SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žadasti zajec na Luni že opravil prvo vožnjo

4

termometer

Kitajsko lunarno vozilo Yutu (Žadasti zajec) je po uspešnem pristanku na Luni že opravilo prvo vožnjo. Nekaj ur pred tem je vesoljski modul Chang'e 3 izvedel prvi mehki pristanke na Luni po 37 letih.

Kitajska državna televizija CCTV je danes predvajala video posnetek Žadastega zajca, kako pelje po Lunini površini. Posnetek je sicer posnel modul. Tudi lunarno vozilo naj bi še danes naredilo prve posnetke.

Misija na Luno je simbol za kitajsko naraščajočo veljavo v svetu in za njen tehnološki napredek. "Velik skok za Kitajsko," so se glasile naslovnice današnjih izdaj kitajskih časopisov, ki so se nanašale na slavne besedah ameriškega astronavta Neila Armstronga, prvega človeka na Luni.

Vozilo prostalo na 400 kilometrov široki planoti Zaradi lunarne misije "ponovno žarijo kitajske sanje," so zapisali pri agenciji Xinhua. "Chang'e 3 je uspešno izvedel mehki pristanek na Luni. S tem je Kitajska postala tretja država, ki ji je to uspelo," so zapisali pri kitajski akademiji znanosti.

Gre za prvi mehki pristanek po 37 letih, ki ga je takrat izvedla nekdanja Sovjetska zveza. Kitajsko plovilo je sicer pristalo na 400 kilometrov široki planoti Sinus Iridum oz. Zaliv mavric.

Ambicije po koriščenju Luninih virov Ena od ključnih ambicij kitajskega vesoljskega programa je po mnenju poznavalcev morebitno izkoriščanje Luninih virov v prihodnosti, saj naj bi se na tem Zemljinem satelitu nahajale bogate zaloge urana, titana in drugih mineralov, poleg tega pa naj bi obstajala možnost pridobivanja sončne energije.

Kitajska v zadnjih letih pospešeno razvija svojo vesoljsko industrijo. Junija so trije kitajski astronavti preživeli 15 dni v vesolju, pri čemer so izvedli poskus združitve vesoljskih plovil in eksperimente v vesoljskem laboratoriju, ki predstavlja prvo fazo bodoče kitajske vesoljske postaje. Kitajska je leta 2003 postala za Rusijo in ZDA tretja država, ki je v vesolje poslala človeka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin