren razmislek o naši vlogi na njej, prisluhnili okrogli mizi o trajnostnem razvoju v kapitalizmu, predavanju klimatologinje dr. Lučke Kajfež Bogataj z naslovom Življenje na omejenem planetu: Se zavedamo, da Zemlja ne raste?, teden univerze pa bodo danes sklenili s pogovorom o družbeni vlogi visokega šolstva.

Do izboljšanja sveta s povezavo med družboslovci in naravoslovci "To zelo široko temo smo vključili v duh časa, v okvir neoliberalnih politik, destruktivnega kapitalizma in slabih praks, zaradi katerih v končni fazi trpi tudi visoko šolstvo, ne samo okolje. Povod za odločitev, da bo osrednja nit trajnostni razvoj, je ta, da smo kot študentje biotehniške fakultete eni izmed tistih, ki bodo v prihodnosti načrtovali, kaj bomo jedli, kje bomo sadili, kaj bomo sekali, kako bomo varovali. Odprto znanje tudi omogoča, da študentje drugih fakultet, morda celo družboslovnih usmeritev, pridejo na naše dogodke, saj bomo le s skupnimi močmi, povezavo med družboslovci in naravoslovci, lahko spremenili in izboljšali svet, v katerem živimo," je ob tednu univerze še povedal Timotej Turk Dermastia iz gibanja Študentska Iskra.

Ne spreglejte