Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
10.35

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

alkohol človek

Petek, 5. 12. 2014, 10.35

4 leta, 2 meseca

Zakaj in kdaj se je napil prvi človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški znanstveniki trdijo, da je človek razvil sposobnost pitja alkohol že pred desetimi milijoni let. S pomočjo gena ADH4 so odkrili, da so naši predniki uživali fermentirano sadje.

Pitje alkohola je morda ena zadnjih velikih skrivnosti človeštva, ki jo je želela razkriti ekipa ameriških raziskovalcev. Zakaj je človek začel piti alkohol?

"Vsi vidiki sodobnega življenja, od bolečin v hrbtu do čezmernega uživanja sladkorja, so rezultat zgodovine človeške evolucije," je pojasnil paleontogenetik Matthew Carrigan, vodja raziskave, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, pišejo v znanstveni reviji Science News.

Kot je pojasnil Carrigan, so poskušali izvedeti več o odnosu človeka do etanola, psihotropne substance v alkoholnih pijačah.

Prelomnica: ko so predniki zaživeli na tleh Da bi ugotovili, kdaj je človek razvil sposobnost, da prebavi alkohol, so pod drobnogled vzeli gen z oznako ADH4, ki je odločilen za encim, potreben pri presnovi etanola.

Ugotovili so, da je encim hitro mutiral, ko so naši predniki spremenili način življenja. "V tistem obdobju se je namreč Zemlja ohladila, spremenil se je vir hrane in naši predniki so zapustili drevesa ter začeli raziskovati življenje na tleh," je pojasnil Carrigan.

V težkih časih, ko je bilo hrane malo, jim je v navado prišlo tudi, da so začeli jesti prezrelo sadje, v katerem se je že začela fermentacija in je tako vsebovalo alkohol. Pred tem so jedli zgolj sveže sadje, ki so ga dobili na drevesih. Organizem naših prednikov se je tako začel na alkohol privajati že pred desetimi milijoni let.

Ta ugotovitev bi lahko med drugim pojasnila tudi, zakaj na drevesu živeči orangutani še vedno ne morejo presnavljati alkohola, medtem ko ga ljudje, šimpanzi in gorile lahko.

Pijemo, ker to povezujemo s preživetjem? Znanstveniki sicer menijo, da je bil etanol prisilna izbira naših prednikov, saj bi raje jedli sveže kot gnilo sadje, a jim razmere tega niso omogočale.

Eden od zanimiv sklepov študije se nanaša tudi na odvisnost od alkohola. Če alkoholike privlači pijača, bi to lahko pripisali temu, da je bila presnova etanola že od nekdaj koristna stvar za preživetje.

Pitje alkohola je tako le posledica pomanjkanja hrane, zaradi česar so bili naš predniki prisiljeni jesti gnilo sadje.

Ne spreglejte